UPDATE 25/26/04/2020_527 Duivels Dilemma voor Rutte

Frontberichten

De sekswerkers op de Wallen trekken aan de bel, ze hebben, evenals veel meer ZZP’ers, geen werk en geen inkomsten meer.

De corona-pandemie begint Afrika steeds meer in zijn greep te krijgen. Volgens onderzoek dreigt een menselijke en economische ramp en dat gaat gigantische financiële gevolgen hebben voor Afrikaanse landen. Waar rijke landen eenvoudig geld kunnen lenen is dat voor Afrika een groot probleem. En daarmee ook voor Europa.

Volgens de VN-voedselhulporganisatie dreigt “de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” en vreest voor een grote hongersnood van bijbelse proporties door voedseltekorten.

De invoering van social distancing in vliegtuigen betekent het einde van goedkoop vliegen voor consumenten. Dat zegt de directeur van de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Bij social distancing kan ruim een derde van alle zitplaatsen niet worden gebruikt, zegt CEO Alexandre de Juniac tegen journalisten. “Dat betekent twee dingen: of je vliegt voor dezelfde prijs als eerst en je verliest als maatschappij enorm veel geld”, redeneert De Juniac. “Of je verhoogt de ticketprijs voor hetzelfde product minstens met 50% en dan kan je vliegen voor een minimale winst.”

Premier Rutte ziet geen enkele mogelijkheid om de coronamaatregelen voor de horeca op korte termijn iets te verruimen. Verschillende partijen hopen dat restaurants en cafés gedeeltelijk open kunnen, met bijvoorbeeld slechts een paar tafeltjes op het terras. “Als er iemand is die grootverbruiker is van de horeca dan ben ik het wel – alleen koffie natuurlijk”, zei Rutte tijdens het Kamerdebat. “Maar ik wil geen verwachtingen wekken: het is echt onwaarschijnlijk, het is onverantwoord.” Het kabinet gaat wel praten met de horecasector over hun problemen. De zorg kan een nieuwe piek in ziektegevallen niet aan volgens de premier. Er moeten ook bedden op de intensive care vrij zijn voor anderen, bijvoorbeeld kankerpatiënten die wachten op een operatie. Rutte zei dat hij worstelt met alle afwegingen, maar niet met het idee om de huidige maatregelen te versoepelen. “Ik ben al angstig over wat we nu gaan doen.” Er is wel een kleine kans dat contactberoepen, zoals kapsalons en nagelstudio’s, eerder dan 20 mei open kunnen. Er komt binnenkort een advies over, waarbij ook gekeken wordt naar het nut van het dragen van mondkapjes. De datum van 20 mei is voor Rutte overigens niet heilig, zo zegt hij. “Als versoepeling eerder kan, graag.” Een probleem is vooral dat er bij versoepeling meer mensen op straat komen en met het openbaar vervoer reizen. “Dan loop je meteen het risico dat mensen in kleine steegjes tegen elkaar aan gaan botsen.”

Het blijft aanvragen regenen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten. In de afgelopen week vroegen opnieuw 4,4 miljoen mensen er een aan. Daarmee komt het totaal voor de afgelopen vijf weken op 26,4 miljoen. De coronacrisis blijft daarmee om zich heen grijpen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Tot vijf weken geleden stond het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in één week op 695.000. Dat was in 1982. In de week tot en met afgelopen zaterdag kwamen er om precies te zijn 4.427.000 nieuwe aanvragen voor een ww-uitkering bij. De afgelopen weken waren er achtereenvolgens 3,3 miljoen, 6,9 miljoen, 6,6 miljoen en 5,2 miljoen nieuwe aanvragen. Elke week was de toename van het aantal werklozen groter dan gevreesd. Sinds de crisis van 2008 kwamen er per saldo 22 miljoen banen bij. Die winst was dus afgelopen week alweer teniet gedaan als gevolg van de coronacrisis.

De omzet van Randstad is sinds half maart gedaald met zo’n 30%, meldt het uitzendconcern in zijn cijfers over het eerste kwartaal. Randstad wijt de sterke daling aan de coronacrisis. Het bedrijf ziet de daling als een voorbode voor de komende maanden. Door de maatregelen die veel landen hebben ingesteld, verwacht het bedrijf dat het tweede kwartaal “uitdagender” wordt dan de eerste drie maanden van dit jaar. De uitzendbranche wordt gezien als een goede graadmeter voor de economische situatie in het bedrijfsleven. Wanneer bedrijven in zwaar weer komen, zetten zij minder uitzendkrachten in. Het 2e kwartaal kan wel ‘uitdagender’ worden, maar ik interpreteer dat ‘als de winst valt weg’.

De winst van Heineken daalde van €299 mln in de eerste drie maanden van 2019 naar €94 mln in het eerste kwartaal van 2020. Het concern betaalt het dividend over 2019 nog gewoon uit, maar zal geen dividend betalen over de eerste helft van dit jaar. Heineken verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar 51,6 miljoen hectoliter aan bier, een daling van 2,1% ten opzichte van een jaar eerder. Het effect was vooral zichtbaar in maart, toen de verkoop met 14% afnam.

Na de Canal Parade op 2 aug is nu ook Sail Amsterdam afgelast. De reden is dat grote evenementen tot 1 september verboden zijn, terwijl Sail op 12 augustus zou beginnen. De volgende editie van het vijfjaarlijkse evenement is in 2025. Ziekenhuizen en universitair medische centra (umc’s) kunnen vanaf 1 mei een voorschot aanvragen, om zo aan hun betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. Dat maakte Zorgverzekeraars Nederland deze week bekend. De instellingen kunnen een voorschot van maximaal 100% van de te verwachten omzet aanvragen. Op die manier worden ziekenhuizen en umc’s in staat gesteld de salarissen van medisch personeel uit te betalen. Vanwege de extra kosten voor het verlenen van zorg aan corona-patiënten en het mislopen van inkomsten door uitval van planbare zorg was de financiële nood hoog. “De bodem van de financiële buffers kwam snel in zicht. Als er nu niks was besloten, dreigden veel ziekenhuizen de salarissen niet meer te kunnen betalen. Het is mooi dat dit zo kan”, aldus Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Welk bedrag er met de voorschotregeling gemoeid is, is niet bekendgemaakt. Het AD spreekt over “een miljardendeal”.

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in april gedaald van -2 naar -22. Dit is de grootste terugval ooit, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Het vertrouwen van de consument heeft ondanks de uitbraak van het coronavirus echter nog geen nieuw dieptepunt bereikt. Dat staat nog altijd op -41 en dateert van maart 2013. Wel is de stand met -22 lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-5). Ook het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden is negatiever geworden. Deze indicator zag het CBS dalen van -8 in maart naar -31 in april. Mede als gevolg daarvan vertoonde de koopbereidheid onder consumenten de grootste terugval ooit. Deze indicator stond in maart op 2 en staat nu op -17. Hoewel consumenten vooralsnog positief zijn over hun eigen financiële situatie, verwachten ze dat die de komende twaalf maanden zal verslechteren. Zo denkt 85% van de ondervraagden dat de werkloosheid in Nederland het komende jaar zal toenemen.

