UPDATE 24/25-12 2020/562 Kerstblog OVEREENSTEMMING BREXIT

Het is de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gelukt om onder grote tijdsdruk een no-deal-brexit te voorkomen. Het akkoord is een document van zo’n 2000 pagina’s. Voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat er een eerlijke en rechtvaardige overeenkomst ligt, die voor beide partijen het beste is. “Eindelijk is het zover.” De Britse premier Boris Johnson zei in een verklaring dat alle beloftes aan de Britten met deze overeenkomst worden waargemaakt. Von der Leyen zei op haarbeurt dat de EU en het VK in de toekomst nauw blijven samenwerken.

Maandagmorgen werd de schade duidelijk die de Engelse versie van het gemuteerde corona-virus in enkele uren tijds teweeg had gebracht. Engeland was ineens weer een eiland geworden voor het Europese continent. Vrijwel alle verkeerslijnen waren gesloten. De EU-lidstaten willen alles doen om te voorkomen dat vanuit het VK personen met het corona-virus nog naar Europa kunnen reizen. Het Franse besluit om de grens met het Verenigd Koninkrijk te sluiten voor mensen en vrachtvervoer kwam voor de Britten als een verrassing, zei minister Shapps van Transport tegen Sky News. In ieder geval de komende twee dagen gaat er geen Brits verkeer naar Frankrijk. Volgens Shapps gaat Frankrijk verder dan andere landen op het gebied van het vrachtverkeer. (bron: NOS) Hier en daar in Europa zijn al gevallen vastgesteld die drager zijn van de gemuteerde versie. Daarbij komt dat een nog veel besmettelijkere versie in Zuid-Afrika is vastgesteld. De vraag is of die versies nog te lokaliseren zijn? Woensdag waren de de blokkades weer van tafel en kon het vrachtvervoer naar Europa weer op gang komen. De vraag is wel of vrachtwagenchaffeurs ook een negatieve corona-test moeten tonen, die niet ouder is dan 72 uur. Passagiers moeten dat wel.

Sociaal/maatschappelijke berichten

De ChristenUnie wil na de corona-crisis een economie die meer draait om mensen dan om geld en grote bedrijven en blijvend meer aandacht voor de medemens. Daarvoor wil de regeringspartij onder meer af van het systeem met toeslagen en in plaats daarvan een belastingkorting die afhangt van de grootte van huishoudens. De CU wil verder hogere salarissen voor zorgpersoneel, agenten en leraren. Ook moeten er 50.000 ‘basisbanen’ komen voor mensen in de bijstand en moet de basisbeurs voor studenten terugkeren. Partijleider Segers wil groeien van 5 naar 7 Kamerzetels. De prijs om mee te regeren gaat omhoog, zegt hij. (bron: NOS) Daarnaast wil de ChristenUnie het eigen risico in de zorg bevriezen op €385.
Tegelijkertijd moet iemand die één dure behandeling in het ziekenhuis ondergaat niet meteen dat hele bedrag kwijt zijn. Daarom wil de partij categorieën behandelingen introduceren van €25, €100 en €250, om het eigen risico te spreiden. In het verkiezingsprogramma Kiezen voor wat echt telt maakt de ChristenUnie twintig ‘hoopvolle keuzes’ waarin “Corona onze kwetsbaarheid laat zien, maar ook onze veerkracht,” stelt partijleider Gert-Jan Segers. “We kunnen sterker uit deze crisis komen, als we maar de juiste keuzes maken.” De CU wil meer grip op het migratiebeleid. Zo moet er meer ruimte komen voor kwetsbare vluchtelingen om naar ons land te komen, maar moet arbeidsmigratie aan banden worden gelegd. Het minimumloon moet in de plannen 10% omhoog, net als de AOW en de bijstand. De partij wil ook een kilometerheffing voor de auto, om mensen ertoe te bewegen voor kortere afstanden fiets, bus, tram en trein te pakken. Ook keert de basisbeurs terug in de plannen van de partij, die in de regeringscoalitie zit. Een student die op kamers woont zou daarmee €550 per maand krijgen, een thuiswonende student maximaal €475. Voor de generatie studenten die de studiefinanciering heeft geleend, moet compensatie komen – een bedrag wordt niet genoemd, maar studenten kunnen het geld gebruiken voor het (deels) afbetalen van hun studielening of voor een vervolgopleiding. Verder pleit de partij voor gratis anticonceptie, waarmee het aantal abortussen teruggedrongen moet worden en voor een radicaal ander belastingstelsel – zonder toeslagen, maar met een belastingkorting per huishouden en wil €1 mrd wil steken in de bouw van 80.000 seniorenwoningen
. (bron: Parool) Een positief geluid vanuit de politiek, maar aan de andere kant ook bescheiden. Met de nu geformuleerde doelstellingen moet het geen probleem zijn het aantal Kamerzetels te verdubbelen, maar dan moet de partij zich ook als zodanig gaan profileren. Er gaan veel zwevende kiezers komen die allemaal op zoek gaan naar een nieuw ideaal, een schone samenleving en een betrouwbare partner. Ik hoor ook al geluiden die heel optimistisch zijn over de uitslag van de komende verkiezingen voor de CU.

