UPDATE01082011

Een kleine correctie en aanvulling: de AEX is de maand juli uitgegaan op 329,17 dat is een min van 1,02% ten opzichte van donderdag. Ten opzichte van eind 2010 is er een min van 8,7%, in vergelijk met eind juni -1,8% en een week geleden -2,3%. De DJIA sloot op 12143,24 (-0,79) en de Nasdaq 100 2362,81 (-0,38). De dollar ging de markt uit op 1,4396 en goud op $1627,20. Dat laatste is een all-time high van $1632,30. Wall Street ging nerveus het weekend in.

Deze weekend-UPDATE is uitsluitend gewijd aan de gebeurtenissen in Washington rondom de vraag 'wordt de Amerikaanse schuldenplafond opgelost voor dinsdagmorgen 06:00 am Amsterdam time. Het eerste nieuws kwam vrijdagnacht uit de politiek: het Huis van Afgevaardigden stemde met 218 stemmen voor het voorstel van de Republikeinen om het schuldenplafond voor een periode van 6 maanden te verhogen van $14.292 mrd naar $15.192 en op de lange termijn $915 mrd te gaan bezuinigen. In de Senaat stemden 59 leden tegen en 41 voor. Voorstel van tafel. Zaterdag kwam het voorstel van de Democraat Reid voor een 10 jarenplan op tafel maar het was snel duidelijk dat dat voorstel onvoldoende steun in het Congres zou krijgen. Toen kwam Obama weer in beeld.

Wat gaat er gebeuren als dinsdagmorgen de VS in een shutdown terechtkomt? Het is niet zo dat de Obama Administration niets meer kan betalen. Maar ze kunnen geen beroep meer doen op de kapitaalmarkt. De schuld mag niet boven de $ 14.292 stijgen en dat betekent dat de Amerikaanse regering minder kan uitgeven. Bijvoorbeeld nog wel de sociale uitkeringen, defensie uitgaven en rente en aflossingsverplichtingen op leningen. Maar dan worden de ambtenarensalarissen van de federale regering (politie, onderwijs, publieke diensten) opgeschoven evenals facturen van geleverde goederen door het bedrijfsleven en de teruggave van teveel betaalde belastingen. Wat zouden de reacties kunnen zijn: een vrije val op de beurzen wereldwijd, de dollar en door dalende obligatiekoersen stijgt de rente. Hier staat niet dat dit gaat gebeuren maar dat het zou kunnen gaan gebeuren als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Is er nog een escape voor Obama: YES. Sektie 4 van artikel 14 van de Grondwet van 1868 biedt de president de mogelijkheid de schuldenlast eigenhandig te verhogen. 76 jaar geleden is dat artikel nog eens bevestigd door het Hooggerechtshof. De vraag is of Obama, in het uiterste geval, gebruik gaat maken van deze omstreden mogelijkheid.

Voordat het weekend in de VS begon deed Moody's ook nog een duit in het zakje. Op zich zijn kredietbeoordelaars dienstverleners voor de geldmarkt. Maar hier profileert Moody's zich als een machtige lobbyist. Na de waarschuwing aan de VS dat, indien het schuldenplafond niet op tijd omhoog zou gaan en er harde bezuinigingen zouden worden aangekondigd Moody's zou overwegen de AAA-rating te verlagen, komen ze nu daarop terug door te stellen dat de AAA-rating gehandhaafd blijft indien de VS de rente en aflossingen op de staatsleningen blijft betalen, ook als er aanstaande dinsdag geen akkoord is over de schuldencrisis. Moody's geeft aan dat de overheid dan maar andere betalingen moet schrappen, zoals ww-uitkeringen, pensioenen, voedselbonnen of zorgkosten. Mijn eerste reactie was: dit is a-sociaal. Ik begrijp wel wat de achterliggende gedachte ervan is, maar anderzijds ervaar ik het ook als een vorm van chantage. „Als er toch wanbetaling is van een staatslening, volgt vrijwel zeker een lagere waardering”, waarschuwt de invloedrijke beoordelaar.

Ik sluit deze weekendblog af met de mededeling dat er zondagnacht, om 03:18 uur onze tijd, een voorlopig akkoord is bereikt door Obama en de leiders van de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dat voorlopige akkoord moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Congres.