Sinds 12 maart zijn er 360.000 reguliere verwijzingen door huisartsen naar ziekenhuizen minder dan normaal uitgeschreven, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Zo’n 290.500 mensen die een verwijzing hebben, wachten nog op een afspraak. Het beeld is in alle twaalf provincies vergelijkbaar. Wel zijn er verschillen tussen specialismen. Zo worden er bij gynaecologie/verloskunde en cardiologie minder behandelingen uitgesteld dan bij orthopedie en dermatologie. Om gezondheidsschade en wachttijden te voorkomen, wil de NZa de reguliere zorg weer geleidelijk oppakken, te beginnen met de noodzakelijke zorg.

Medisch-technologiebedrijf Philips ziet door de coronacrisis in het 1e kwartaal een daling van de brutowinst met 75,4%, van €171 naar €42 mln. De omzet kwam uit op €4,2 mrd, een lichte daling. Onder meer in China, een belangrijke afzetmarkt, liep de omzet terug door het corona-virus in de miljoenenstad Wuhan. De orderportefeuille groeide met 23%. Er is veel meer vraag naar medische apparatuur, zoals monitoren en apparatuur voor diagnose en beademing. De vraag naar consumentenproducten als huishoudelijke apparaten, tandenborstels en scheerapparaten nam af. Beleggers reageerden enthousiast, de beurskoers steeg in de eerste drie uur na de publicatie met 6%.

De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft het bestuur van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk gewaarschuwd dat problemen met bijvoorbeeld de controle op witwassen niet snel genoeg werden opgelost. Dit melden twee journalisten van Het Financieele Dagblad (FD) in hun boek ‘De Staatsbank; ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers’ dat dinsdag verscheen. In het boek schrijven FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh onder meer dat de commissarissen in 2015 en 2016 vonden dat de verantwoordelijke bestuurder de problemen niet onder controle kreeg. Ook zouden de andere bestuurders de ernst van de situatie niet voldoende hebben ingezien. In 2017 werd alsnog een oplossing voor de situatie gevonden. Banken liggen sinds een aantal jaren onder het vergrootglas van de toezichthouders vanwege gebrekkig toezicht op het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. ING kreeg in 2018 een enorme boete en vorig jaar werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) ook ABN AMRO onderzoekt. De bank wordt verdacht van het niet of niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties. Sinds ING in september 2018 voor in totaal €775 mln schikte, hebben banken ook flink werk gemaakt van hun zogeheten poortwachtersfunctie. Zo werden duizenden nieuwe werknemers aangenomen om transacties en klanten te controleren. Een woordvoerder van ABN AMRO spreekt van een gedramatiseerd boek, maar wil er niet verder op ingaan. Het OM doet onderzoek en de bank zegt op de uitkomsten te willen wachten. (bron: nu.nl)

De Duitse bondskanselier Merkel maakt zich zorgen over de versoepeling van de corona-maatregelen, zei ze in telefonisch overleg met de CDU-partijtop. Merkel uitte kritiek op deelstaten die de voorzichtige versoepelingen aangrijpen voor discussie over verdere stappen. De bondskanselier vreest dat het aantal corona- besmettingen weer zal stijgen als minder mensen de noodzaak inzien van het beperken van contacten. Het zal nog lang noodzakelijk zijn afstand te houden en goed handen te wassen, zegt de Duitse minister Spahn van Volksgezondheid.

Als het openbaar vervoer in Nederland moet worden aangepast voor de anderhalve-meter-samenleving, kost dat dit jaar ten minste €1,2 mrd. Die aanpassingen zijn nodig, want ‘anders wordt het chaos’. Dat vreest Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OVNL, in een interview met De Telegraaf. Door de corona-maatregelen kan volgens Peters hooguit 25% van de capaciteit van bussen, treinen, trammen en metro’s worden gebruikt. “Nu reist ongeveer 10% van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk”, legt Peters uit. “Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het ov mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte.”

De Duitse economie verkeert in een zware recessie en het herstel zal vermoedelijk niet snel verlopen. Daarvoor waarschuwt de Bundesbank in zijn economische rapport over april. De corona-maatregelen die mogelijk nog lang van kracht zullen blijven, staan een snel herstel in de weg, denkt de centrale bank van Duitsland. Doordat Duitsland sinds half maart in een lockdown zit, is de economie grotendeels tot stilstand gekomen. Hoewel er nu gesproken wordt over gedeeltelijke heropening van onder meer winkels, biedt dat niet heel veel soelaas, vreest de Bundesbank. „Aanzienlijke beperkingen blijven waarschijnlijk van kracht totdat er een medische oplossing, zoals een vaccin, is.” In het eerste kwartaal kreeg de Duitse economie al een tik, in het lopende kwartaal wordt een grotere neergang verwacht. Daarbij wijst de Bundesbank onder meer naar de teruggelopen autoproductie en de consumptie van huishoudens. Desondanks is de centrale bank niet bang voor een zichzelf versterkende neerwaartse spiraal. De steunmaatregelen vanuit de overheid en de Europese Centrale Bank (ECB) zouden het herstel moeten steunen. De inflatie daalt vermoedelijk de komende maanden scherp. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door de ingezakte olieprijzen.

ABN AMRO heeft een claim ingediend op zijn uitstaande geld aan het Singaporese olieconcern Hin Leong Trading. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Ook wordt verwezen naar documenten die ingediend zijn bij de relevante toezichthouders in Singapore. Hin Leong Trading heeft onlangs uitstel van betaling aangevraagd. ABN AMRO zou aan de onderneming zogeheten Letters of Credit (L/C = een documentair krediet of documentair accreditief: een verplichting van de bank van de koper om aan de exporteur een bepaald bedrag op een bepaalde datum uit te betalen of een wissel te accepteren) verstrekt hebben. Met die instrumenten geeft ABN AMRO extra zekerheid van betaling of levering van goederen aan het bedrijf. Het is nog onduidelijk hoeveel geld met die instrumenten gemoeid is. ABN AMRO wil geen uitspraken doen over individuele klanten, zegt een woordvoerder in een reactie. Hin Leong Trading had zo’n $4 mrd geleend van meer dan twintig Singaporese en internationale banken. HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) loopt met $600 mln het grootste risico.

De NS vraagt het kabinet om bepaalde kosten voorlopig niet of minder te hoeven betalen. Het bedrijf verwacht dit jaar €1 mrd aan inkomsten mis te lopen door het corona-virus, terwijl de kosten doorlopen. Het gaat onder meer om de betalingen voor het gebruik van het spoornet. NS-topman Roger van Boxtel zei deze week in het tv-programma Op1 dat hij hoopt dat deze betalingen voorlopig kunnen worden uitgesteld: “Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen.” Het mag er uiteraard niet toe leiden dat de treinkaartjes duurder worden.

In de afgelopen weken zijn zeker 764 ongeteste mensen overleden aan een vermoedelijke corona-besmetting zonder behandeling in het ziekenhuis, blijkt uit een meldsysteem van huisartsen. IIn het officiële sterftecijfer van het RIVM zijn zij niet meegerekend. Huisartsen hebben zo’n 1800 mensen met COVID-19 buiten het ziekenhuis begeleid. Een klein deel is positief getest, bij de rest was er een sterke verdenking van corona. Gemiddeld waren de overleden patiënten 84 jaar. De meeste meldingen kwamen uit het zuiden. De patiënten willen vaak niet opgenomen worden, bijvoorbeeld omdat ze isolatie vrezen. Anderen zijn te kwetsbaar.

