UPDATE 04012020/512 Het ontbijt van de toekomst: wier eten in een houten huis

De kwatrijnen van de Franse visionair Nostradamus over 2020

Nadat ik mijn verwachtingen voor de komende tien jaar in het laatste blog van 2019 had gepost, kwam ik de verwachtingen tegen die Nostradamus (1503-1566), een Franse apotheker, astroloog en visionair op papier heeft gezet. In 1524 kreeg hij zijn eerste visioenen, die hij vanaf 1555 uitgaf in de vorm van kwatrijnen, vier regelige verzen, waarin hij zijn voorspellingen vormgaf, in totaal 3535. De Prophéties beslaan een periode van 1524 tot het einde der wereld in 3797. De teksten van de kwatrijnen zijn vaak schimmig en mysterieus, waardoor veel voorspellingen pas achteraf kunnen worden verklaard. Daardoor wordt getwijfeld over de waarheid ervan. Hij voorspelde Napoleon en Adolf Hitler, maar iedere 50 tot 100 jaar staat er ergens op deze wereld wel zijn dictatoriale leider met waandenkbeelden op. Toch komen ‘kenners’, vaak paragnosten, ieder jaar weer met voorspellingen die zij menen te kunnen herkennen in de kwatrijnen. Zo wordt op https://nostradamus2020.com/ gemeld waarop wij ons dit jaar moeten voorbereiden.

2020 presidentsverkiezingen: Trump wint opnieuw, maar de sjamanen in Peru verwachten dat juist niet. Het kwatrijn waarnaar wordt verwezen luidt: “De ballingen vanwege woede en darmhaat zullen een grote samenzwering teweegbrengen tegen de koning. In het geheim zullen zij vijanden als een bedreiging plaatsen, en zijn eigen oude tegen hen opstandigheid.” Dit kwatrijn zou verwijzen naar een man die een machtige staat leidt (Donald Trump, de president van de VS), naar politieke intriges, conflicten en een ‘koning’ in gevaar. Hoewel van alle kanten aangevallen, wordt Trump herkozen als president van de VS.

Destructieve aardbevingen De profeet kondigde het optreden van een sterke aardbeving in de toekomst aan die zal leiden tot het zinken van de hele staat Californië onder het water van de oceaan. Ook voorspelde de ziener het optreden van enkele rampen die de wereldkaart radicaal zullen veranderen, en ook het uitbreken van de Derde Wereldoorlog, die in het Midden-Oosten zou beginnen. Nostradamus voorspelde een grote aardbeving in 2020 , in Amerika. In de Nieuwe Wereld (de West Lands) lijkt Californië de logische gok te zijn. Dit zal gebeuren de volgende keer dat Mercurius retrograde is in Kreeft (tussen 18 juni en 12 juli). Europa is dit jaar niet veiliger tegen aardbevingen. Het gaat er niet om of er een seism zal plaatsvinden, de vraag is wanneer het precies in 2020 zal gebeuren. De volgende aardbeving zal tussen de 7 en 7,4 graden meten op de schaal van Richter, en het zal plaatsvinden in Turkije.

Economische crisis in 2020 Staan we op het punt van een economische crisis in 2020? De meningen van analisten van over de hele wereld zijn verdeeld, maar niemand ontkent dat zwarte wolken zich hebben verzameld boven de wereldeconomie. Honderden gesloten hedgefondsen gaan failliet en de internationale wisselmarkt zal in korte tijd moeten sluiten – misschien zelfs voor een week, om de paniek van het verkopen van aandelen te stoppen, die de aandelenmarkten langzaam zal omhullen. Nostradamus voorspelde ook de crisis van 2008 en in 2020 zijn de dingen niet geweldig: – de wisselmarkten bevinden zich in een vrije val en hebben paniekniveaus bereikt – het einde van de crisis is nog steeds uit het zicht – de Verenigde Staten kampen al enkele jaren met een economische stagnatie – de economische fundamenten zijn vandaag niet langer van toepassing.

Brexit in 2020 – A Great Empire Will Fall “Bij een grote brug in de buurt van een ruime vlakte zal de grote leeuw met de keizerlijke troepen een val buiten de strenge stad veroorzaken. Door angst worden de poorten voor hem ontgrendeld.” De verhoogde muur vertegenwoordigt Groot-Brittannië, dat de Europese Unie in 2020 zal verlaten en een economische ineenstorting zal veroorzaken. Dit besluit zal historisch blijken te zijn en het zou kunnen leiden tot de val van het Verenigd Koninkrijk omdat Wales, Schotland en Noord-Ierland niet instemt met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Engeland krijgt een nieuwe koning Het Nostradamus-kwatrijn geeft niet aan of koningin Elisabeth, de vorst met het langste bewind, zal sterven, of de reden waarom Groot-Brittannië een nieuwe koning zal krijgen.

