UPDATE10012011-1

Ik wens eenieder een Gelukkig en gezond 2011 voor Uzelf en Uw familie, dat het nieuwe jaar in rust en vrede mag verlopen!

De AEX is het jaar 2010 uitgegaan op 354,57 bij een dollar van 1,338 en een notering voor goud van $ 1417,70 dat is EUR34997,69 per kilo.

Het was mijn inzet dat de eerste UPDATE van het nieuwe jaar zou gaan verschijnen op een blog op het internet op een eigen domein. Daarvoor heb ik een aantal workshops gevolgd en een domein overgeboekt naar een nieuwe host. Op zich is zo’n transfer een fluitje van een cent, maar hier ging van alles mis. Eerst was er een geldoverboeking zoek (achteraf bleek de administrateur op wintersport te zijn geweest) en daarna had men over het hoofd gezien een z.g. token al een week binnen was. En toen alle lichten op groen stonden, waren er weer nieuwe problemen. Kortom, uit het feit dat deze UPDATE nu op het internet te lezen is, mag U concluderen dat de zaak nu eindelijk draaiende is gekregen. Als U, na lezing, tot de conclusie bent gekomen dat er nogal wat oud nieuws in deze UPDATE staat, dan moet ik dat beamen. Deze UPDATE is geschreven tussen de Kerstdagen en nu. Deze tekst is geschreven op 10 januari 2011.

Ik ben geen waarzegger, wat inhoudt dat ik keuzes maak uit de enorme hoeveelheid economische en financiële data die dagelijks de revue passeert. Er zijn dagen dat ik informatie aan mijn neus laat voorbijgaan, omdat het past in het beeld dat ik over dat onderwerp eerder heb beschreven. Zo heb ik al zeker 2 jaar aandacht besteedt aan de opgelopen staatsuitgaven (begrotingstekort) en de daaruit resulterende toenemende staatsschuld. Recentelijk heb ik nog gemeld dat de Nederlandse staat iedere dag 100.000.000 euro meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt. Dat heeft onherroepelijk tot gevolg dat de staatsschuld met tientallen miljarden zal stijgen. Onderstaand artikel meldt dat ons land uit de Top 10 is gevallen. Een ander thema waarvoor ik aandacht heb gevraagd is de zwakke toestand van het internationale bankwezen en vooral het Europese bankwezen. De aap komt nu uit de mouw: de winst van de ING zal met 21 procent dalen door de bankenbelasting, die Europees gaat worden ingevoerd. Nu is dit geen dramatisch cijfer, maar wat nog gaat komen als gevolg van Basel III zal van veel grotere invloed zijn op de solvabiliteit van ons bankwezen. Verder is aan het licht gekomen dat de laatste maanden het risico van een bankroet van de Belgische staat sterk is toegenomen. Er wordt mij regelmatig gevraagd wat de consequenties zullen zijn van het horrorscenario, dat ik schets. Ik heb daar wel eens aanwijzingen bij gegeven, maar altijd plaats, datum en tijd. Prof Dr René Tissen schrijft over de deplorabele toestand van de Japanse economie en gaat in op de financiële gevolgen die daarvan het gevolg kunnen zijn. Het blijft voor mij nog altijd de vraag wat Nederland in Afghanistan te zoeken heeft.

Nederland is uit de top tien van landen met het laagste schuldenrisico gevallen vanwege de flink opgelopen staatsschuld. Dat blijkt uit een gepubliceerde ranglijst van marktonderzoeker Credit Market Analysis (CMA).

Nederland stond aan het einde van 2009 nog op de vijfde plaats, achter Frankrijk, Finland, Duitsland en het veiligste land Noorwegen. In de loop van 2010 liep de staatsschuld echter op van ruim 45 procent van het bruto binnenlands product naar bijna 67 procent. Op welke plek Nederland terecht is gekomen, staat niet in het rapport.

De top tien van landen met het laagste schuldenrisico bestaat nu uit Noorwegen, Finland, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Staten, Hongkong, Denemarken, Australië, Duitsland en Saoedi-Arabië.

Griekenland heeft nu de meest risicovolle schuldensituatie en lost daarmee Venezuela af dat nu op plaats twee staat. De top tien van de slechtste landen bestaat verder uit Ierland, Portugal, Argentinië, Oekraïne, Spanje, Dubai, Hongarije en Irak.