VN-organisatie Unctad: Ontwikkelingslanden in de problemen door te hoge schulden

Het IMF en de G20 bieden landen met zwakke economieën nieuwe leningen en uitstel van schuldbetalingen. Volgens de VN gaat dat niet ver genoeg, schrijft Hans Nauta op https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/928/articles/1126355/20/1 Vrijwel dagelijks kondigt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nieuwe lening aan voor een land in problemen. $130 mln voor het West-Afrikaanse Mauritanië. $363 mln voor Congo. $1 mrd voor Ghana, onder meer om urgente betalingsproblemen te verhelpen tijdens de coronacrisis. Tot dusver hebben 103 landen het IMF om noodfinanciering verzocht, schreef directeur Kristalina Georgieva deze week in een blog. Opgeteld gaat dat om zo’n $100 mrd. Eind april is de helft van die aanvragen afgewikkeld, verwacht ze. Voor de 29 meest kwetsbare landen, waarvan 23 in Afrika, heeft het IMF een speciaal catastrofefonds, opgericht tijdens de ebolacrisis in 2015. Onder meer Gambia, Mozambique, Nepal en Afghanistan krijgen de komende zes maanden uitstel van hun schuldbetalingen aan het IMF. Dankzij bijdragen van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland, Singapore en China kon die steun onmiddellijk worden geboden, schrijft het IMF. Het geld dat vrijkomt, zo’n $215 mln, is bestemd voor de gezondheidszorg en de slachtoffers van de economische crisis. De G20 doet iets vergelijkbaars. De club van rijke landen biedt arme landen tot eind 2020 uitstel van schuldbetalingen. Dat scheelt die zwakste landen zo’n $12 mrd. Grote bedragen zijn het. Maar de hulp is niet genoeg, stelt VN-organisatie Unctad (handel en ontwikkeling). Al voor de coronacrisis worstelden ontwikkelingslanden met een onhoudbare schuldenlast. Nu komen daar nieuwe leningen bij. En wat de uitstel van betaling betreft: dat betekent dat de rente en aflossing de komende jaren alsnog moeten worden opgebracht. Kunnen die landen dat dan? ‘Gezien de muur van schuldbetalingen waar de overheden van veel ontwikkelingslanden in 2021 en daarna tegenaan kijken, is dat onwaarschijnlijk’, schrijft Unctad in een verschenen rapport. In 2020 en 2021 alleen al moeten ontwikkelingslanden $2600 mrd terugbetalen aan hun schuldeisers. Er moet een streep door veel van die schulden, zegt Unctad. Het is tijd voor een wereldwijd schuldenplan. En als het IMF en de zusterorganisatie Wereldbank dat niet voor elkaar brengen, moet er een Internationale Autoriteit voor Schulden van Ontwikkelingslanden komen, stelt de VN-organisatie. De schuldenproblematiek is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. Zo is het de vraag hoe China zich opstelt tijdens deze economische crisis, als belangrijke kredietverstrekker in landen met veel grondstoffen. Onderschat niet het belang van deze kredietverlener en de commerciële aard van zijn leningen, schrijft Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi over China in een analyse van de opkomende economieën. De positie van China kan gevolgen hebben voor de effectiviteit van de IMF-initiatieven en kan het moeilijker maken om meer geld van de Verenigde Staten los te maken, waarschuwt Amundi. IMF-directeur Georgieva zegt zich grote zorgen te maken over de opkomende en ontwikkelingslanden. Niet alleen is hun gezondheidsstelsel minder ontwikkeld, ook stapelen de economische problemen zich op. In de voorbije periode is er zo’n $100 mrd uit deze landen weggehaald, door investeerders die hun geld zo veilig mogelijk willen stallen. Deze geldstroom verzwakte de wisselkoers van de lokale munten. Niet alleen maakt dat de import duurder, ook worden de schulden in buitenlandse valuta zwaarder. Voor olieproducerende landen zoals Nigeria of Angola is de lage olieprijs een financiële ramp. Ook naar andere grondstoffen is de vraag teruggevallen. Toerisme is een industrie die arme landen gewoonlijk aan buitenlandse valuta helpt en veel mensen werk verschaft. Nu niet meer. Verder zijn sommige landen afhankelijk van geld dat landgenoten naar huis sturen. In de Filippijnen bedroeg die geldstroom vorig jaar 8,5% van het bruto binnenlands product. Nu staan de buitenlandse banen en inkomsten op de tocht. Het ligt voor de hand dat zwakke landen harder worden getroffen in de crisis. Meer lenen is niet voor alle landen de beste oplossing, erkent Georgieva. Daarom zegt ze dat het IMF in deze buitengewone crisis buitengewone maatregelen moet zien te bedenken. Ik vrees dat hier dit en volgend jaar nog grote problemen uit zullen ontstaan met onoverzienbare gevolgen.