Corona gerelateerde berichten

Het virus verliest nog niets van zijn kracht: tot vanmorgen 10.00 uur waren bij het RIVM 11.555 nieuwe corona-besmettingen gemeld. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Daar liggen nu 1712 mensen met corona in het ziekenhuis plus nog eens 596 op de IC’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. (bron: RIVM/NOS) In week 51 bedroeg het aantal niet meldingen van mensen met SARS-CoV-2: 82.340, werden 1549 patiënten opgenomen in ziekenhuizen en 287 op IC’s. Er werden 476.671 mensen getest bij de GGD’s, waarvan er 64.930 (13,6%) positief testten. De laatste 7 dagen werden er 9.605, 10.053, 10.573, 11.212, 9.872, 10.447 en 11.155 positieve testen geregistreerd. Onze politieke leiders raakten volledig in paniek toen er in Engeland en in Zuid-Afrika gemuteerde virussen werden vastgesteld. Nu is het muteren van virussen de gewoonste zaak van de wereld. Ik hoorde een viroloog zeggen dat er misschien al wel >30.000 mutaties zullen optreden. De gemuteerde corona-virussen in het VK en Zuid-Afrika hebben een grotere besmettingskracht dan het oudere virus.

In mijn vorige blog heb ik geschreven, naar aanleiding van een artikel over de pest en het handelen van de dokters van toen dat de artsen van nu denken dat het corona-virus wordt overgedragen via de lucht (mondkapjes) en door lichamelijke aanraking (handen schudden, kussen, zoenen e.d.), maar historici zullen wellicht later vaststellen dat die diagnose maar een verschijnsel was en de werkelijke aard voortkwam uit ons vergiftigde voedsel dat wij aten en het water en drankjes die wij dronken. Het zou zo maar kunnen. Dat laatste tijd een veronderstelling uit. Geen hard feit. Met de wetenschap van nu weten we dat de pest werd veroorzaakt door de slechte hygiënische toestanden. Over de oorzaak van het coronavirus weten we alleen dat onder de overledenen veel mensen zijn die als ‘stevige drinkers’ worden gekwalificeerd.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft op 21 december 2020 het corono-vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Als de Europese Commissie het advies overneemt, komt het vaccin in enkele dagen op de Europese markt. In de VS en het VK wordt het vaccin al toegediend. Zondag gaan de eerste EU-landen inenten en in Nederland gebeurt dat op 8 januari. Het EMA verwacht dat het vaccin ook effectief is tegen de nieuwe variant van het virus. Nederland ontvangt in eerste instantie 507.000 doses, goed voor 250.000 mensen. Medewerkers van verpleeghuizen en woonzorgcentra voor verstandelijk beperkten zijn als eersten aan de beurt. (bron: NOS) In het vorige blog heb ik aandacht gevraagd voor de beperkingen van het uitgevoerde testprogramma. Nu zegt het EMA dat ze ‘verwacht’ dat het vaccin ook bescherming geeft tegen het nu gemuteerde corona-virus. Op grond waarvan baseert men dat en is daar al onderzoek naar gedaan. Dat verwacht ik niet. Ik krijg steeds meer de indruk dat de ‘deskundige autoriteiten’ ons commerciële fabels proberen wijs te maken. Ja, het is veilig, ja wij vinden het betrouwbaar, ja maar wij baseren ons wel op de testen en de informatie die de farmaceut ons aanlevert. Farmaceuten zijn commerciële bedrijven die winst willen maken en waarvan de marketing makers er geen probleem mee hebben patiënten als proefkonijnen te gebruiken om de werking van een medicijn verder uit te testen. Daar komt bij dat de kopers, de overheden uit de hele wereld, de productie uit de handen staan te trekken, want de politiek heeft haast. De besmettingen met het corona-virus moeten zo snel mogelijk weer onder controle komen. De vliegtuigen moeten de lucht weer in, de cruiseschepen moeten weer in de vaart komen en de toeristen moeten ons weer buitenlandse valuta brengen. The show must go on.