In dit staatje staan de VS nog in de Top10 van landen met het laagste schuldenrisico. In 2007 bedroeg de Amerikaanse schuld slechts 36% van het bbp. In 2010 was dit al opgelopen naar 62% (nog altijd lager dan Nederland) en tegen 2019 zal de schuld zijn gestegen naar 95%. Het is -in verhouding- nog niets bij de 200% van Japan. Toch sloeg het IMF deze week alarm over de ontwikkeling van de Amerikaanse schuldenpositie. De Amerikaanse economie is sterk verzwakt, waardoor de overheid de afgelopen 2 jaar enorme geldinjecties heeft doen plaatsvinden waardoor in 2010 $100 mrd aan extra importen hebben plaatsgevonden. Het effect op de Amerikaanse economie is heel beperkt geweest: in 2009 bedroeg de economische groei 2% en vorig jaar <1%. Het IMF waarschuwt de VS dat als er geen ‘aanpassing van het beleid gaat plaatsvinden, de schuld verder zal blijven stijgen’. Wat opmerkelijk is is dat de $rente nog altijd relatief laag is gebleven. De Amerikaanse minister van Financiën is zich bewust van de problemen: hij heeft het parlement gevraagd de ruimte voor het lenen van geld door de federale overheid te verhogen naar $14.290.000.000.000 (=14,29 biljard). In 2010 bedroeg het begrotingstekort $ 1.300.000.000.000. Obama wil in 2015 het tekort teruggebracht hebben naar 400 mrd dollar. De oorlog in Afghanistan zal snel moeten worden beëindigd!! Je kunt geen oorlog blijven voeren met geleend geld. Op enig moment breekt dat op. Welke landen hadden per 20 oktober 2010 grote vorderingen op de VS, in $$: op de eerste plaats China met 906,8 mrd, gevolgd door Japan met 877,4 mrd, dan het VK 477,6 mrd, op de 4e plaats een aantal olie-exporterende landen (Algerije, Bahrein, Gabon, Indonesië, Iran, Irak, Koeweit, Libië, Nigeria, Oman, Quatar, Saoedi-Arabië, VAE en Venezuela) tezamen voor 213,9 mrd, Brazilië 177,6 mrd, HongKong 139,2 mrd, een aantal belastingparadijzen als de Bahamas, Bermuda, Kaaiman Eilanden, Nederlandse Antillen en Panama samen voor 133,7 mrd, Rusland 131,6 mrd, Taiwan 131,2 mrd en op de 10e plek Canada met 125,2 mrd.

België is de laatste maanden snel gestegen op een lijst van landen die het risico lopen bankroet te gaan. Kort voor de parlementsverkiezingen van juni 2010 nam het land nog een 53e plaats in, maar inmiddels is het opgerukt naar de zestiende plek, aldus de Vlaamse krant De Morgen. De zogenoemde 'bankroetlijst' wordt elk kwartaal opgesteld door het internationale onderzoeksbureau Credit Market Analysis (CMA). Dat baseert zich vooral op de verzekeringspremies die grote beleggers kwijt zijn om zich tegen wanbetaling te verzekeren. Voor België is die premie opgelopen tot zo'n 250.000 euro per jaar bij een lening van 10 miljoen euro. Nog geen half jaar geleden bedroeg de verzekeringspremie voor België minder dan de helft. Onze zuiderburen staan op de bankroetlijst nu vlak achter landen als Libanon en Roemenië. De verslechterde positie van België heeft te maken met zijn hoge staatsschuld en met zijn onvermogen om een nieuwe regering te vormen, aldus CMA. Vorige week liep de zoveelste poging stuk om een compromis te bereiken over een staatshervorming, die nodig is om tot een nieuwe regering te komen. Vooral de Vlaams-nationalistische N-VA, die de macht wil verschuiven van de centrale overheid naar de deelstaten, stelt zich hard op.

Portugal is onder zware druk gekomen van Duitsland, Frankrijk en andere eurolanden als Nederland en Finland om hulp te accepteren van de EU en het IMF om de schulden te saneren. De Portugezen worden algemeen gezien als het volgende land na Griekenland en Ierland dat niet meer op eigen houtje uit de Europese schuldencrisis kan komen. De afgelopen week moest Portugal een recordrente betalen om nog geld op te kunnen halen. Koste wat kost willen de grote eurolanden de crisis bezweren bij Portugal om te voorkomen dat die overslaat naar Spanje en later mogelijk ook Italië, wat de rekening tot astronomische hoogte zou opdrijven.

Volgens het Duitse magazine Der Spiegel denken financiële deskundigen van de Duitse en Franse regering dat Portugal op korte termijn niet meer aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen, dit vooral omdat de rentelasten voor Portugal nu zo snel stijgen. De Portugese kwestie is besproken tijdens een ontmoeting in Straatsburg met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en diens ambtgenoot Christine Lagarde.