Economie: het wordt erg of erger

In het Parool schreef Peet Vogels onderstaand artikel. De biljoenen euro’s die wereldwijd worden uitgetrokken om de gevolgen van de corona-uitbraak op te vangen kunnen niet alle schade voorkomen. Scenario’s genoeg over de economische gevolgen van de coronacrisis. De effecten worden verschillend ingeschat, maar alle scenario’s worden door voortschrijdend inzicht steeds somberder. Hoe meer landen in een lockdown gaan en hoe langer die duurt, hoe ernstiger de consequenties. “Als de lockdown tot en met mei duurt, vallen de gevolgen mee,” zegt Elwin de Groot, econoom bij de Rabobank. “Dan krimpt de Nederlandse economie dit jaar 5% en groeit die volgend jaar weer 4,9%. Voor de eurozone gaat het dan om 5,2% krimp dit jaar en 4,3% groei volgend jaar.” De klap is groot in deze overzichtelijke cijfers, maar het forse herstel beperkt de economische schade. De reden dat de economie snel en sterk opveert, is de steun van de overheid “die is erop gericht de gevolgen van de recessie te beperken: zo min mogelijk bedrijven te laten omvallen en zo min mogelijk werkloosheid te krijgen,” zegt Bert Colijn, econoom voor de eurozone bij ING. Hij vindt de steunmaatregelen nuttig. “In een gewone recessie raken mensen werkloos en hebben ze minder te besteden. Bedrijven gaan minder investeren. Nu wordt er wereldwijd geld overgemaakt naar bedrijven om te voorkomen dat ze omvallen. Dat houdt ook de werkloosheid laag.” Als de lockdown niet tot eind mei maar tot eind augustus duurt, voorzien de berekeningen van de Rabobank een dramatische situatie. De Groot: “In Nederland krimpt de economie dit jaar dan 14% en groeit deze volgend jaar 11,1%. Voor de eurozone gaat het om een krimp van 12% dit jaar en 8,3% groei volgend jaar.” Het verlies van dit jaar haalt zo tientallen miljarden van onze welvaart af. Zelfs bij een snelle bestrijding van het virus blijven er onzekerheden. “Hoe snel heeft de consument weer vertrouwen in de situatie en gaat die zijn geld weer uitgeven?” vraagt De Groot zich af. Hij wijst op China. “De mensen gaan weer aan het werk, maar je ziet dat consumenten voorzichtig zijn met uitgeven.” Colijn wijst op een hoopgevender voorbeeld. “In Canada vielen destijds elf doden door het Sarsvirus. Tijdens de uitbraak gingen mensen niet uit eten, maar wel vaker naar de kluswinkel, zoals nu. Na het virus kwam er een enorm herstel van de uitgaven.” Toerisme moet rekenen op een lange nasleep, net als na vorige virusuitbraken: slecht nieuws voor Spanje en Italië. Colijn: “Toerisme is voor die landen een belangrijke inkomstenbron.” Beide economen vinden het verstandig dat regeringen veel geld uitgeven om de gevolgen van de recessie te bestrijden, al is de oplopende schuldenlast een punt van zorg. “Als de nieuwe schulden het herstel bevorderen, is het middel beter dan de kwaal. Als dat niet lukt, is het middel erger dan de kwaal. Dan moeten landen bezuinigen. En de vorige crisis heeft ons geleerd dat bezuinigen bij een krimpende economie niet werkt,” aldus Colijn. De Groot wijst op een ander probleem. Na de kredietcrisis in 2008 volgde de eurocrisis in 2013, met twijfels of landen als Italië en Spanje hun schulden konden financieren. Zo’n scenario is ook nu mogelijk. Een nieuwe crisis kan het draagvlak onder de euro verkleinen en zo het voortbestaan van de munt in gevaar brengen. Een permanente oplossing van het schuldenprobleem moet daarom gevonden worden, vindt De Groot. (bron: Parool) De modellen die de beide economen hanteren zijn toepasbaar op een milde recessie. Ondernemers gaan minder investeren, werkeloosheid stijgt, consumenten gaan, dan wel moeten, hun uitgaven beperken. Dan moet de economie worden geactiveerd door de markt te gaan activeren door overheden die geld in de markt gaan pompen met het uitvoeren van investeringen in nieuwe projecten (theorie van Keynes 1930) en de monetaire autoriteiten de rente gaan verlagen. Die rekenmodellen zijn niet toepasbaar op de huidige stand van zaken. Weliswaar is het juist dat hoe langer de corona-besmettingen niet onder controle zijn de problemen groter worden. De wederopbouw van aangerichte schade door de corona-crisis duurt langer en er moet meer geld geïnvesteerd worden in de economie. Daardoor zal de recessie dieper worden. De beide heren (ING en Rabo) onderkennen het zwaard dat van twee kanten toeslaat en dat de problemen zich wereldwijd voordoet. Als wij onze buffers hebben ingezet om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan en werknemers werkeloos worden, wordt het heel moeilijk (en duurt het langer) voordat we ons weer uit de recessie hebben gewerkt. Ik ga ervan uit dat het zeker wel drie jaar kan duren voordat we terugkeren in een periode van economische groei, misschien zelfs nog wel (veel) langer. Mijn argumenten zijn de volgende: als gevolg van de corona-crisis zal er veel vermogen verloren gaan, geld wat niet meer kan worden aangewend voor investeringen; doordat de centrale banken nu al een 0% rentebeleid voeren kunnen ze alleen nog maar sturen met de productie van geld op te voeren, maar daardoor daalt de waarde van het geld en stijgt de prijs van onder meer vastgoed en grondstoffen, waaronder edele metalen. Daardoor kan er een inflatoire stijging van het prijspeil gaan optreden. Ten slotte zal de maatschappij van vóór de pandemie niet dezelfde zijn als die van erna. Die herinrichting zal vragen om bouwmeesters, die in feite nog vanaf de basis aan het werk moeten met de inrichting van de nieuwe samenleving: klimaat, milieu, natuur, duurzaamheid, robotisering, KI, algoritmes, onderwijs, de sociaal/maatschappelijke positie van de werknemers, een herwaardering van democratie, de positie van Europa versus de EU en de euro en de staatkundige positie van de Europese landen en landjes. Ook dat proces kost tijd en geld. Voor mij is niet de vraag: ‘wordt het erg of erger, maar hoe zwaar wordt het en hoeveel tijd is daarvoor nodig’.

EC: €500 mrd voor noodfonds “corona” onvoldoende er moet €1.000.000.000 (een biljoen) bij

Er is 1 biljoen euro extra nodig aan Europese noodhulp om de coronacrisis aan te pakken. Dat zegt Eurocommissaris Gentiloni van Economie in het Duitse weekblad Der Spiegel. Het geld moet boven op het noodfonds van €500 mrd komen dat 10 april werd aangekondigd door de 27 regeringsleiders en worden gehaald uit het meerjarige EU-budget. Volgens Gentiloni is een gemeenschappelijk instrument dat groot genoeg is en snel beschikbaar is, nodig voor de wederopbouw. De Luxemburgse minister van Financiën Gramegna waarschuwt dat dit niet zal lukken omdat er te veel politieke verschillen zijn in de Eurogroep. (bron: NOS) In mijn vorige blog heb ik over de nodige solidariteit binnen de EU al het nodige gezegd. Lang niet iedereen is het met mij eens dat solidariteit een absolute must is om de Europese Unie te verlossen van de macht van de 27 lidstaten, door de besluitvorming grondig te hervormen zodanig dat een klein aantal landen c.q. de kleine landen hun nationale belangen kunnen beschermen. De Franse president heeft daar onlangs al een voorstel voor gedaan en dat zou in ieder geval een stap voorwaarts kunnen zijn. Ik snap wel dat de rijke landen hun opgebouwde vermogens, afkomstig onder andere van de handel met de zwakkere landen, niet willen delen met de zwakkere landen. Verderop in dit blog schrijft Frits Bosch daaroverWij zijn calvinistisch en luthers, zij katholiek. Wij zijn sober, zij bourgondisch. Wij hebben vertrouwen op onze instituties, zij niet. Zij hebben devaluaties nodig, maar die mogelijkheid hebben ze niet meer. Zij worden in ons keurslijf worden gedwongen, maar dat willen ze niet. Het Noorden en het Zuiden hebben twee verschillende snelheden. Dat wringt en past moeilijk binnen één munt.’ Die uitspraak betwist ik niet, maar de vraag is of Europa uiteen valt en ieder weer zijn eigen weg inslaat, dan wel of we samen gaan bouwen aan een krachtig Europa dat straks de handschoen kan opnemen tegen de VS en China en andere concurrenten. Als we in verdeeldheid verder proberen te gaan, wordt de EU, met zijn 500 miljoen inwoners, de grote verliezer. Met als reden de kortzichtigheid van nationale leiders, die uitsluitend hun nationale (en de Europese als het niet anders kan) belangen blijven behartigen. Die visie is verleden tijd, dat zal ook het volk zich moeten realiseren. Rutte is de man zonder visie en daar hebben wij niets aan. Maar ik kan ook niet aangeven wie er in Europa de regie kan gaan voeren. Merkel raakt steeds verder uit beeld, de Britten zijn er, m.i. terecht, uitgestapt, de Zuidelijke landen zijn financieel/economisch sterk verzwakt door corona, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland blokkeren een verdere integratie, resteert in feite alleen Macron als een staatsman, maar die het in eigen land moeilijk heeft. Zo mogelijk moet er of een splitsing komen van de euro in een neuro (rijke landen) en zeuro (arme landen) met een Europese Unie van voortrekkers en achterblijvers: de progressieven en de behoudenden. Maar ik betwijfel of daar de toekomst van Europa ligt. Het zou een noodgreep zijn zonder een garantie op succes. Trump en China zouden daar het grootste voordeel uit halen. Deze reactie is geschreven op een tijdstip voordat de virtuele EU-top plaatsvond.