Financieel/Economische berichten

In het vorige blog meldde ik al dat de oud-topman van ING vervolgd gaat worden over zijn handelen in het ING-witwas-dossier. Bij de Zwitserse bank UBS vinden momenteel interne discussies plaats over de mogelijke gevolgen van de strafrechtelijke vervolging van Ralph Hamers. De Nederlandse oud-topman van ING staat sinds enige tijd aan het roer bij UBS. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen binnen UBS. Eerder deze maand werd bekend dat de voormalig ING-topman in Nederland wordt vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank. Axel Weber  president-commissaris van UBS, praat met leden van de raad van commissarissen over de consequenties van de zaak voor het leiderschap van Hamers, aldus de ingewijden. De bestuursleden zouden het onder meer hebben gehad over de vraag wie de functie van Hamers kan overnemen, als de situatie onhoudbaar wordt. De grootste bank van Zwitserland zei eerder het volledige vertrouwen te hebben in de nieuwe topman, die sinds november aan het roer staat. (bron: RTLZ)

Ondanks de coronacrisis blijven de Nederlandse huizenprijzen stijgen. In november waren koopwoningen volgens het CBS bijna 9% duurder dan een jaar geleden. Doordat de hyptheekrente nog altijd erg laag is, bieden kopers hard tegen elkaar op en hebben met name starters moeite om een huis te bemachtigen. Gemiddeld werden huizen voor €344.000 verkocht. (bron: NOS) Ik neem aan dat er nog een andere reden is waarom de vraag naar woningen blijft stijgen, behalve dan de lage hypotheekrente en dat is het gevoel onder burgers dat ‘stenen’ een betere belegging dan (spaar)geld op den duur. Wat is geld dat geen rente meer geeft nog waard? Is het op termijn nog wel wat waard?

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakten vorige week de details van het nieuwe steunpakket bekend. De steun is nodig omdat de economie langer dan verwacht op slot blijft. Dat komt doordat de coronacijfers er slecht uitzien en de tweede golf nog niet voorbij is. Er is daarom nog steeds “een stevig pakket” nodig, zei Wiebes. Al gloort er volgens de bewindsman met een vaccin wel licht aan het einde van de tunnel. Het gaat om een uitbreiding van het huidige, derde steunpakket dat tot en met juni 2021 loopt. Tegelijkertijd zijn geplande versoberingen van de baan. De vergoeding voor vaste lasten (TVL) wordt verhoogd zodat bedrijven met hoge omzetverliezen, zoals cafés, een hogere vergoeding krijgen. Ondernemers krijgen maximaal 70% van hun kosten terug van de overheid. De vergoeding wordt ook uitgebreid zodat bijvoorbeeld toeleveranciers van de horeca ervoor in aanmerking komen. Het maximaal te vergoeden bedrag blijft op €90.000 voor drie maanden staan. De loonsubsidie (NOW) wordt zoals verwacht niet vanaf januari teruggeschroefd. Er komt een nieuwe regeling voor werknemers die inkomsten mislopen, maar geen gebruik kunnen maken van de bestaande reddingsboeien. Het gaat bijvoorbeeld om zelfstandigen die geen opdrachten meer hebben of werknemers die geen inkomsten krijgen omdat ze in quarantaine zitten. Zij kunnen gebruikmaken van de zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Starters lijken tussen wal en schip te vallen. De coronasteun is gebaseerd op omzet van een jaar geleden en die hebben zij niet. Het is dan ook niet gelukt om een “eerlijke en uitvoerbare” regeling op te tuigen. “Er is een groot risico op fraude en dat wil ik niet”, zei Koolmees. Hij erkent dat dit een “hard gelag” voor deze ondernemers is. De groep heeft wel de mogelijkheid om gunstige overheidsleningen af te sluiten. Er komt in totaal zo’n €400 mln beschikbaar voor de bedrijven die via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zijn aangesloten bij reiskoepel ANVR en nog eens €40 mln voor leningen aan kleinere garantiefondsen. Zo’n 90% van de aanbieders van pakketreizen is aangesloten bij ANVR/SGR. Medio maart begon de reisbranche met de uitgifte van vouchers voor reizen die als gevolg van de uitbraak van COVID-19 geannuleerd moesten worden. Die vouchers konden worden ingewisseld voor een nieuwe reis of na een jaar worden verzilverd voor de contante waarde. Aangezien de reissector sindsdien nagenoeg heeft stilgestaan, is er niet genoeg geld in kas om de tegoeden uit te betalen. Zeker een mln Nederlanders hebben een voucher gekregen omdat hun vakantie niet doorging. ANVR-voorzitter Frank Oostdam denkt dat honderden tot wel duizend bedrijven geholpen kunnen worden met de ‘voucherbank’ en andere aanvullende steunmaatregelen. De overheid komt de sector nu te hulp met een kredietfaciliteit voor vouchers die tussen 12 maart en 31 december van dit jaar zijn of worden uitgegeven. Het systeem van vouchers stopt na dit jaar, meldt de ANVR. Touroperators kunnen maximaal 80% van de waarde van de uitgegeven vouchers financieren via de pot van de overheid. “Een onderneming waaraan een lening wordt verstrekt, diende voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19 in de kerngezond te zijn. De leningen worden in zes jaar afgelost tegen een nog nader te bepalen rentevergoeding en voorwaarden”, aldus het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK). Mogelijk komen er nog aanvullende eisen, zoals een verbod op het uitkeren van dividend of bonussen in de periode dat de bedrijven gebruikmaken van de steun. Reisondernemingen kunnen tot maximaal €50 mln lenen om het tegoed van reisvouchers terug te betalen aan consumenten. Sowieso moet Brussel de ‘voucherbank’ nog goedkeuren. “Je kunt niet eindeloos vouchers blijven uitgeven”, aldus de ANVR-woordvoerder. “Het moet te overzien blijven en het kan zo zijn dat de waarde van de voucher op een zeker moment moet worden uitgekeerd.” “Ook door een ruimere tegemoetkoming vaste lasten en vooral ook de nieuwe regeling voor zzp’ers, de TONK. Er zijn veel zelfstandigen werkzaam in onze sector die eerder nergens een beroep op konden doen.” De reisbranche zou volgens Oostdam de periode tot de tweede helft volgend jaar kunnen overbruggen. “Er is nu weer perspectief. We moeten de tweede golf eronder krijgen en dan weer kijken wat er wel kan in plaats van wat er niet kan”, zegt de ANVR-voorzitter. Testen, bijvoorbeeld voor vertrek op Schiphol, is daarbij volgens de reisbranche het toverwoord. Voor consumenten die na 1 januari een reis boeken die vanuit de kant van de touroperator geannuleerd moet worden, geldt weer het ‘oude regime’. “We vallen terug op de regeling hoe die was”, licht de ANVR toe. “Dat wil zeggen dat als een geboekte reis niet mag worden uitgevoerd, de consument binnen veertien dagen zijn geld terugkrijgt.” (bron: DFT) De grote vraag is of het beleid dat het kabinet Rutte III uitvoert wel de resultaten gaat opleveren die zij ervan verwachten. Wordt er niet veel hulp verstrekt dat uiteindelijk in een bodemloze put verdwijnt?

