UPDATE03112011/75

De eurozone moet rekening houden met een milde recessie aan het einde van dit jaar, waarschuwt Mario Draghi, sedert afgelopen dinsdag president van de ECB. De ECB verlaagt de rente met onmiddellijke ingang met 25 basispunten tot 1,25%.

Papandreou heeft bekend gemaakt dat het Griekse referendum van de baan is. Eerder op de dag was er sprake van zijn aftreden. De financiële markten reageerden overdreven enthousiast. Alle markten plussen. Wat blijft is dat het voorliggende herstelplan van Merkel en Sarkouzy de Grieken in de komende tientallen jaren in een eigentijdse vorm van slavernij drijft door de tucht van de markt van de kapitalistische instellingen. Hoe groot is het speelveld voor de Grieken nog? Wat beloond wordt is de blufpoker van de regeringsleiders. De Griekse bevolking zal met een krachtiger verzet zich teweer gaan stellen tegen de dreigende slavernij. Ook voor Merkel en Sarkouzy c.s. is de speelruimte gering daar het wegsturen van Griekenland uit de eurozone niet tot de mogelijkheden behoort.

De aankondiging van bank en verzekeraar ING dat er ondanks een kwartaalwinst van 1,7 miljard euro 2700 banen worden geschrapt is 'buitengewoon slecht nieuws'. Dat zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vandaag. Tegelijk noemt hij de ingreep noodzakelijk. 'Dit geeft aan dat heel pijnlijke besluiten moeten worden genomen om het voortbestaan van bedrijven in de toekomst, zoals ING, zeker te stellen.' Verhagen noemde de ingreep 'pijnlijk en vreselijk'. In relatie tot de winstcijfers van ING wees Verhagen erop dat het concern nog staatssteun moet terugbetalen aan de overheid.

Waar gaat de G20 mee komen?

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch met de tags , , , . Bookmark de permalink.