Beschouwing

Op dit moment is van belang welk belang wordt nagestreefd met betrekking tot corona. Met name de verhouding tussen de volksgezondheid, de economie en de sociale gevolgen voor de bevolking. Trump heeft aangekondigd te streven naar 20:70:10. Merkel en Macron zijn voorzichtiger, schat ik in, met 40:50:10 en Rutte 50:40:10. Maar wat blijft is of de besmettingen terugkeren als overheden de teugels laten vieren, waarbij Trump de grootste risico’s neemt. Voor hem is het belangrijkste dat beleggers geen verdere schade oplopen. Als ik naar ons eigen land kijken dan verwacht ik niet dat de rust snel weer onder controle zal zijn. Bekende economen geven aan dat de recessie, waarin we zitten en die verder zal uitdiepen, veroorzaakt wordt het binnenland en dat voorbij gegaan wordt aan de dalende wereldhandel en de instortende economische groei onder meer veroorzaakt door de handelsoorlogen die Trump voert. Daarbij komt dat al onze opgebouwde financiële buffers worden ingezet voor het overeind houden van de bedrijven en de werknemers niet worden ontslagen. Op het moment dat onze reserves op zijn wij nog wel uit de zware recessie moeten komen. Het grote probleem is dat Rutte een bevoorrecht debater is en bevlogen spreker, zo een die praat als Brugman. Daarmee wekt hij de indruk dat hij betrouwbaar is, dat hij zijn zaakjes goed op orde heeft. Het volk neemt dat aan en vertrouwt hem in wat hij doet. Wij moeten wel in ons achterhoofd houden dat hij de uitvoerder is van de neoliberale financieel/economische doelstellingen, vroeger geheten het kapitalisme. Het moderne kapitalisme staat voor: de winst is voor mij en de verliezen voor de belastingbetaler, stelt Prof Jaap van Duijn. Dat Rutte in Europa zo sterk verzet tegen het tonen van solidariteit voor de zwakke Zuid-Europese EU-lidstaten die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis, kan worden herleid naar het kapitalisme. Hij blokkeert de invoering van euro-bonds om vooral de vermogens van zijn ‘vriendjes’ te beschermen, die zouden worden overgeboekt naar de arme landen in Zuid-Europa. Of Rutte de staatsman is, wiens pak hem wordt aangemeten, betwijfel ik want van veel onderwerpen moet hij en zijn kabinet terugvallen op ‘deskundigen’. Al zijn hele regeerperiode heeft ‘de polder’ zijn problemen opgelost. Later zette hij 5 klimaattafels aan het werk over de Klimaatproblematiek, die kwamen met adviezen die vooral de bestaande belangen in stand hielden van de grootste CO2 vervuilers. Toen kwamen er noodwetten omdat de milieuvervuiling (stikstofuitstoot) te complex waren voor dit kabinet. Nu doen de virologen dat. Ik eis van een premier niet dat het een allesweter is, maar wel een manager, die zijn dossiers kent en beheert. Jaren geleden is hij al gewaarschuwd voor een komende pandemie, maar dat document is in de la blijven liggen. Rutte is een pragmaticus, investeringen moeten rendement opleveren, graag op de korte termijn. Een lange-termijn-denker is hij niet en daarover heeft hij altijd helder gecommuniceerd. Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert’ zei hij in de H.J. Schoo lezing op 3 september 2013 in de Rode Hoed. Een cultuurverandering is er nodig in Nederland, doceerde Mark Rutte. Hoe die eruit moet zien, daarover bleef hij tijdens zijn lezing in het vage. ‘Ik geloof niet in alomvattende blauwdrukken waarmee maatschappelijke problemen in één klap op te lossen zouden zijn. Daar word ik als liberaal altijd een beetje wantrouwend van. Een land, een samenleving past niet in een mal.’ Het vormde onderdeel van een principiële kritiek op visionair leiderschap: ‘Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen,’ zo stelde Rutte toentertijd. ‘Een land, een samenleving past niet in een mal,’ liet hij daar nog op volgen. Dat is duidelijke taal. Ik noem hem al langer een goed gebekte onderhoudsmonteur. De bestaande waarden en verdienmodellen beschermen maar zeker geen nieuwbouw ontwerpen voor de samenleving van komende generaties. Dat is zijn regeerstijl voor ons land en voor Europa. Zijn beleid is gericht op vandaag, morgen is al te ver en overmorgen is te verweg weg voor hem. Een beperking is ook nog dat Rutte niet kan multi-tasken. Als er beleid moet worden aangepast op meerdere terreinen (volksgezondheid, economie, samenleving) is dat te complex, dan wel is het een duivels dilemma. De schets die president Macron van hem geeft, zie elders in dit blog, is een leider zonder visie. De gemeenschappelijke markt is belangrijker dan een sterk Europa. Solidariteit met andere EU-landen beperkt hij: als het maar niet teveel geld kost. Dat gaat ons land opbreken. Binnenkort zal Nederland kleur moeten bekennen over de toekomst van de EU. Daarbij is de toekomst van onze jongeren in het geding. Dat is maar één thema waarover besluiten moeten worden genomen. Neem: het klimaat, het milieu, de natuur, de afbouw van het fossiele tijdperk, de verduurzaming van de maatschappij, de ontwerpen voor de bouw van een nieuwe samenleving die moet worden ingericht met robotisering, algoritmen, KI, internet of things, nieuwe machtsverhoudingen, een nieuwe vorm van democratie, sociale-, arbeids- en wooninrichtingen. Kortom onze en de Europese samenleving en staatsinrichting moeten volledig op de schop. Voor zo’n grote, zware en complexe opdracht is de onderhoudsmonteur ongeschikt, daar zijn bouwmeesters voor nodig. Als wij hier de zaak weer op orde hebben gaan de economische activiteiten weer gaan groeien, wordt gesteld. Die aanname is veel te optimistisch. Corona is wel een realiteit en de gevolgen voor de economie en de samenleving eveneens. Een realiteit is ook dat de politieke leiders wereldwijd ook niet weten hoe ze hun beleid moeten inrichten. Dus doen ze allemaal hetzelfde: de lockdown en de financieel/economische gevolgen nemen ze maar op de koop toe. Rutte heeft laten weten dat het kabinet de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven wil verlengen “voor zolang dat nodig is” Dat is een emotionele uitspraak , die niet is getoetst aan de haalbaarheid en de gevolgen ervan voor de samenleving. Ondertussen blijven de financiële markten maar juichen alsof er niets aan de hand is. De AEX staat weer >500, terwijl 300 veel realistischer zou zijn. Die klap moeten we dus nog krijgen en dan verdwijnt een groot deel van onze pensioenreserves. Er is op dit moment helemaal geen ruimte voor optimisme, die kan worden onderbouwd met degelijke gronden. Nog altijd wordt er aangenomen dat de knappe koppen ons wel weer uit het moeras trekken. Die opties zijn niet realistisch, maar politici klampen zich daaraan vast. Dat Rutte in wanhoop uitroept dat hij voor duivelse dilemma’s staat kwam voor mij niet als een verrassing. Wij zijn een land met een open economie en krijgen ook de tegenslagen op ons bord van buitenlandse partners, waarmee wij zaken doen. In de Rotterdamse haven daalde in het 1e kwartaal de overslag met 9% en die kan verder oplopen dit jaar naar 20% misschien wel 30%. De wereldhandel daalt dit jaar 3% en de economische activiteiten dalen, het IMF indiceert voor Europa ca 7%. Daarbij komt dat corona veel kost voor de gezondheidszorg, maar indirect ook voor de economie en bedrijfsactiviteiten in veel sectoren van het bedrijfsleven waaronder de luchtvaart, toeristenindustrie, horeca, sierteelt, zzp’ers, MKB en de reiswereld. Het grootste risico van de situatie waarin wij verkeren zijn de grote onzekerheden over de ontwikkelingen met betrekking tot het verloop van de corona-pandemie, met name de intensiteit, de duur en een mogelijke terugkeer in het najaar, de afbouw van de lockdown en een herstart van economische activiteiten, Ik hou rekening van een periode van zeker een jaar, misschien nog wel langer. Daarbij komt de recessie, die volgens de bestaande modellen de economie zou moeten kunnen activeren door geld in de markt te pompen om daarmee de handel te activeren. Maar deze keer worden de markten al overstroomd met geld voor verliesfinanciering van de corona-crisis, in de hele wereld. Daardoor zullen de staatsschulden enorm stijgen, maar momenteel voeren de belangrijkste valuta een gratis geld beleid en zal de inflatie verder dalen. De monetaire en financiële autoriteiten hebben zelf geen enkel idee waartoe dat op de langere termijn zal leiden. Ik ben het over twee aspecten wel eens: op de korte termijn zal de inflatie dalen, ook vanwege de forse daling van de olieprijs en de stilgevallen economie door corona en de recessie, maar ik kan nog niet inschatten hoe groot de invloed zal zijn van de stijging van de vliegtickets, de theaterprijzen en bij de kapper zodra die weer aan de slag mogen onder beperkte voorwaarden. Corona zal namelijk de prijzen doen stijgen, hetgeen de koopkracht van de burgers dan weer zal beperken. Op iets langere termijn verwacht ik een fors stijgende inflatie, ver boven het streefgetal van ‘net onder de 2%’ van de ECB. Daarbij komt dat veel bedrijven en bedrijfjes omvallen in deze onzekere tijd, waardoor banken verliezen zullen gaan lijden. Of ze daarvoor voldoende buffers hebben moet de toekomst uitwijzen. Ook worden banken getroffen door de wisselende marktsentimenten op de financiële markten en de gevolgen daarvan (financiële producten als derivaten) voor hun rendementen. Ik voorzie veel somberte en ellende op de korte termijn, laten we ons heil zoeken in solidariteit!!! Het nieuwe normaal.