Even waren de financiële markten maandag van slag, toen de ontwikkelingen van het corona-virus bekend werden en de gevolgen daarvan voor de bedrijfsresultaten en de economische activiteiten wereldwijd. Maar dinsdag waren alle doemgedachten weer verdwenen toen bekend werd dat met de instemming door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat komt er in de VS definitief een coronasteunpakket ter waarde van $900 miljard. Het Congres stemde ook in met de overheidsbegroting tot september 2021, waardoor een dreigende shutdown van de overheidsdiensten is voorkomen. De zorgen bij beleggers over de de nieuwe virusvariant nemen iets af. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie besmet iemand die deze oploopt gemiddeld 1,5 personen. Voor eerdere varianten was dat 1,1. Een opsteker is dat de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron het eens zijn geworden over maatregelen om de Franse grens woensdag weer te openen. Een iets sterker dan verwachte daling van het consumentenvertrouwen in Duitsland zorgt ook niet voor ongerustheid bij beleggers. Het vooruitzicht dat de centrale banken geen gas terug gaan nemen in het stimuleren van de economie blijft positief voor aandelen. Mogelijk zit er voor cyclische aandelen nog meer in het vat. Verder is het vooral wachten op de jaarcijfers die de volatiliteit in het eerste kwartaal in beweging kunnen gaan zetten.” De financiële instellingen zijn ook in trek in navolging van het verbeterde sentiment onder Amerikaanse branchegenoten nadat de Federal Reserve de regels voor het inkopen van eigen aandelen heeft versoepeld.

Trump, Biden, de inauguratie en hoe dan verder …….

