UPDATE 24032018/420 money created by ECB since 1/3/2015 €2.465.726.788.503

Onder leiding van de Europese Centrale Bank (ECB) is sinds 2009 bijna meer dan €2.500.000.000.000, €2500 mrd in de economie gebracht. Een ongekend bedrag voor zo’n korte tijdsperiode van 3 jaar. Het opkoopprogramma (dat ook wel bekend staat als ‘quantative easing’) begon in maart 2015 en is al een paar keer verlengd. Begin dit jaar werd bekend dat de ECB ermee doorgaat. Elke maand ‘pompt’ de bank nog steeds €30 mrd in de economie. Waarom? Waar komt dat geld vandaan? Wat is het doel van het opkoopprogramma? En wat zijn de gevolgen voor onze economie? Kunnen we eigenlijk nog wel stoppen? En welke alternatieve maatregelen zijn dan mogelijk? In pakhuis de Zwijger gaan op 29 maart aanstaande bankiers, wetenschapper en experts daarover in discussie.

De Duitse vermogensadviseur Gunter Hannich schrijft deze week onder meer over een gigantischen ALLES-BLASE”. Wir befinden uns im letzten Stadium und diese steht jetzt kurz davor zu explodieren. Das bestätigte auch Bill Gates vor wenigen Tagen, als er in einem Live-Interview von einem Zuschauer gefragt wurde, ob er damit rechne, dass es 10 Jahre nach der letzten Finanzkrise erneut zu einer solchen kommen würde. Bill Gates antwortete darauf, er sei sich sicher, dass bald sogar eine Finanzkrise noch größeren Ausmaßes stattfindet. Und das der Ausbruch dieser Krise jetzt unmittelbar bevorsteht, zeigt uns das Verhalten von Bill Gates bestem Freund Warren Buffett. Denn der erfolgreichste Investor aller Zeiten hat die Zeit im letzten Jahr- als ein Allzeithoch das nächste jagte- dazu genutzt, Aktienpakete loszuwerden und satte Bargeldreserven aufzubauen. Buffett hat zurzeit die größten Bargeld-Bestände seiner 50-jährigen Karriere. Auch prozentual gesehen, hatte Warren Buffett nie mehr Cash in seinen Depots als jetzt. Momentan stellt Bargeld mehr als 40% seines gesamten Anlagevolumens dar. Soviel Bargeld hat er in seiner ganzen Laufbahn nicht bereitgestellt. Wozu er das Bargeld braucht, ist leicht nachvollziehbar… für eine kurz bevorstehende Finanzkrise. Denn wenn die Aktienkurse fallen, braucht Warren Buffet viel Bargeld, um zu Niedrigstpreisen Aktien einzukaufen. Ein mehr als eindeutiges Zeichen, dass auch Warren Buffet fest damit rechnet, dass die „ALLES- BLASE“ in Kürze platzen wird. Erfahren Sie jetzt alle unwiderlegbaren Fakten und weshalb dieses Schicksal jetzt für Sie unausweichlich ist. Sehen Sie außerdem, wie Sie sich heute noch vor der gigantischen ‘alles-blase’ schützen und sogar ein Vermögen mit der Krise machen werden.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden en de uitslag wijkt weinig af van de prognoses, die ik daarover had gegeven: de lokale partijen deden het beter ten koste van de landelijke partijen van de ‘oude snit’. De nieuwkomers PVV, Denk en FvD scoorden wel maar beneden mijn verwachting. De VVD ging behoorlijk achteruit met in totaal 255 zetels, de PvdA verloor er 284. Het CDA werd de grootste landelijke bestuurderspartij, gevolgd door de VVD. De PvdA, de SP en D66 verloren, hier en daar, wel de helft van hun zetels. Groen Links maakte grote stappen voorwaarts en werd de grootste partij in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. De grootste winnaars waren de locale partijen in Weert, Den Haag en Rotterdam. Er is nog geen definitieve uitslag van het referendum WIV, in campagnetaal genoemd ‘de sleepwet’. De opkomst van 51,5% van de stemmen overschrijdt ruim de wettelijke norm van 30%. Er wordt gesproken over 4% blanco stemmers, 47,3% VOOR en 48,7% TEGEN. Komende donderdag maakt de Kiesraad de officiële einduitslag bekend. Het stemvolk heeft duidelijk gemaakt wie in een democratie de uiteindelijke macht heeft. Het kabinet had hier geen rekening mee gehouden en is druk aan het werk om te redden wat er nog te redden valt van die Wet die al is goedgekeurd voor de 2e en 1e Kamer. Voor de coalitiepartijen is het van belang dat D66 binnenboord blijft, ondanks de zware verliezen die de liberaal progressieve partij heeft opgelopen, op lokaal terrein. 