EU-videotop over financiering gevolgen corona-crisis

Er komt een herstelfonds van €540 mrd om de Europese economie weer te laten draaien na de corona-crisis. ,,We gaan op basis van voorstellen van de Europese Commissie constructief werken aan een gezamenlijke strategie voor de herstelfase, gekoppeld aan de meerjarenbegroting”, liet premier Mark Rutte weten na de vierde videotop van de regeringsleiders van de 27 EU-landen over de pandemie. Het hulppakket van de EU voor landen, bedrijven en werknemers die in moeilijkheden zijn gekomen door de corona-crisis. Premier Rutte zegt dat met het pakket acute financiële problemen voorkomen kunnen worden. Dit is een bevestiging van hetgeen eerder al was overeengekomen door de Ministers van Financiën. De EU-leiders bespraken ook een fonds voor de langere termijn. Ze hebben de Europese Commissie gevraagd voorstellen te doen over de werking van zo’n fonds. EU-president Charles Michel voorziet een ‘ongekende investering’. Het ‘urgente’ fonds moet volgens hem ‘voldoende’ gevuld zijn. ,,De impact van corona is in de hele EU enorm, ook economisch.

Spanje wil nog steeds niets weten van de voorwaarden waarop het land straks geld krijgt uit een herstelfonds. “Dit is een oorlog. En in een oorlog stel je geen voorwaarden aan hulp”, reageerde premier Sánchez. De Spaanse regering is nog altijd boos over de Nederlandse opstelling. Volgens Sánchez was een excuus van Nederland over de uitlatingen van minister Hoekstra op zijn plaats geweest. “We steken ons in schulden om levens te redden. Hier hebben we maar een doel: als collectief, als land, levens redden. Daaraan kun je geen voorwaarden van buiten stellen”,aldus Sánchez. (bron: NOS) Maar dat heeft de EU eerder al wel gedaan met de vluchtelingen die via Turkije Europa willen bereiken. Griekenland moest al die problemen maar oplossen, maar was daar totaal niet toe in staat. Maar de EU-staten zadelden de Grieken op met de onbeheersbare problemen, die leiden tot inhumane situaties. Dat toont de ware aard van de lidstaten van de Europese Unie en de onmacht van de Europese Commissie. En als VDL niet hard ingrijpt en de regie gaat voeren gaat de corona-crisis en de zware recessie die eraan komt tot onbeheersbare ontwikkelingen leiden.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/04/duitsland-is-gevallen-merkel-is-nu-voor-eu-bonds-nederland-staat-er-moederziel-alleen-voor/ meldde al eerder dat

Duitsland al was gevallen voor een financiering in de vorm van corona-bonds, waartegen Rutte en Merkel zich manifest hadden verzet. Merkel is nu voor ‘EU-bonds’, Nederland staat er moederziel alleen voor. In deze coronacrisis waren er slechts twee bastions die nog konden voorkomen dat de inhalige Zuid-Europese landen hun zin kregen en Noord-Europese cash vrijelijk naar Italië en Spanje zou stromen: Nederland en Duitsland. Daar is er nu nog maar één van over: Nederland. Want Duitsland is op zijn zuinige schreden teruggekeerd en pleit nu ook voor Frans-Italiaanse geldsmijterij. Maar dan niet via nieuwe eurobonds die met een nieuw verdrag beklonken worden. Nee, erger nog. Via de achterdeur, door het bestaande EU-verdrag te misbruiken en te herinterpreteren. Daardoor kunnen we met een omweg alsnog garant gaan staan voor het financiële feestvieren in Zuid-Europa. Speaking to reporters in Berlin, Merkel said the solidarity clause — under Article 122 of the EU treaties, which has already been used to propose a temporary unemployment reinsurance scheme — could be used to finance other forms of financial assistance for national governments. We have already found an instrument in Article 122, paragraph 2, where bonds for countries can be passed on by means of guarantees from member states and then used, for example, to finance short-time working allowances,” she said, adding: “I can also envisage such instruments in the future.” De toestand is veel crucialer dan wat DDS hier schrijft over ‘financieel feestvieren door de door corona zwaar getroffen Zuidelijke lidstaten’. Het is harde noodzaal dat het rijke Noorden de Europese Unie redt van de ondergang door zich garant te stellen voor een gedegen financiering voor de opbouw van de economieën in alle EU-lidstaten na de corona-crisus en de recessie die daarop volgt.