De Amerikaanse president Donald Trump weigert zijn handtekening onder een coronasteunpakket van $900 mrd te zetten. Dat pakket werd eerder deze week door het Amerikaanse congres goedgekeurd. Trump is het er niet mee eens en noemt de steun ‘schandalig’. Volgens de president heeft het pakket ‘niets met covid-19 te maken’. Zo stelt Trump dat er miljoenen naar andere landen en kunst- en cultuurinstellingen gaan, terwijl dat volgens hem niet relevant is. Een van de onderdelen van het steunpakket is een eenmalig bedrag van $600 voor vrijwel iedere Amerikaan. Volgens Trump moet dat bedrag verhoogd worden naar $2000 (ruim €1600). “Het Amerikaanse volk krijgt nu het absolute minimum”, vindt Trump. “Terwijl dit virus niet hun schuld was. Het was de schuld van China.” Trump vindt andere steunmaatregelen ‘verspilling’ of ‘onnodig’. Eerder deze week werd het coronasteunpakket na maandenlange vergaderingen door de Democraten en Republikeinen goedgekeurd. De steunmaatregelen, die staan omschreven in een document van 5593 pagina’s, zijn vervolgens door zowel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als de Senaat goedgekeurd. Er komt ook een steunregeling voor worstelende kleine bedrijven en gaat er geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en vaccindistributie. Het pakket wordt zowel door Democratische als Republikeinse kopstukken gezien als een compromis. Het wetsvoorstel bevatte niet alles wat Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wilde, maar ging volgens haar de goede kant op. “Het is een eerlijk compromis”, zei een Republikeinse volksvertegenwoordiger erover. (bron: RTL Nieuws) Een typische Trump-reactie op een moment dat het einde van zijn regeerperiode in zicht komt.

Een ander bericht komt van de achterban van Trump. Zij hebben aangekondigd op 22 januari aanstaande, de dag van de inauguratie van Joe Biden tot de 46ste president van de VS, Donald Trump te gaan inaugureren tot hun president. Dan is er dan een echte en een nep president. Maar zover is het nog niet. Beide heren zijn op leeftijd en gezien de spanningen die worden opgebouwd, kunnen onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden.

President Trump heeft de goedkeuring van de defensiebegroting geblokkeerd. Hij gebruikte zijn veto om de nota van zo’n $740 mrd voorlopig tegen te houden. In het Congres was een ruime meerderheid voor de defensiebegroting. Sinds 1961 is de jaarlijkse nota altijd goedgekeurd. Het veto werd al verwacht. Trump is onder meer tegen het plan om legerbases te hernoemen die de naam dragen van leiders van zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog. De kans is groot dat het veto van tafel wordt geveegd, omdat er bij Democraten en Republikeinen brede steun was. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. (bron: NOS)

In Irak is met afschuw gereageerd op een besluit van Donald Trump. De Amerikaanse president verleende gratie aan vier mannen die in 2007 verantwoordelijk waren voor de dood van zeker veertien mensen in Irak. “Ons bloed is goedkoper dan water”, citeert persbureau AFP een vriend van een van de slachtoffers. Een vader van een negenjarig jongetje dat omkwam, zei tegen de BBC: “Mijn leven is opnieuw kapotgemaakt. De vier Amerikanen werkten destijds voor de private beveiliger Blackwater. Drie van hen kregen een gevangenisstraf van dertig jaar, later teruggebracht tot twaalf, en de vierde werd veroordeeld tot levenslang. Ze beveiligden in september 2007 een karavaan van Amerikaans ambassadepersoneel en toen er een auto kwam aanrijden, werd, zonder enige aanleiding, het vuur op de inzittenden geopend. (bron: RTL Nieuws)

Frontberichten

Het reizen vanuit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk moet snel mogelijk worden gemaakt voor mensen die negatief getest zijn, zegt minister Van Nieuwenhuizen. Het gaat dan om de gangbare PCR-test, die in de 72 uur voorafgaand aan de reis is afgenomen. Ze overlegt met veerbootbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en vervoerders om dit snel voor elkaar te krijgen. Reizigers moeten na aankomst in Nederland nog wel 10 dagen in thuisquarantaine. De Europese Commissie heeft een advies uitgebracht waarin EU-lidstaten wordt gevraagd strenge reisbeperkingen voor het Verenigd Koninkrijk op te heffen. Reizen moet ontmoedigd worden, maar noodzakelijke reizen moeten wel mogelijk zijn. Zo zouden mensen terug moeten kunnen reizen naar huis en moeten ook mensen van buiten de EU kunnen reizen. Wel zouden ze een negatieve test moeten overleggen of in quarantaine moeten. Vrachtwagenchauffeurs zouden volgens het advies helemaal uitgesloten moeten worden van de reisbeperkingen en van de test- of quarantaine-eis. (bron: NOS) Waarom vrachtwagenchauffeurs vrijgesteld zouden moeten worden, komt waarschijnlijk uit de koker van Brusselse lobbygroepen. Kunnen reizigers het gemuteerde virus wel overdragen, maar vrachtwagenchauffeurs niet? Vreemde redenering. Niet doen. Maar wel een ander aspect dat de aandacht vraagt en dat is in welke mate deze blokkade van verkeer uit het VK naar de EU-landen betrekking kan hebben op verhoging van de druk op de Britse regering en onderhandelaars over de Brexit. Europa kwam namelijk in beweging onder aanvoering van Nederland toen bekend werd dat de Britten het laatste voorstel van Barnier, de hoofdonderhandelaar van de 27 EU-landen, over een kleine tegemoetkoming in de Britse visserij eisen, had afgewezen. Zo van: dit gaat er gebeuren als jullie je niet schikken naar onze eisen, Johnnson.

