UPDATE11062016/328 Schaüble krijgt klamme handjes

Dit keer een korte blog. Het was een week van bevestigingen van het hetgeen in eerdere blogs al is uitgesproken en druppelden de bevestigingen binnen. Het komt niet als een verrassing, wel worden mensen nu wel met de neus op de feiten gedrukt.

De Duitse minister Schaüble (Financiën) vindt dat centrale banken moeten stoppen om landen wereldwijd met steun van goedkope kredieten de groei aan te wakkeren. De landen moeten zich veel meer richten op beperking van hun schulden, de rentelast vormt een grote rem op groei in deze landen, stelde Schauble op een bijeenkomst bij Deutsche Bank.,,Het model dat rust op schulden voor groei heeft zijn grenzen bereikt”, aldus Schaüble. Wat hij zegt is onzin: de rentelast die op de schulden rust is bij deze rente van 0% een zege. Pas als de rente zou gaan stijgen ontstaat de vraag over de haalbaarheid van betaling van de rentelasten. De Duitse minister gaf een compliment aan Griekenland dat de meerderheid van de gestelde doelen voor saneringen van de Griekse economie heeft bereikt. Het land is na de crisis, miljoenen werklozen en grote saneringen bij de overheid op de goede weg om het vertrouwen van de markten te herwinnen, stelde de bewindsman. Wat een onzin kraamt die man voor eigen volk uit. Duitsland heeft tot dusverre echt alles geblokkeerd om de Grieken weer een menswaardig bestaan te geven, hijzelf heeft tot dusverre weten te voorkomen dat aan de eis van het IMF wordt voldaan om schulddelving voor de Grieken door te voeren, de Duitsers weigeren de diefstal van al het goud in de kluizen van de Griekse centrale bank tijdens WO2, door de nazi’s, terug te leveren en tot slot heeft Berlijn niet tegengehouden dat er een einde van Schengen aankomt door de gesloten grenzen op de Balkan-route naar Noord- en West-Europa, waardoor nu > 50.000 vluchtelingen in Griekenland in kampen worden geïsoleerd. En Staüble slaat zich op de borst dat het met Griekenland zo goed gaat. Hoe groot zullen de lagere inkomsten dit jaar zijn uit het toeristenverkeer? Staüble waarschuwde ook dat als de Britten voor uittreding uit de Europese Unie stemmen op 23 juni, meerdere landen in dit eurogebied referenda over een vertrek kunnen verwachten. Als het zover komt, is Nederland het eerste land dat zo’n referendum gaat houden, uit welke bron citeert hij?

Europese bedrijven kloppen nog te vaak aan bij banken wanneer ze financiering nodig hebben. Dat terwijl de bankensector nog altijd kwetsbaar is. Dat schrijft de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in een gepubliceerd rapport. Wat de Parijse denktank betreft, moeten bedrijven zichzelf op veel meer manieren financieren, zoals aankloppen bij durfinvesteerders of de uitgifte van obligaties. Daardoor kunnen bedrijven sneller uitbreiden en zijn risico’s beter gespreid onder beleggers. Het trage tempo van investeringen is de OESO al veel langer een doorn in het oog. Al langere tijd roept de organisatie overheden op om meer te investeren, bijvoorbeeld in infrastructuur. Vanwege de lage rente was dat niet eerder zo goedkoop. Tot nu toe is die oproep zonder al te veel succes. Landen willen zich, vanwege Brusselse regels, niet verder in de schulden steken. De OESO schrijft bovendien dat beleidsmakers zich in moeten zetten voor een betere interne markt. Sinds de crisis is er maar weinig gedaan om de handel in goederen en diensten beter te integreren. Daardoor plukken landen nog te weinig de vruchten van de Europese markt. In de sector transport zouden er in de regelgeving en technische standaarden bijvoorbeeld veel minder verschillen tussen landen moeten zitten. Met andere woorden ‘van de Europese overheden heeft het bedrijfsleven weinig steun te verwachten’, die verwachting deel ik omdat het neo-liberale beleid daarvoor geen ruimte biedt en het de politiek ontbeert aan gezond verstand.

Opnieuw staat een roemrucht modemerk op omvallen. Deze keer is het McGregor Fashion (Gaastra en Adams Menswear). Het bedrijf verkeert in acute betalingsproblemen. Als het bedrijf failliet gaat, is dat een flinke strop voor ondernemer Marcel Boekhoorn. Hij kocht in december, samen met drie andere aandeelhouders, waaronder zakenbank NIBC, de torenhoge schuld van het in Amsterdam gevestigde bedrijf af, in ruil voor aandelen.

Wat korte berichten: Brexit heeft 10% voorsprong. Het is de vraag hoe volgende week woensdag de Britten gaan stemmen ‘stay or leave’? Het continent heeft het eiland meer nodig dan andersom. Dat betekent niet dat bij een ‘leave’ Een Brexit zal kantelende panelen veroorzaken. Aan de beide economieën zal schade worden toegebracht, maar de vraag is ‘overleeft Europa zo’n crisis’ met politieke leiders zonder ‘body’. Eerlijk gezegd, ben ik voor Engeland minder bang. Op de korte termijn zal de werkeloosheid toenemen, het bedrijfsleven en onze dienstverlenende ondernemingen zullen schade oplopen. Het kabinet verwacht dat een uittreding van de Britten ons land €7 mrd schade berokkenen. Speculeren op de uitslag van het referendum doe ik niet. De uitslag van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk wordt aangevochten door de rechts-populistische partij FPÖ bij de rechter in kort geding. In een dorpje zou 137% van de stemgerechtigden een stem hebben uitgebracht. Defensie-uitgaven van Nederland, nu 1,13% bbp, moeten volgens de NATO naar 2%. Wat voor consequenties heeft dat voor de samenleving.