In februari zijn in Nederland 16.094 woningen verkocht. Dat zijn er 9,1% minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Vooral in Utrecht is de daling groot, terwijl in Drenthe juist meer huizen werden verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het is de tweede maand op rij dat de verkopen dalen. Het is pas de derde keer sinds december 2015 dat het Kadaster een terugval op jaarbasis in maandcijfers van de huizenverkoop meldt. De eerste keer was in september vorig jaar. Dat het aantal woningverkopen na jaren van flinke groei opeens niet meer stijgt, komt waarschijnlijk door het beperktere aanbod. Vergeleken met januari 2018 is er wel sprake van een stijging, met 0,4%. Vergeleken met februari vorig jaar constateert het Kadaster een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. Bij 2-onder-1-kap woningen was de daling het grootst (- 16,9%). Ten opzichte van februari 2017 is er alleen in Drenthe een stijging (1,2%). In Utrecht is de daling het grootst met 12,8%. Het aantal geregistreerde hypotheken nam in februari 2018 met 6,7% af ten opzichte van februari 2017, van 26.580 naar 24.809. Vergeleken met januari 2018 is er wel sprake van een stijging van 3,0%. De huizenprijzen blijven stijgen. In februari werden woningen 9,5% duurder ten opzichte van vorig jaar. Dat is de sterkste stijging sinds september 2001, melden het CBS en het Kadaster. De prijzen trekken weer aan sinds het dieptepunt op de huizenmarkt in 2013. De piek van de huizenprijzen lag in 2008, vlak voor de crisis begon. De huidige prijzen liggen daar nog 1% onder. Ten opzichte van 2013 zijn de prijzen meer dan 26% gestegen. De oorzaak van de hoge prijzen is de grote vraag in combinatie met de schaarste aan woningen. Vooral in de grote steden vliegen de prijzen omhoog. Ik wil er wel aan toevoegen dat de extreem lage hypotheekrente, populair is de rente 10 jaar vast van tussen de 1,5% en 2%. Dat betekent wel dat als de rente gaat stijgen de vastgoed prijzen zullen dalen. Dat betekent dan ook dat de huurprijzen op de woningmarkt zullen moeten dalen omdat de woninglasten niet meer dan 40% van het inkomen mogen bedragen.

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwt voor de hoge schuldenniveau’s bij huishoudens in Nederland. De vele uitstaande hypotheken en andere leningen kunnen immers betalingsproblemen in de hand helpen als de rente weer gaat oplopen. Andere belangrijke uitdagingen vormen de economische gevolgen van het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en langetermijnkosten in verband met de vergrijzende bevolking. Moody’s heeft zijn kredietbeoordeling voor Nederland evenwel niet aangepast. Nederland blijft daardoor met zijn AAA-status en stabiele verwachting op het hoogste niveau. Het ratingbureau verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3% groeit en volgend jaar met 2,5%. Op de korte termijn kunnen zaken als de brexit en het toenemende protectionisme in de wereld nog wel roet in het eten gooien. Ook een handelsoorlog, door Trump geinitieerd, kan tot negatieve resultaten leiden. Moody’s is overigens niet de eerste die wijst op de hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit ook al meerdere keren aan de kaak gesteld.