Overwegingen

Om te voorspellen dat er zogenaamde onafhankelijke ‘deskundigen’, als een rechtsgeleerde en een beleidsadviseur zouden worden ingezet om de politieke hoofdschuldigen en ambtenaren vrij te pleiten van schuld in de Kinderopvantoeslagenaffaire kwam niet onverwacht. Natuurlijk moest worden voorkomen dat Rutte, Hoekstra, Asscher, Wiebes en anderen bewindslieden schade zouden oplopen en rechters, tot aan de Raad van State aan toe, zouden worden geconfronteerd met de achterkant van hun gelijk. De Commissie van Dam bracht in het rapport “Ongekend onrecht” het systematisch falen van de politiek en van de rechterlijke macht in de openbaarheid met als gevolg: de burger kan de instituties niet meer vertrouwen. Zij brachten de schending van de grondbeginselen van de rechtsstaat, en daarmee de rechtsbescherming van burgers, in beeld. Een tweede constatering van de commissie is eveneens ontluisterend, en gaat om de informatievoorziening aan de Tweede Kamer, de rechtspraak en de media. De Tweede Kamer werd herhaaldelijk onvolledig, onjuist of veel te laat geïnformeerd. Ook de commissie zelf beklaagt zich over de gebrekkige informatievoorziening: gevorderde documenten werden te laat of helemaal niet geleverd. Vorige week nog doken ineens weer nieuwe documenten op die de commissie had willen hebben, maar niet kreeg van het ministerie van Financiën. De verantwoordelijke politieke bewindslieden zullen beslist allemaal in de Kamer, op TV en op sociale media hun verontschuldigingen aanbieden: sorry, sorry, sorry. We hebben dat proces nooit zo gezien en beleefd zoals het nu op tafel ligt. Wij gaan nu – pas – orde op zaken stellen en binnen enkele jaren de gedupeerden schadeloos stellen. Dat laatste zal lang niet altijd mogelijk zijn. In theorie in financiële zin wel, maar in praktische zin lang niet altijd. Hoe krijg je alle aantekeningen van de 26.000 slachtoffers uit het BKR, hoe krijg je alle dwangbevelen en dossiers van deurwaarders vernietigd. Hoe krijg je alle negatieve aantekeningen op sociale media uit de systemen? Kunnen deze mensen in de toekomst nog een lening of hypotheek krijgen? En hoe reageren de systemen van de lagere overheden daarop? En hoe wordt de psychische schade, ziektes, echtscheidingen, gecompenseerd? Sorry, maar we gaan nu weer over naar de orde van de dag!! We moeten stoppen met de schuld neer te leggen bij de zogenaamde ‘zondebokken’, we moeten op zoek gaan naar balans. Nog erger, wij de stemgerechtigde burgers in dit land, die de politici hebben gekozen die deze wet hebben goedgekeurd en uitgevoerd, zijn de hoofdschuldigen. Niet de ambtenaren en de bewindslieden, die jarenlang rechters, het Parlement en de media hebben bedrogen en informatie hebben achtergehouden, moeten ter verantwoording worden geroepen. Ook zij zijn slachtoffers van dit systeem. Renske Leijten en leden van de Commissie van Dam, alsmede alle 29.000 slachtoffers moeten tot dat inzicht komen, dan wel woorden van gelijke strekking worden tot het volk gesproken. Maar de problematiek is volgende de premier nog groter. Op 26 november stuurde het kabinet een brief naar de Kamer met daarin de boodschap dat het ook bij de huur- en zorgtoeslag niet altijd goed is gegaan. En ook andere uitvoeringsorganisaties kennen aanhoudend problemen, waarbij de burger in het gedrang komt. Daarom moet er ‘breder’ worden gekeken, is de boodschap. Dat daarmee het vertrouwen van het volk in de gevestigde politieke orde ernstig wordt beschadigd, zal Rutte, Hoekstra, Asscher, Wiebes en andere verantwoordelijken worst zijn. Zij zullen alles in het werk stellen op hun post te blijven zitten, vrees ik.