Belasten van fictief vermogen met 4% als rendement op vermogen, in 2011, zegt de Hoge Raad mag. Maar vandaag de dag, mag de fiscus dat niet meer. Opbrengst spaargeld is niet de toets. De gewone man, die niet speculeert op de financiële markt is het slachtoffer van deze uitspraak.

De Zuid-Koreaanse tak van Volkswagen heeft mogelijk tientallen rapporten over uitstoot- en geluidstesten vervalst voor verschillende soorten auto’s. Dat zeggen aanklagers in Seoul vrijdag. De automaker wilde niet reageren op dit bericht. Justitie deed eerder al een inval bij Volkswagen in Seoul wegens vermoedens van fraude met documenten over brandstoftesten. Ook bij twee certificeringsbureaus voor brandstofefficiëntie kwamen toen aanklagers over de vloer. Volkswagen gaf in september al toe wereldwijd bij 11 miljoen auto’s sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd om milieutesten om de tuin te leiden. In dit kader is een bericht interessant dat de Europese ministers van Transport hebben besloten dat de huidige Europese regelgeving duidelijk genoeg is, maar dat de lidstaten het laten afweten deze regels te handhaven. Volgens Berlijn zijn de Europese regels te vaag om sjoemelende autofabrikanten (zie dossier VW) voor de uitstoot van NOx uit dieselmotoren te bestraffen. Door deze besluitvorming komen de autofabrikanten heel soepeltjes weg hoge schadeclaims. Het bedrijf zou 37 rapportages aan het Koreaanse nationale instituut voor milieu-onderzoek over 26 modellen hebben verzonnen. Volkswagen-medewerkers kunnen vanaf volgende week een uitnodiging krijgen om een verklaring af te leggen.

Welke weg wordt ingeslagen richting een nieuw pensioenstelsel? Wordt het stelsel individueler of blijft het collectief delen van risico’s vooropstaan? De wensen van politieke partijen liggen ver uiteen, al is iedereen het er wel over eens dat er iets moet veranderen. Want het huidige systeem heeft klap na klap gekregen, waardoor het vertrouwen van deelnemers is weggesmolten, wordt er gezegd. Maar door wie? Door velerlei ontwikkelingen (economische vertraging wereldwijd, gedaalde olieprijs, ruim geld beleid van de centrale banken wereldwijd, de extreem lage rentetarieven, lagere rendementen bij de pensioenfondsen, gewijzigde methodiek berekening dekkingsgraad (laagte van de verrekenrente), stijgende levensduur veroorzaken onzekerheid, dat bij bestaand beleid, voor welke modellen ook wordt gekozen, ook niet kan worden gegarandeerd (hoogte pensioenuitkering bij pensionering.

Ik schrijf geschiedenis als ik stel dat nooit in de geschiedenis het is voorgekomen dat overheden, zoals de Duitse en Nederlandse, tegen een negatieve rente op 5-jaars papier konden ophalen. Het is deze week gebeurd. Er zijn geen modellen beschikbaar die aangeven tot welke gevolgen dat in de toekomst kan leiden. Ik hou mijn hart vast!! Maar ik ben niet de enige, overal om me heen wordt er gesproken over die krankzinnige situatie, waarin we verzeild zijn geraakt, en waartoe dat gaat leiden. Het vertrouwen is zoek en ik hoor Dijssel ook geen geruststellende uitspraken doen. Ik denk dat hij het ook niet weet. Maar ja, hij haalde wel €4,8 mrd op uit de markt tegen een gemiddelde negatieve rente van 0,23%. We leven in vreemde tijden en niemand weet waar dit toe gaat leiden.

Het woningbouwbeleid van dit kabinet Rutte2 heb ik vanaf het eerste moment bekritiseerd. De kassen van de bouwbouwverenigingen werd door de overheid geplunderd, de vastgoedmarkt stortte in en de banken werden geconfronteerd met onder water staande panden, waar te hoge hypotheken op rustte. Per jaar zijn er 80.000 nieuwe huizen nodig maar de nieuwbouw blijft op 50.000 steken. In de komende jaren zal het tekort met 30.000 woningen toenemen. En de opgebouwde reserves bij de woning coöperaties zijn in de schatkist terecht gekomen. Alert !!!!!

Slotstand indices 10 juni 2016; week 22: AEX 435,77; BEL 20 3.441,60; CAC-40 4306,72; DAX 30 9.834,62; FTSE 100 6115, 76; SMI 7.922,71; RTS (Rusland) 924,65; DJIA 17865,34; NY-Nasdaq 100 4.461,05; Nikkei 225 16601,36; Hang Seng 21019,21; All Ords 5391,60; SSEC 2927,159; €/$ 1,1251; goud $1273,30; dat is €36.393,47 per kg, 3 maands Euribor -0,263 (1 weeks -0,363, 1 mnds -0,353), 10 jarig Nederlandse Staat 0,118, 10 jaar VS 1,6482. Een liter diesel hier aan de pomp €1,149, elders €1,289.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.