De winst van ING zal met 21 procent dalen door de bankenbelasting in verschillende Europese landen. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Europese Unie. De Franse bank Crédit Agricole zou zelfs 24 procent van zijn winst verliezen door de nieuwe belastingen. Nummer twee ING wordt gevolgd door de Deense Danske Bank, waarvoor een winstafname van 15 procent wordt geprojecteerd. Onderzoekers van BvD Bankscope onderzochten voor de Europese Unie de effecten van in totaal tien nieuwe belastingmaatregelen die in Europa sinds begin deze maand van kracht zijn, of de komende tijd worden ingevoerd. Een woordvoerder van ING deelt de conclusies van BvD Bankscope niet. ,,Er staan een paar verkeerde aannames in'', aldus de zegsman. Zo is het nog niet duidelijk of de belasting in heel Europa op dezelfde manier ingevoerd zal worden. Ook is de ,,fictieve berekening'' volgens ING onjuist omdat daar onder meer de cijfers uit 2009 in werden meegenomen. ,,Dat was ons slechtste jaar van de afgelopen decennia. Het jaar 2009 als referentie nemen is onhandig''.

Japan is failliet en zelfs de Japanse regering geeft dat inmiddels toe. Het is einde oefening, schrijft prof dr Tissen in onderstaande column.

Als gevolg van een totale staatschuld van 200% van BBP (die ook nog eens flitsend snel groeit) en een vergrijzende bevolking die met geen mogelijkheid de eigen economie aan de praat weet te houden, is het voor Japan einde oefening. Het mateloos stimuleren van de economie heeft alleen maar méér ellende veroorzaakt, o.a. omdat Japan het overgrote deel van de staatsschuld heeft laten opkopen door de eigen pensioenfondsen. Ook die zijn daarom failliet en dat weet de bevolking.
Voor Japanners dreigt nu het zwarte gat van het persoonlijke faillissement. Wat moet je als mens doen als je wél ouder wordt maar geen uitzicht meer hebt op een fatsoenlijke oude dag? Komt het dan goed met de economie? Nee, dus.
Plotseling geeft ook Amerika toe dat het failliet is en wel bij monde van Minister van Financiën Tim Geithner. Het land bereikt razend snel het zelfingestelde schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar, waarschijnlijk al rond maart van dit jaar. Dat moment kon weleens de genadeklap betekenen voor Amerika en dat zegt de minister zelf. Hij spreekt van de waarschijnlijkheid van acute betalingsproblemen en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. Het afwaarderen van de kredietwaardigheid van Amerika staat voor de deur en had al plaatsgevonden als de ‘rating agencies’ objectiever waren geweest. De uitspraken van de minister zijn ronduit spectaculair en staan haaks op de officiële berichtgeving van de Federal Reserve.

Daarin is sprake van een aanhoudend herstel van de economie en zelfs van de werkgelegenheid. Tegelijkertijd wordt het beleid van geldverruiming (QE2) genadeloos voortgezet. Dat drijft het land dieper de afgrond in.
De bevolking merkt aan den lijve drie dingen van deze ellende:
1) werk en inkomen staan onder druk
2) de huizenmarkt stort verder in
3) , evenals de lokale overheden.
Zelfs hele staten (de “CINN-states” California, Illinois, New Jersey en New York) gaan er momenteel aan. Om te voorkomen dat de schuldenberg ‘out of control’ raakt moet er op landelijk niveau niet langer gestimuleerd worden, maar juist bezuinigd (ook op de defensie uitgaven). Daarvoor is het echter te laat. Nu bezuinigen zorgt ervoor dat de zaak nog sneller instort. Komt er een dubbeldip in Amerika? Nee, officieel zal het land gematigde economische groei laten zien en zelfs aantrekkende werkgelegenheid. Maar feitelijk is sprake van een depressieve patiënt die zich aan het einde van een manische periode bevindt.
En Europa? Ook failliet! Maar dat willen we ons niet gezegd laten. Europa hoopt gewoon dat de problemen zich blijven beperken tot enkele lidstaten en enkele banken en dat de rest zich door de ellende heen weet te bluffen, zoals Spanje en Portugal. Gisteren liet George Soros wederom weten dat Ierland wat hem betreft volledig kapot is, o.a. vanwege het beleid van de Ierse regering om de eigen banken overeind te houden. Tegelijkertijd riep de Engelse minister van financiën –Osborne- Europa op ‘to underpin the euro’ en dat is een Engelse manier van zeggen dat er nu écht wel iets met Europa moet gebeuren, anders gaat het mis. Voor de Europese bevolking stapelen de problemen zich op. Europa heeft een huizenprobleem, een werkprobleem, een pensioenprobleem, een bankenprobleem, een economisch probleem, een fiscaal probleem, een geldprobleem, een politiek probleem en ga zo maar door. Oplossingen zijn er niet. Aan België is goed te zien wat Europa momenteel mankeert. Het lukt niet om bij elkaar te blijven. Want niemand weet hoe. Maar het lukt ook niet om uit elkaar te gaan. Want ook daarvan weet niemand hoe dat moet. Niettemin lukt het de Belgen al jaren om gewoon door te modderen. En het is ook nog een leuk (en voor het oog welvarend) land om in te leven. Dankzij Europa. Zal datzelfde Europa de Belgische weg kunnen bewandelen?

Lees hier verder

 

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.