Het kabinet overweegt om alle gedupeerden van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk een ruimhartige vergoeding te geven voor de schade die ze hebben geleden. Geld mag daarin geen enkele rol spelen. Daarmee wil het falende kabinetsbeleid van meerdere kabinetten Rutte af te kopen. Ingewijden melden dat dit de inzet is van het overleg in het Catshuis. Tot nu toe zette het kabinet vooral in op een zorgvuldig proces en maatwerk voor de ouders. Maar dat gaat veel te langzaam, is de algemene kritiek. De regeringspartijen hebben een sterke wens om het nu onorthodox aan te pakken. Daarom wordt er gedacht aan een regeling waarbij alle gedupeerden aanspraak kunnen maken op een vast bedrag als compensatie. Dat zou dan voor de meeste ouders voldoende moeten zijn. Maar het is zeer de vraag of daarmee alle onvrede kan worden afgekocht.

Binnen de PvdA is discussie over het lijsttrekkerschap van Lodewijk Asscher. Er circuleert een brief van de afdeling Hoeksche Waard waarin wordt gesteld dat Asscher moet worden vervangen vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Excuses zouden onvoldoende zijn. Ook in appgroepen van PvdA-kandidaten en anderen die nauw bij de campagne betrokken zijn wordt openlijk de vraag gesteld of Asscher nog geloofwaardig is als lijsttrekker, meldt RTL Nieuws. Anderen wijzen erop dat Asscher zijn fouten ruimhartig heeft toegegeven en dat hem in de toeslagenaffaire minder te verwijten valt dan Rutte en Wiebes. (bron: NOS) Dat lijkt erop dat je in de politiek met de sorry-cultuur alle grove fouten en tekortkomingen onder het kleed kunt vegen en over kunt gaan tot de orde van de dag. De kiezer kan daar in maart zijn mening over geven.

Het kabinet Rutte III heeft voor de Kerst nog een besluit genomen over de compensatie voor de slachtoffers van het gevoerde Kinderopvangtoeslagenbeleid. Daarvan zijn er 11.000 bekend en nog 15.000 moeten zich nog melden om in aanmerking te komen voor de compensatie van €30.000, dan wel een hoger bedrag als de opgelopen schade >€30.000 bedraagt. In eerste instantie werd gezegd dat binnen 4 maanden een deel van de €30.000 zou worden uitgekeerd, maar nu melden de media dat het hele bedrag en één keer wordt betaald voor 1 mei 2021. Het kabinet heeft besloten de individuele aanpak los te laten en over te gaan op een groepsbehandeling. Slachtoffers die <€30.000 schade hebben gehad krijgen toch €30.000 uitgekeerd en hoeven het verschil niet terug te betalen. Daarmee is een stap in de goede richting te zijn gezet in de goede richting. Maar hoe de overheid omgaat met de niet-materiële schade die door het handelen van de Belastingdienst is ontstaan voor slachtoffers, wordt niet gesproken. Met andere woorden ‘hoe lang kunnen slachtoffers nog worden getroffen met de naweeën ervan’. Dan lees ik dat er getroffenen zijn waar de schulden zo hoog zijn opgelopen, onder meer ook door boetes, boetes op boetes, rentes en rentes op rentes, deurwaarders, incassobureaus en schuldhulpverlening, dat die direct beslag gaan leggen op de uitkering van €30.000. Daar moet de overheid een stokje voor gaan steken want dan is het netto effect voor de slachtoffers nul. Over de politieke consequenties voor het kabinet, bewindslieden en verantwoordelijke ambtenaren wordt pas op 5 januari 2021 beraadslaagd en half januari gedebatteerd in de Kamer. Het kan nooit zo zijn dat de verantwoordelijke bewindslieden hun politieke posities afkopen met geld dat uiteindelijk door belastingbetalers moet worden opgebracht.