Beschouwing van Peter den Haring – Hou Vol!

Corona is de levensgevaarlijke pest, de doodbrenger, iedereen moet onze kwetsbare ouderen beschermen? De angst wordt buitenproportioneel door de media opgeblazen. Er is plotseling een nieuw normaal ontstaan: de anderhalve-meter-samenleving. Elke dag wordt er alsmaar dezelfde riedel van dezelfde zogenaamde deskundigen opgevoerd en de geschreven media en op radio en tv afgestoken. Samen moeten we het doen? Wat ook alweer? Dat sensatiegerichte nieuws wordt in toenemende mate saai voor de luisteraar en de kijker en de hele dag op radio en TV met spotjes ondersteund. Alternatief denken kan niet meer? Het journaille lijkt al vijf weken niet meer zelf te denken noch te onderzoeken. Kritisch materiaal met alternatieve cijfers wordt van YouTube verwijderd, verontwaardigde ingezonden brieven worden niet geplaatst. Bij deze Coronacrisis lijkt alles te draaien om het redden van mensenlevens met Rutte als verkiezingswinstmaker. Maar worden de cijfers niet steeds gemanipuleerd? Hoe erg is dat Corona nu eigenlijk? Helemaal niet in vergelijking met andere jaren! Elk jaar gaan er in Nederland aan de wintergriep immers tussen de 3.500 en 10.000 mensen dood. Niet zo pijnlijk en snel misschien, gewoon nare longontstekingen met grove hoest. Maar wel dood. Het enige verschil: ze gingen niet naar de IC. Nu de nieuwe corona-besmettingen wel leiden tot een IC-opname en dus tot kunstmatige coma met slaapmiddelen komen die ongelukkige overlevenden (80% sterft) met ernstige schade uiteindelijk naar huis. “Leg mij maar liever meteen aan de fatale morfine,” zei een van mijn 87-jarige buren. Is er door een massale angsthysterie voor De Dood een heel land, een hele wereld, economisch ontwricht zodat de regeringsleiders een krankzinnig opgeblazen egotrip kunnen manifesteren. In de rug gedekt door zogenaamde deskundigen (die elkaar wereldwijd wel flink tegenspreken). Niemand durft zich meer te verzetten tegen het meerderheidsdenken. Behalve BNR-icoon Kees de Kort misschien, maar ja, die is econoom en geen viroloog. Japan en Zweden hebben tenminste het hoofd koel gehouden. Hier ter plaatse is de 1,5 meter samenleving een waandenkbeeld, dat duizenden gezinnen, kinderen, daklozen en ZZPers te grazen neemt ten bate van een grotere surveillance. Ik heb besloten ruimte te geven aan een ander geluid. We zijn nu de 10.000 opnames gepasseerd en er zijn 4.000 geregistreerde doden geteld, alhoewel we weten dat dat aantal veel hoger is onder andere omdat alle doden in Verpleeghuizen niet zijn meegeteld. Verder zijn 500.000 Nederlanders besmet die niet in zicht van het RIVM waren. Maar al die doden moeten wel geplaatst worden in de 153.000 doden, die jaarlijks in ons land sterven, hoofdzakelijk door ouderdom. De vraag waarmee we worden geconfronteerd worden ‘is de lockdown in deze vorm wel noodzakelijk om corona te bestrijden’ met name hoe groot is de financieel/economische schade voor de samenleving? En hoe ziet het slagveld eruit na afloop van de strijd met de onbekende tegenstander? Hoe zien dan de overlevingskansen er dan uit?

Argentinië op de rand van de afgrond

Grote crediteuren van Argentinië weigeren akkoord te gaan met het laatste voorstel van de regering voor sanering van de miljardenschulden. Dat meldde de Financial Times. Het gaat om een voorstel voor regeling van gedeeltelijke kwijtschelding – een ’haircut’ van 62% – van $83 mrd aan schulden, die uitstaan bij obliatiebeleggers. Dat zou de staatskas en de protesterende bevolking, die met een steeds hogere inflatie kampt bij het doen van boodschappen en tankbeurten, kunnen helpen. Maar drie grote obligatiekopers hebben het voorstel van vorige week om rentebetalingen tot 2023 uit te stellen, en de aflossing tot 2026, definitief afgekeurd, zo blijkt uit hun verklaring. Drie fondsen bezitten samen 16% van de hele schuld. Een andere groep met vermogensbeheerders BlackRock, Fidelity, en T Rowe Price zegt evenmin akkoord te kunnen gaan. In het pakket met verhandelde schulden zitten ook de eerder doorgerolde schulden van 2010 en 2005. Opnieuw balanceert Argentinië op de rand van de afgrond. Komt er geen overeenkomst, dan koerst het Zuid-Amerikaanse land voor de negende keer af op een serie wanbetalingen, met als reactie een forse stijging van de rentes die het op schuld moet betalen. In 2018 moest het land aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een steunpakket van ruim $56 mrd, het grootste ooit. (bron: DFT) Vroeger zouden de schuldeisers een leger soldaten naar zo’n land sturen en daar het land leegroven.

Tweederangskinderen ervaren in Congo de hel op aarde opdat groene deugmensen kunnen telefoneren tijdens het rijden in hun elektrische auto