De Duitse vermogensadviseur Günter Hannich schrijft deze week over een euro-crisis, als gevolg van een sterker dalende inflatie, zoals wenselijk voor de ECB. Dit als reactie op het bericht dat het gemiddelde prijsniveau vorige maand het sterkst steeg in Estland en Litouwen (3,2%). In Cyprus daalden de prijzen met 0,4%, terwijl de stijging in Griekenland en Italië beperkt bleef tot respectievelijk 0,4% en 0,5%.In Nederland steeg de inflatie 1,3%. In deutschen Landen ist die Angst vor einer stark steigenden Inflation nach wie vor groß. Die jüngsten vom EU-Statistikamt Eurostat in Luxemburg veröffentlichten Zahlen deuten aber alles andere auf eine bald bevorstehende galoppierende Inflation hin. Im Gegenteil. Inflation fällt schwächer als erwartet aus. Die Statistiker von Eurostat gaben bekannt, dass die jährliche Inflationsrate in der Euro-Zone im Februar 2018 stärker als zunächst geschätzt gefallen ist. Die Teuerungsrate sank auf nur noch magere 1,1%. Damit wurde von Eurostat eine frühere Schätzung nach unten korrigiert. In der ersten Schätzung wurde die Teuerungsrate noch mit 1,2% beziffert. Zum Vergleich, im Vormonat Januar wurde von Eurostat eine Inflationsrate von 1,3% für die Euro-Zone ausgewiesen. Mit dem dritten Rückgang in Folge ist die Teuerungsrate damit so niedrig wie seit über einem Jahr nicht mehr. Das von der Euro-Notenbank EZB offiziell ausgerufene Ziel von knapp 2% rückt damit in immer weitere Ferne. Und hier lohnt sich insbesondere ein Blick auf die sog. Kerninflation. Denn EZB-Chef Draghi achtet ja speziell auf diese Ziffer, da hier schwankungsanfällige Komponenten wie Energie außen vor bleiben. Kurzum, sowohl im Januar wie auch im Februar des Jahres 2018 lag die Kerninflation bei nur 1%. Das liegt also extrem weit unter der selbst gesteckten Zielmarke von knapp 2%. Unverarbeitete Lebensmittel verbilligten sich. Diese Zielmarke wäre mit Blick auf die Entwicklung der Energiepreise auch erreicht bzw. sogar leicht überschritten worden. Energie verteuerte sich im Februar zwar um 2,1%; aber ein Jahr zuvor waren hier noch Preissteigerungen von mehr als 9% zu verzeichnen. Für Lebens- und Genussmittel sowie Dienstleistungen, wozu die Mieten zählen, musste im Schnitt gut 1% in der gesamten Eurozone mehr gezahlt werden. Industriegüter verteuerten sich mit 0,6% deutlich schwächer als andere Komponenten. Und last but not least soll nicht unerwähnt bleiben, dass unverarbeitete Lebensmittel sogar um 0,9% billiger wurden. Von wegen Hyperinflation! Ja, liebe Leser, sehr interessant ist auch der Blick auf die Preisentwicklung in den verschiedenen Ländern. Deutschland liegt mit einer nach europäischen Standards berechneten Inflationsrate (HVPI) von 1,2% nur knapp über dem Durchschnitt des Währungsraums. Bei den Griechen lag die Teuerungsrate nur knapp über der Nullmarke. Nach wie vor herrschen in Eden Euro-Krisenländern starke deflationäre Tendenzen vor.