Obama drong er bij de voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden op aan met het plan in te stemmen. De politieke leiders in Senaat en Huis zullen het akkoord maandag aan hun achterban voorleggen. De Senaat stemt mogelijk al maandag over het akkoord, dat moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid met ingang van woensdag niet meer aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het plan voorziet in een verhoging van het schuldenplafond, de maximaal toegestane staatsschuld. Ook gaat de Amerikaanse overheid de komende tien jaar 917 miljard dollar bezuinigen. Er komt een speciale commissie die zich over de nadere invulling van het bezuinigingsplan gaat buigen. De commissie moet het eens worden over extra bezuinigingen van nog eens tenminste 1500 mrd dollar, aldus John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis. Dat nieuwe plan moet uiterlijk 23 november zijn uitgewerkt. Volgens Obama worden de bezuinigingen niet te snel ingevoerd om het herstel van de Amerikaanse economie niet te schaden. De dollar verzwakt rond het middaguur tot 1,448. Het voorstel schuift de problemen op maar lost ze, zeker niet op korte termijn, op. In het voorliggende voorstel wordt het huidige schuldenplafond verhoogd van 14,3 biljoen dollar naar 16,7, weliswaar in 2 fasen. Het doorschuiven van de bezuinigingen naar 'later' betekent dat een volgende president met de 'zwarte piet' wordt opgescheept. De verhoging van 2,4 biljoen dollar moet voldoende zijn om aan de Amerikaanse verplichtingen tot 2013 te kunnen voldoen. Aannemende dat het voorstel wordt aangenomen dan betekent dat dat de belastingen voor de rijkere Amerikanen niet worden verhoogd in de komende jaren. Daar zit een groot probleem. Het belastinginkomen in de VS is al enige tijd niet groot genoeg om het land de zorg, de veiligheid, het onderwijs en de sociale zekerheid te geven die je van het grootste en rijkste land ter wereld zou mogen, nee zou moeten verwachten. Het land kent grote economische en financiële problemen die om een oplossing vragen: officieel staan er 15 mln Amerikanen als werkeloos ingeschreven, en in werkelijkheid zijn er 30 mln arbeidsloos, terwijl er 45 mln in leven worden gehouden met voedselbonnen. Dat is een groot maatschappelijk probleem. De huizenmarkt zit nog altijd in een diepe malaise, evenals de bouwnijverheid. De hypotheekproblematiek is nog niet opgelost. Het ergste is misschien nog wel dat het consumentenvertrouwen laag was en blijft. Te laag in ieder geval om de economie weer op de rails te krijgen. Ondanks alle inspanningen van de Obama Administration en de FED is men er niet in geslaagd de economie te activeren. De burgers geven minder geld uit dat ze aanwenden om schulden aan creditcard banken af te lossen. Het gevolg is wel dat de bedrijven wachten met nieuwe investeringen. De oplossing zou kunnen worden gevonden in overheidsinvesteringen, maar daar zijn de Republikeinen en de Tea Party zwaar op tegen. Ze doen dat af met 'verderfelijke spilzucht'.

De default is voorkomen maar de oplossing van de problemen wordt naar voren geschoven. Dat de aandelenmarkten daar zo positief op reageren, begrijp ik niet. Wat gaat er gebeuren met het vertrouwen in de dollar?

De economische grootmachten Duitsland en Frankrijk hebben hun stempel gedrukt op de inkoopmanagersindex (PMI) voor de industrie in de eurozone. De PMI voor de Franse industrie daalde van 52,5 in juni naar 50,5, de laagste stand sinds juni 2009. Ook de Duitse PMI viel flink terug, van 54,6 in juni naar 52 in juli. Dat is de laagste stand sinds oktober 2009. Voor de industrie in beide landen gold een flinke afname van de nieuwe orders. ,,De omvang van de afbrokkeling in nieuwe orders valt op, niet alleen in landen als Spanje, maar ook in de nu snel afkoelende kernlanden als Duitsland en Frankrijk''. De PMI voor de gehele eurozone daalde van 52 in juni tot 50,4 vorige maand. Dat is de laagste stand sinds september 2009. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

TNT Express kampt met zware prijsconcurrentie in Azië en een volatiele orderstroom, vooral vanuit de ict-sector, naar Europa. TNT zal de €50 miljoen kostenbesparing in het derde kwartaal vooral op zijn hoofdkantoor zoeken. Dat zei bestuursvoorzitster Marie Christine Lombard van pakjesverzender TNT Express vandaag in een toelichting op de kwartaalcijfers. TNT is sterk vertegenwoordigd in verzendingen van onderdelen uit de hele elektronicasector. ,,Er zijn dagen dat er niet het volume is dat we vooraf hadden gedacht, en er is concurrentie in prijs'', erkent Lombard. TNT vervoerde 2,5% minder kilo's vanuit Azië. De omzet steeg met 0,9% tot €1,8 miljard. Lombard ziet daar een gedeeltelijk herstel. China vormt 20% van de omzet, tegenover 10% een jaar eerder. Het operationeel resultaat bij TNT Express liep jaar op jaar terug met 8% tot €79 miljoen in zijn tweede kwartaal. TNT heeft last van gestegen brandstofkosten en personeelslasten, zo benadrukte financieel bestuurder Bernard. Ook in Noord- en Zuid-Amerika blijft het moeilijk voor TNT. Brazilië kampt met een terugval, in het eerste kwartaal boekte het daar een verlies van €150 miljoen.

De Britse bank HSBC verkoopt 195 van zijn bankfilialen, voornamelijk in de staat New York, aan de Amerikaanse branchegenoot First Niagara. Met de transactie is circa 1 miljard dollar gemoeid. 

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch met de tags , , . Bookmark de permalink.