Dit is een Gastcolumn door Alphons V. de Recht. In de hoofdzakelijk artisanale mineraalmijnen in de ‘Democratische’ Republiek Congo werken dagelijks (7 dagen per week) ongeveer 40.000 kinderen, slaafjes vanaf de leeftijd van vier, onder mensonterende omstandigheden. Congo is één van de aan bodemschatten rijkste landen ter wereld en tegelijkertijd één van de armste op de wankele economische ladder. De vreselijke prijs die deze kinderen betalen voor de energiehonger van de consument, is de verwoesting van hun gezondheid en een zeer vroege dood. Zo wordt kobalt onder onmenselijke omstandigheden gedolven en getransporteerd naar Azië, waar het verder wordt verwerkt door de batterijfabrikanten. De politiek geïnspireerde verplichte overschakeling op voertuigen met zogenaamd schone energie heeft namelijk geleid tot een exorbitante toename van de vraag naar accu’s. Terwijl voor de vervaardiging van een smartphone-accu niet meer dan 10 gram geraffineerd kobalt nodig is, is dat voor een elektrische auto al 15 kilogram. Dit is de onverbiddelijke wereld waar de wet van de sterkste (en van de markt) heerst. Goud, koper, coltan, kobalt en rare earth bloedmineralen zijn noodzakelijke bestandsdelen in elektrische apparaten en auto’s. Ik noem het bloedmineralen omdat er veel kinderbloed aan kleeft. Weet ik waarover ik praat? Ik woon zelf in Congo. Als Vlaming en over datum gereïncarneerde koloniaal zie ik hier talloze zwarte ‘Untermenschen’ schrijnende taferelen meemaken in de mijnen. Ik ben er zelf in geweest, ooit als lid van de zoveelste nutteloze, met westers belastinggeld rijkelijk gesponsorde ‘bloedmineralencommissie.’ Ik kon niet verder komen dan een vijftigtal meter in een aartsdonkere en kille Tantalite-mijnschacht in Zuid-Kivu. Ik moest letterlijk over de kinderlichaampjes kruipen. Hijgend trachtten ze dan even bij te komen vooraleer het risico te lopen om bij daglicht in elkaar te worden geramd door een gefrustreerde opzichter, die ook enkel de eigen overleving voor ogen had. Zoveel werkende kinderen? Ja. Volwassen mijnwerkers graven erts tot 180 meter onder de oppervlakte met behulp van krakkemikkig gereedschap, terwijl vooral kinderen het puin afvoeren, zonder beschermende kledij en ademhalingsapparatuur. Grote, ruime mijnschachten vragen echter meer houwwerk en lopen meer kans op instorting, dus worden er ook met de hand smalle gangen gegraven, te nauw voor volwassen arbeiders, dus stellen de mijnmanagers daarvoor tengere kinderen te werk. Die lopen bovendien een enorm risico op radioactieve besmetting en vallen ook vaak ten prooi aan long-, oog- en huidziekten. De Goldman Sachs Bank noemt kobalt “de nieuwe aardolie.” Ondanks de hoeveelheid opgedolven mineralen zijn er lokaal geen tekenen van welvaart in deze totaal verpauperde bananenrepubliek. Integendeel, de omstandigheden waaronder men daar moet werken, lijken meer op de desastreuze fabrieksarbeid tijdens de Industriële Revolutie. Vele mineralen zijn immers radioactief. Bijvoorbeeld kobalt is zo’n groot gevaar voor de gezondheid dat zelfs een longziekte ernaar is vernoemd: de kobaltlong, een vorm van longontsteking die leidt tot hevige hoestaanvallen, permanente ziekte en zelfs de dood. De consumptie van lokaal geteelde groenten kan leiden tot braken en diarree, schildklierschade en dodelijke longziekten, terwijl vogels en vissen in dergelijke gebieden nauwelijks kunnen overleven. Zo is ook de wijdverbreide malaxatie van goudparticulen met kwik een enorme tijdbom met desastreuze ecologische gevolgen op zeer lange termijn. Uitgestrekte gebieden in Noord- en Oost-Congo behoren momenteel tot de meest vervuilde ter wereld. Het land is vol met verkrachtingsstrategie-soldaten en rebellen, plus uit tweederangslanden gedetacheerde VN-soldaten, op zoek naar maagdenvliezen. En dan lopen er nog paar verdwaalde huurlingen rond. Ik zie overal onschuldig ogende maar ondervoede en verwonde kinderlijfjes, immer zwangere vrouwen met leeggezogen hangtieten, uitgemergelde, veelal dronken mannen met bloeddoorlopen glazige ogen. Niemand weet hoeveel er dagelijks omkomen in die vervloekte mijnen. De VN schat dat er maar 80 doden per jaar vallen, maar de meeste doden worden niet geregistreerd. Men verspilt geen papier aan negers zonder geboorteakte, wel aan rechtszaken om de term “neger” te beteugelen. Dit betekent dat het aantal ongemelde gevallen waarschijnlijk veel groter is. Vaak liggen de lichamen eenvoudigweg begraven in de puinhopen van ingestorte gangen. In de meeste Afrikaanse culturen zijn kinderen complementaire wezens waarvan er zoveel mogelijk dienen te worden verwekt, teneinde met het overschot de overlevingsdrang te ondersteunen. Verbod op kinderarbeid is in Afrika slechts een papieren tijger. In een land waar miljoenen mensen in door de Deep State georchestreerde burgeroorlogen zijn omgekomen, is er voor gezinnen geen andere manier om te overleven. De wet die kinderarbeid verbiedt, interesseert niemand ter plaatse. Ik heb steeds meer schijt gekregen aan dat zogenaamd weldenkende, verwende Westen. Verwaande, wereldvreemde betweters en deugmensen, die lijden aan een moderne humanistische kwaal die duurzaam, schoon en emissievrij zegt te zijn, maar die hen ondertussen in de klem houdt van onbedachtzame collaborateurs van het grootkapitaal. Die Westerse ideologen drukken immers enthousiast lucratieve klimaatdoelen door. Of kinderen sterven of hun gezondheid ruïneren is irrelevant zolang er maar theoretisch CO2 wordt bespaard en de staatskassa rinkelt. Elke klimaatdemonstrant en elke koper van elektrische auto’s, computers en mobiele telefoons is medeverantwoordelijk voor het feit dat kleine kinderen in Congo de hel op aarde ervaren. Ooit over nagedacht? Dat het zo erg was, heb ik nooit geweten en mij ook niet gerealiseerd hoe mensonterend de situatie in Congo is. Heeft de Belgische Koninklijke familie daar geen enorme financieel/economische belangen?

©2020 hannesdewitte@02051935.nl

Slotstand indices d.d. 24 april 2020; week 17: AEX 504,94; Bel20 2.942,98; CAC40 4.393,32; DAX30 10.336,09; FTSE 100 5.752,23; SMI 9.625,65; RTS (Rusland) 1081,32; DJIA 23.775,27; NY-Nasdaq 100 8.786,60; Nikkei 19.262,00; Hang Seng 23.831,33; All Ords 5.300,70; SSEC 2.808,53; €/$1,082; BTC/USD $7.516,01; 1 troy ounce goud $1729,50, dat is €51.389,87 per kilo; 3 maands Euribor -0,192%; 1 weeks -0,505%; 1 mnds -0,418%; 10 jarig Nederlandse Staat -0,179% 10 jaar VS 0,6048%; 10 jaar Belgische Staat 0,122%; 10 jaar Duitse Staat -0,464%; Franse Staat 0,03%; VK 0,289%; 10 jaar CHF (Zwitserse franken) -0,463%; 10 jaar Japan -0,0272%; Spanje 0,952%; 10 jaar Italië 1,885%. Een liter E10 hier aan de pomp €1,529

De indices van de belangrijkste aandelenbeurzen noteerden vrij vlak, ondanks de aankondigingen van een vrij forse recessie, winstwaarschuwingen, geen dividenduitkeringen, oplopende begrotingstekorten en stijgende staatsschulden, de financieel/economische gevolgen van de corona-crisis en een gebrek aan eenheid bij de 27 regeringsleiders van de EU-lidstaten over een krachtig EU-beleid dalen de aandelenkoersen niet tot nauwelijks. De goudprijs is verder gestegen, rentetarieven noteerden variabel. Ik voeg ook deze week weer een lijst toe van 10 landen met een rentenotering voor 30-jarig staatspapier. In de meeste landen daalden de tarieven: Zwitserland -0,283%; Nederland 0,048%; Duitsland -0,074%; Japan 0,4164%; Frankrijk 0,682%; GB 0,618%; Spanje 1,623%; Canada 1,1868%; VS 1,1886%; Italië 2,729%. 5-jarig staatspapier met een negatieve rente: Zwitserland -0,6%; Duitsland -0,6712%; Denemarken -0,448%; Nederland -0,537%; Frankrijk -0,332%; België -0,291%; Japan -0,1039%.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.