Eurocommissaris voor Begrotingszaken Günther Oettinger heeft in een tweet opnieuw uitgehaald naar premier Rutte. Oettinger ligt overhoop met onze premier over de EU-begroting na de brexit. Rutte pleit voor een kleiner EU-budget als de Britten uit de Unie vertrekken, zodat de kosten voor netto-betalers zoals Nederland niet verder stijgen. Maar veruit het grootste deel van de landen vindt dat het gat dat de Britten achterlaten opgevuld moet worden: dat betekent dus dat de afdracht voor lidstaten omhoog moet.”De Nederlandse premier Rutte heeft het (weer) gedaan”, tweet Oettinger. “Zeggen dat er gesneden moet worden in de EU-begroting na brexit. Günther Oettinger benoemt de voordelen van de EU, met als strekking dat de Unie meer oplevert dan hij kost. Daarmee reageert hij op een interview dat Rutte gaf aan de Franse krant Le Monde, aan de vooravond van een bezoek van President Macron deze week aan Den Haag. Macron wil juist dat de EU-landen meer gaan bijdragen. Ook is hij voorstander van bijvoorbeeld een Europees minister van Financiën: iets waar Rutte helemaal niets in ziet. Eerder zocht Oettinger ook al gericht de confrontatie met Nederland over dit onderwerp. In een eerste tweet reageerde hij toen op wat minister van Financiën Wopke Hoekstra had gezegd tijden het wekelijkse gesprek op RTL Z. Later tweette hij ook nog een foto van hem en Rutte met de tekst: “Als je samen kunt lachen, kun je ook een compromis vinden.” Voorlopig is dat in ieder geval nog niet gelukt. De verantwoordelijke voor de tweets van Oettinger bij de Europese Commissie was niet bereikbaar voor commentaar over het waarom en de timing van de tweet. Premier Rutte is aanvoerder van gelijkgestemden binnen de EU. “Premier Rutte blijft actief de publiciteit zoeken, ook na zijn Europa-speech in Berlijn. Zo gaf hij vorige week een interview aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel en deze week in de Franse krant Le Monde. Als een van de langstzittende regeringsleiders is hij zich nadrukkelijk aan het profileren: zuinig en pragmatisch, niet meer macht of veel meer geld naar Brussel.” “Daarmee is hij onofficieel nu de aanvoerder van een clubje landen dat min of meer hetzelfde denkt. Zo is een aantal Scandinavische landen, Oostenrijk, Ierland en de Baltische staten het op onderdelen met Rutte eens. Rutte zoekt veel nadrukkelijker de publiciteit dan andere regeringsleiders, blijkbaar vindt Europese Commissie dat het tijd wordt om te reageren en gebruikt daarvoor Twitter.

De EU-leiders, in Brussel bijeen, hebben kennis genomen van de tijdelijke uitzondering, evenals die geldt voor Argentinië, Brazilië, Australië, Zuid-Korea, Mexico en Canada, op de Amerikaanse importheffing voor staal- en aluminiumheffingen van 25% op staal en 10% op aluminium maar roepen Amerika op de uitgestelde maatregel permanent te schrappen. In een verklaring op hun top in Brussel zeggen de 28 het besluit van de Verenigde Staten te betreuren. ,,Deze maatregelen kunnen niet worden gerechtvaardigd en zijn een ongepast middel tegen het echte probleem van overcapaciteit.’ De EU weet volgens diplomatieke bronnen nog steeds niet precies wat haar boven het hoofd hangt. De leiders hebben donderdagnacht tot 1 uur tevergeefs op een officieel bericht uit Washington gewacht. De Europese leiders hadden daarover een goed gevoel: Trump geeft Europa nog een maand de tijd met de Amerikanen overeenstemming te bereiken over lagere importheffingen op de Amerikaanse export naar Europa. President Donald Trump lijkt zijn pijlen vooral op China te richten. Wat hij verwacht van de EU was onduidelijk. Volgens de Belgische premier Charles Michel voert Trump de druk op om de EU ,,met een revolver op ons voorhoofd’’ tot onderhandelingen te dwingen. ,,Dat is een vreemde manier om met partners te onderhandelen over handelsconflicten.’’ Trump verwijt de EU onder meer te hoge invoertarieven op Amerikaanse auto’s. Trump kondigde nieuwe importheffingen aan op Chinese producten ter waarde van $60 mrd per jaar. Het gaat onder meer om robots, hogesnelheidstreinen, elektrische auto’s en ruimtevaarttechnologie. De maatregelen zijn voor Trump een straf voor China’s ‘economische agressie’. Hij beticht de Chinezen van het stelen van technologie en intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven. ‘s Werelds grootste staalproducent China wordt zwaar getroffen door de eerder aangekondigde tarieven op staal en aluminium per 24 maart 2017. Beijing zegt ‘alle noodzakelijke maatregelen’ te zullen treffen om zichzelf te verdedigen, bijvoorbeeld via importheffingen op Amerikaanse producten. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld waarvan mogelijk de importheffingen voor de VS worden verhoogd. Dit maakt de kans op een handelsconflict tussen de VS en China reëel. De beurzen reageerden dan ook nerveus. Trump gaf de EU-landen eerder vijftien dagen respijt om te bewijzen dat ze ‘echte vrienden’ waren die Amerika niet bedreigden met oneerlijke handelspraktijken. Cecilia Malmström, de Europees commissaris voor Handel, en Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken, togen naar Washington om de Europese zaak te bepleiten. Kennelijk met succes, want één dag voor de heffingen zouden ingaan, kwam de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer met het nieuws dat invoering van de tarieven voor de EU een maand is opgeschort, voor zolang er wordt onderhandeld. Goed nieuws voor de EU leek het, maar de regeringsleiders bleven voorzichtig. Zij spraken af er niet meteen iets over te zeggen. Eerst willen zij precies snappen wat de Amerikanen gezegd hebben om vervolgens te kunnen bespreken hoe daarmee om te gaan, zei premier Rutte. Er is niks ondertekend, de onderhandelingen lopen nog en iedereen kent Trumps wispelturigheid. Dat dwingt tot omzichtig laveren. De vrees voor een crisis tussen de EU en de VS mag dan even zijn weggenomen, de dreiging van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld is juist groter geworden. En dat zal eventuele Europese opluchting over de eigen, voorlopige uitzonderingssituatie ook temperen. De Duitse kanselier Merkel herhaalde in Brussel dat de EU eensgezind is in haar voorkeur voor vrijhandel en afkeer van protectionisme. Ook Rutte liet blijken dat Nederland niet zit te wachten op handelsconflicten. Als vijfde exportnatie ter wereld is een op regels gebaseerde internationale economie ‘cruciaal’, zei hij. Dus mocht Trump erop speculeren dat hij de EU met de voorlopige uitzondering kan mobiliseren als bondgenoot in een handelsoorlog met China, dan kan hij zich vergissen. Aan de andere kant hebben de Duitsers alle belang bij een de-escalatie in de relatie met Trump. De schrik zit er goed in sinds hij heeft gedreigd met maatregelen tegen de import in Amerika van Duitse auto’s voor het geval dat de EU overgaat tot heffingen op Amerikaanse producten.