De leugenachtige dekkingsgraden van de pensioenfondsen; ze hebben eerder teveel dan te weinig geld in kas, schrijven Jur Bezema, oud hoofd comptabiliteit en Jan Oosterhaven, emeritus hoogleraar economie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. De pensioenfondsen strooien ons zand in de ogen. De pensioenen kunnen gemakkelijk geïndexeerd worden en de premies kunnen omlaag. Ook deze maand is er weer een reeks nieuwe dekkingsgraden van minder dan 100% gepubliceerd en weer melden alle media dat de pensioenfondsen dus te weinig geld in kas hebben en dat de pensioenen dus omlaag moeten en/of de premies omhoog. Neem het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Haar jongste dekkingsgraad is 87% en dat – zo legt zij op haar website uit – betekent dat zij voor iedere toekomstig te betalen euro slechts 87 cent in kas heeft. Dat is een leugenachtige voorstelling van zaken. Uit haar jaarverslag over 2019 blijkt namelijk dat het ABP €514 mrd aan vermogen heeft, dat zij €11 mrd aan pensioenpremies ontving en dat zij €12 mrd aan pensioenen uitkeerde. Dat vermogen is groter dan de helft van ons nationale inkomen en daarop maakte het ABP in 2019 ook nog eens een rendement van 16%! Alleen dat gigantische vermogen is al voldoende om 42 jaar lang ieder jaar 12 mrd aan pensioenen uit te betalen, zonder dat er enig rendement wordt gehaald en zonder dat er nog enige pensioenpremie wordt betaald! En dat terwijl de naoorlogse geboortegolf over zo´n twintig jaar zal zijn uitgestorven. Er is dus niet te weinig geld in kas, maar veel te veel, terwijl het gemiddelde rendement over de laatste twintig jaar (inclusief de kredietcrisis van 2008 en de coronacrisis van dit jaar) ook nog eens 6 tot 7% bedroeg. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat rendement in de toekomst nihil zal worden. Conclusie: de pensioenuitkeringen kunnen gemakkelijk geïndexeerd worden en de pensioenpremies kunnen wel omlaag. Dat is de niet-leugenachtige waarheid. Dit stuk roept vragen op, want waarom hanteren de politiek en de centrale banken regeltjes die zo ver verwijderd zijn van de realiteit en waarom worden de deelnemers en gepensioneerden van de pensioenfondsen zo sterk benadeeld als nu kennelijk al jaren het geval is. Ik heb het antwoord daarop niet. Wie moet hierop aangesproken worden? Wel een kritische noot: de schrijvers gaan ervan uit dat de waarde van de beleggingen, waarin de pensioenreserves worden belegd, die waarde ook behouden. Met de conversie van fossiel naar duurzaam kan dat grote verschuivingen teweeg brengen en beurskoersen kennen elke negen jaar periodes van ups en downs.

©2020 hannesdewitte@02051935.nl

Slotstand indices d.d. 24 dec 2020; week 52: AEX 626,37; Bel20 3.659,16; CAC40 5.522,01; DAX30 13.587,23; FTSE 100 6.501,11; SMI 10.412,08; RTS (Rusland) 1.378,33; SXXP (Stoxx Europe) 395,98; DJIA 30.199,87; NY-Nasdaq 100 12.711,01; Nikkei 26.668.35; Hang Seng 26.386,56; All Ords 6.917,50; SSEC 3.363,11; €/$1.218; BTC/USD $23.316,50; 1 troy ounce goud $1.878,70, dat is €49.559,51 per kilo; 3 maands Euribor -0,541%; 1 weeks -0,565%; 1 mnds -0,573%; 10 jarig Nederlandse Staat -0,52%; 10 jaar VS 0,9197%; 10 jaar Belgische Staat -0,406%; 10 jaar Duitse Staat -0,601%; 10 jaar Franse Staat -0,354%; 10 jaar VK 0,178%; 10 jaar CHF (Zwitserse franken) -0,49%; 10 jaar Japan 0,0058%; Spanje 0,041%; 10 jaar Italië 0,559%. Een liter E10 hier aan de pomp €1,502.

De indices van de belangrijkste aandelenbeurzen noteerden deze week gemiddeld flat. Er zijn wel twijfels over de stand van de Amerikaanse economie en of er nog nieuwe zetten komen van Trump en de stijgende besmettingen met corona en de ontdekking van het gemuteerd corona-virus. Ik hou het voor mogelijk dat het sentiment op de aandelenkoersen gaat omslaan van enthousiast naar terughoudend: de VS verkeren momenteel in een kritische fase. De dollar was stabiel en de bitcoin hield de recente stijging vast. De BTC gaat richting de $25.000 maar of dat koersnivo nog voor de jaarwisseling wordt gehaald is nog 6 nachtjes slapen. Nieuws vanuit getroffen sectoren in het bedrijfsleven, zoals de luchtvaart, de reiswereld en kunst en cultuur, oplopende begrotingstekorten, stijgende staatsschulden en slechte verwachtingen voor de werkgelegenheid, en het aantal faillissementen, de financieel/economische gevolgen van het voortdurende krimp-scenario, mede als gevolg van corona, bepalen de sfeer. De goudprijs noteerde flat en de rente steeg verder: Ik voeg ook deze week weer een lijst toe van 10 landen met een rentenotering voor 30-jarig staatspapier. In de meeste landen daalden de tarieven: Zwitserland -0,341%; Duitsland -0,205%; Nederland -0,143%; Frankrijk 0,342%; Japan 0,6103%; VK 0,727%; Spanje 0,852%; Canada 1,2495%; Italië 1,415%; VS 1,6526%. 5-jarig staatspapier met een negatieve rente: Duitsland -0,767%; Nederland -0,739%; Zwitserland -0,698%; België -0,693%; Frankrijk -0,676%; Denemarken -0,617%; Spanje -0,424%; Japan -0,1306%; VK -0,109%; Italië -0.01%.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.