UPDATE05102013/190_2 Gaan de bezuinigingen van €6 mrd nu wel of niet door?

Schieten de vier onderhandelaars van de oppositie op in het begrotingsoverleg met het kabinet? Een tussentijdse evaluatie laat zien dat er, behalve hier en daar wat kruimelwerk, weinig voortgang is op de grote onderwerpen. Het CDA trad donderdag terug omdat het groots aangekondigde aanbod van de coalitie (Zijlstra en Samsom) inhoudelijk voor de christen-democraten te mager was. D66, GL, CU en de SGP verklaarden zich bereid door te gaan met onderhandelen. De coalitie speelt de bal door in te zetten op gedoogsteun door D66 en GL, dan wel D66 met de kleine christelijke partijen. Het CDA zal in de komende peilingen worden beloond met zetelwinst voor het ingenomen standpunt. Het is onduidelijk of de 4 oppositiepartijen, waarmee Dijsselbloem nog in gesprek is, het bezuinigingsprogramma van €6 mrd open kunnen breken. Op zich zijn zijn de wensen van D66 wel uit het goede hout gesneden: meer geld naar onderwijs (niet voor de docenten, maar om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen) en hoognodige hervormingen (lezers van dit blog, kennen mijn wensen op dit terrein) die in 2014 moeten worden gerealiseerd. De kosten die daarvoor moeten worden gemaakt, komen uit verminderde geplande bezuinigingen. Hervormingen zijn ook duur maar leveren in de toekomst wel een hoger rendement op, terwijl de bezuinigingsoperatie van Rutte c.s. de economie niet zal versterken. Ja, er was deze week een prognose dat de industriële productie en de dienstensector in het 4e kwartaal beter zullen presteren dan was ingeschat. Maar er is veel meer nodig voor een omslag. Zolang dit kabinet geen visie ontplooit waar het met Nederland naartoe gaat blijven de banken, het bedrijfsleven en de consumenten terughoudend met investeringen.

Voor eenieder die zich afvraagt waarom toch al die bezuinigingen nodig zijn: de volgende toelichting. Nederland en het Nederlandse volk heeft de laatste decennia ver boven hun stand geleefd. Laten we zeggen 'op de pof'. In dit opzicht verschillen wij echt niet zoveel als de arme Zuid-Europese landen. Alleen wij waren rijk toen dat proces in werking trad en in Zuid-Europa waren ze al arm. Dat we uiteindelijk orde op zaken moeten stellen, deel ik. Alleen niet op de wijze waarop de EC en Rutte daar invulling aan geven. De complexe problematiek moet veel slimmer worden aangepakt. Er moet nieuwe werkgelegenheid worden geschapen, waardoor de oplopende werkeloosheid tot stilstand wordt gebracht. Dat doe je niet door het inkomen van de burger verder te belasten. Van de €6 mrd aan bezuinigingen moet €3 mrd van tafel. De resterende €3 mrd moet zodanig worden omgebogen dat daarmee hoognodige hervormingen kunnen worden gefinancierd. Het proces om Nederland weer op de rails te krijgen doet pijn onder alle lagen van de bevolking. Met het beleid van het kabinet Rutte/Asscher stijgt volgend jaar de staatsschuld met €25 mrd. Het kabinet zal veel meer in eigen vlees moeten gaan snijden. 37 JSF-jachtvliegtuigen moet maar een paar jaar in de kast. Het kabinet kan niet de kool en de geit sparen. Dat rijke babyboomers nog 28 jaar hebben gekregen om hun hypotheeklasten van de villa waar ze in wonen, in een glijdende schaal, kunnen aftrekken bij de aangifte IB is een grote schande. Starters worden door dit kabinet gediscrimineerd op dit vlak. Het hele hypotheekdossier moet opnieuw op de schop, zowel de financiering als de fiscale kant. Ik blijf zeggen dat het voorgenomen beleid van deze regering tot een verdere afbraak van de samenleving leidt. Ik ben voor een aanpak die leidt tot een opbouw. Ook dat proces gaat geld kosten, maar het leidt wel naar een land met een toekomst-perspectief.

Hoe heeft het Nederlandse volk gereageerd op de onrust bij 50+ en het verloop van de achterkamer gesprekken van het kabinet met de oppositiepartijen (SP en PVV hadden op voorhand al bedankt voor de eer). De peiling van Maurice de Hond geeft aan dat 50+ de helft van hun virtuele zetels heeft verloren. Zij gaan van 10 naar 5. Twee daarvan gaan naar het CDA en de PvdA, de SP en de PVV stijgen ieder met 1 zetel. Dat betekent dat Geert Wilders het grootste aantal virtuele zetels krijgt (34), gevolgd door de SP (25), het CDA en D66 (19), de VVD (18) en de PvdA (11). De rest van de kleinere partijen scoren 'ongewijzigd'. Dat betekent dat een nieuwe coalitie van VVD, PvdA, CDA, D66 nog twee kleinere partijen nodig heeft om een meerderheid in de 2e Kamer te hebben op basis van de virtuele zetels.

Kort Nieuws

Mogelijk krijgen de 800.000 federale ambtenaren die deze week in de VS naar huis zijn gestuurd, zonder doorbetaling van het salaris, nu toch op de een of andere wijze hun loon toch gaan krijgen. Als gevolg van de shutdown hebben de VS het handelsoverleg met de EU stilgelegd.

De onrust van de valutakoersen van de opkomende landen legt een domper op het bedrijfsleven.

De economen Vermeend en van der Ploeg, van socialistische huize, reageren op de tegenbegroting van het CDA: de voorstellen leveren geen extra groei op.

Toeleveranciers die werken voor Defensie sturen duiden mensen naar huis, vanwege de shutdown.

Massaontslag bij Air France: 300 piloten, 300 stewards en 1700 man grondpersoneel.

Jan Kees de Jager heeft, als staatssecretaris bij Financiën de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de tipgever die honderden zwartspaarders aangaf bij de Belastingdienst.

Slotstand indices 4 oktober 2013/week 40: AEX 376,03; BEL 20 2.812.58; CAC 40 4.164,25; DAX 30 8.622,97; FTSE 100 6.453,88; SMI 7.943,71; RTS (Rusland) 1443,15; DJIA 15.072,58; Nasdaq 100 3.242,575; Nikkei 14.024,31; Hang Seng 23138,54; All Ords 5.205,90; €/$ 1,3558; goud $1311,20, dat is €31.064,80 per kg, 3 maands Euribor 0,225%, 10 jarig 2,223%.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch met de tags , , . Bookmark de permalink.