De wereldwijde aandelenbeurzen zijn afgelopen dagen overdreven hard weggezakt, meent beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan. „De aankondigingen over importheffingen door Trump zijn onderdeel van een onderhandelingsspel en ik heb goede hoop dat hij het niet laat aankomen op een handelsoorlog. Deze levert namelijk alleen maar verliezers op.” Hoewel de VS voor Europa voorlopig een uitzonderingspositie maakt, zijn de importheffingen op Chinees staal en aluminium vrijdag ingegaan. Trump heeft de Europese leiders, die de afgelopen dagen in Brussel bijeen waren, een sigaar uit eigen doos beloofd. De Amerikaanse importheffingen op Europees staal zouden vooralsnog niet worden ingevoerd, maar veel erger Trump heeft Europa in de houtgreep door de mededeling dat de EU nog een maand de tijd, met een pistool tegen het hoofd, met voorstellen dat Amerikaanse goederen e/o diensten goedkoper mogen worden afgezet in de 27 EU-lidstaten. Trump zal afwegen of de Europese tegemoetkomingen van voldoende zwaarte zijn om de importheffingen op staal en aluminium niet op te leggen dan wel zullen verlagen. Beleggers schrokken echter vooral van de aankondiging door Trump dat China nog eens voor $60 miljard aan heffingen krijgt opgelegd, onder meer op robots en hogesnelheidstreinen. Juvyns vindt dat Trump een gevaarlijke onderhandelingstechniek gebruikt. „China zal bij invoering van de extra maatregelen terugslaan. Dat zouden importheffingen op Amerikaanse producten kunnen zijn. Maar China kan als bezitter van 6% van de Amerikaanse staatsobligaties ook besluiten deze niet langer te kopen. De gevolgen hiervan zouden groot zijn voor de VS.” De Europese top is door Trump in een positie gemanoeuvreerd die weinig aantrekkelijk is. Beleggers schrokken echter vooral van de aankondiging door Trump dat China nog eens voor $60 miljard aan heffingen krijgt opgelegd, onder meer op robots en hogesnelheidstreinen. Juvyns vindt dat Trump een gevaarlijke onderhandelingstechniek gebruikt. „China zal bij invoering van de extra maatregelen terugslaan. Dat zouden importheffingen op Amerikaanse producten kunnen zijn. Maar China kan als bezitter van 6% van de Amerikaanse staatsobligaties ook besluiten deze niet langer te kopen. De gevolgen hiervan zouden groot zijn voor de VS.” De Europese top is door Trump in een positie gemanoeuvreerd die weinig aantrekkelijk is. De beleggingsstrateeg denkt dat Trump zich uiteindelijk soepeler zal opstellen, zeker als China de VS op bepaalde punten tegemoet komt. „Nadat Trump ruim een jaar geleden aangaf dat de renminbi te goedkoop is, is deze ten opzichte van de dollar gestegen. China pakt ook excessen in de grondstoffenproductie in. Vorig jaar schrapte het land de staalproductie ter grootte van die van ArcelorMittal.” Hoewel Juvyns erop rekent dat de partijen hun gezonde verstand gaan gebruiken om escalatie van de situatie te voorkomen, is hij er niet helemaal gerust op. Je weet het met Trump nooit, welke richting hij zal doorzetten: „helaas laat Trump zich geregeld door zijn emoties leiden.” Door de ontstane onzekerheid durft de beleggingsstrateeg geen concrete voorspelling voor de beurzen af te geven. Hij blijft voor de langere termijn positief gestemd, maar sluit niet uit dat de stemming op de beurzen voorlopig bedrukt blijft. (bron DFT)

De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld hebben sinds het Wall Street-record op 26 januari l.l. $436 miljard op hun aandelen verloren, meldt het persbureau Bloomberg. Alleen al in de afgelopen week zagen ze hun beleggingen $181 miljard minder waard worden, door de vrees dat Trump een handelsoorlog gaat ontketenen. Afgelopen week leed oprichter en topman Mark Zuckerberg van Facebook met een min van $10,3 mrd het zwaarste verlies. Het sociale-netwerk had het zwaar door de onthulling dat een databedrijf de gegevens van 50 miljoen Amerikanen heeft gebruikt voor de verkiezingsstrijd van Donald Trump. Larry Ellison (Oracle), superbelegger Warren Buffett, Jeff Bezos (Amazon) en Larry Page (Alphabet) verloren afgelopen week elk $5-$7 miljard. Overigens hebben de 500 rijkste beleggers nog altijd $5200 mrd in bezit.

Veel overheden en bedrijven beseffen nog niet hoe snel de ‘oude’ economie (3.0) wordt getransformeerd tot de nieuwe economie (4.0) waar digitale productie- en bedrijfsprocessen, kunstmatige intelligentie, het klimaatbeleid en innovatieve technologieën alles op zijn kop zetten. Daarmee begint de wekelijke column van de economen Vermeend en van der Ploeg. Ook zijn ze niet voorbereid op de gevolgen van het historische wereldklimaatakkoord van Parijs (2015). Deze klimaatafspraken zullen een geweldige impact hebben op de economieën van landen en businessmodellen van het bedrijfsleven. Ze luiden het einde in van het fossiele tijdperk en dat mag je zeker revolutionair noemen. In de meeste landen is deze revolutie in kringen van het bedrijfsleven en overheden nog niet echt doorgedrongen. Er is sprake van een afwachtende houding. Maar wie in de wereld van 4.0 niet snel genoeg innoveert, telt straks niet meer mee. Dat geldt voor alle bedrijfssectoren. Lees deze column verder op https://www.telegraaf.nl/financieel/1830800/column-europese-economie-wordt-een-verliezer

©2018 hannesdewitte@gmail.com

Slotstand indices d.d. 23 maart 2018; week 11: AEX 521,45; BEL-20 3816,96; CAC-40 5095,22; DAX 30 11.886,31; FTSE 100 6921,94; SMI 8569,08; RTS (Rusland) 1261,44; DJIA 23533,20; NY-Nasdaq 100 6508,089; Nikkei 20617,86; Hang Seng 30.297,70; All Ords 5929,00; SSEC 3.152,76; €/$ 1,2353; BTC/USD volatile: $8.455,10; 1 troy ounce goud $1346,80, dat is €35.025,87per kilo; 3 maands Euribor -0,329% (1 weeks -0,376%, 1 mnds -0,37%), 10 jarig Nederlandse Staat 0,668%; 10 jaar VS 2,8367%; Belgische Staat 0,822%, 10 jaar Duitse Staat 0,534%, 10 jaar CHF (Zwitserse franken) 0,03%. Een liter diesel hier aan de pomp €1,219, elders €1,249.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.