Bosbranden op een duizelingwekkende schaal Bosbranden komen voor in Europa: Griekenland, Kroatië en hittegolven zullen landen zoals Portugal, Spanje, Nederland, Duitsland en Frankrijk treffen. In 2020 wordt Amerika gesmolten door bosbranden en extreme hitte: New Mexico en Californië, New Mexico, Palm Springs, Los Angeles. Nostradamus voorspelde bosbranden in Australië: “de lucht wordt verduisterd, de velden worden verbrand door hitte”

Recordaantal stormen Volgens de voorspelling van Nostradamus zal het jaar 2020 een recordaantal stormen registreren dat zal veranderen in orkanen. Amerika wordt het slachtoffer van enkele van de sterkste tornado’s die ooit zijn geregistreerd. Sommige van de tornado’s hebben een diameter van 1,6 km en zullen in een lijn vegen tot 48 km, met een windsnelheid van meer dan 320 km / u.

Zeeniveau stijgen Zeespiegelstijging – in de kwatrijnen wordt voorspeld dat stukken van wat tegenwoordig bekend staat als Antarctica zich zullen losmaken en smelten, wat zal leiden tot een stijging van de zeespiegel met enkele meters. De wetenschappers vestigen ook aandacht op deze kwestie. Ze beweerden dat de temperatuur van vandaag ook 3 miljard jaar geleden was geregistreerd toen het oceaanniveau veel hoger was dan nu. De gevolgen van deze toename kunnen orkanen, overstromingen, veel vluchtelingen, water- en voedselcrisis en wereldwijde conflicten zijn.

Grote oorlog Een grote oosterse macht zal de oorlog winnen tegen een andere grote westerse macht / China versus de VS – de voorspelling van de Franse apotheker/arts zou uit kunnen komen, gezien de beweringen van Amerikaanse economie-experts, die het hebben over de VS en het economische beleid van Trump met betrekking tot importbeperkingen , en ondanks de verzekering van Trump, voorzien zij een somber scenario.

Geïmplanteerde chips De Franse ziener had in een van zijn visioenen gezien hoe mensen op straat zullen lopen met chips in hun lichaam. In werkelijkheid heeft een Amerikaans bedrijf uit Wisconsin dit idee al in praktijk gebracht. De werknemers hadden chips geïmplanteerd om de insignes en aanwezigheid op het werk te vervangen.

Mensen zullen op de maan leven In een van zijn visioenen zag Nostradamus mensen op de maan leven in 2020; aan de andere kant beweren wetenschappers dat NASA volgend jaar Moon-expedities plant. Volgens Nostradamus zal Kim Jong-Un worden onttroond door zijn volk, dat zal rebelleren. Rusland zal bij dit conflict betrokken raken en het beeld van Rusland zal voor altijd veranderen. De oorspronkelijke test van deze voorspellingen werd geschreven in oktober 2019. Toen waren er nog geen bosbranden in Australië in North South Wales en Victoria, was de noodtoestand daar nog niet ingesteld, als gevolg van de bosbranden, die nog niet beheersbaar en de hitte van soms >40 graden en de straffe winden. Ook was er toen nog geen aanslag gepleegd op Poetin, die inmiddels verijdeld is. En dat de raketaanval van de Amerikanen, waarvoor Trump opdracht zou hebben gegeven, op een vliegveld in Bagdad waarbij generaal Qassem Soleimani, die leiding gaf aan het Quds-korps, een speciale eenheid van de Iraanse krijgsmacht IRG, om het leven kwam. Hij was in die hoedanigheid de machtigste legerleider van het land. Soleimani was een prominent figuur binnen het Iraanse regime en een nationale bekendheid. Naast de generaal zou volgens persbureau Reuters ook commandant Abu Mahdi Al Muhandis gedood zijn. Hij gaf leiding aan de Popular Mobilisation Forces, een Iraakse groep milities die steun krijgt van Iran.De twee legerleiders zouden samen in een voertuig hebben gezeten, toen dat werd geraakt door Amerikaans geschut. Een ander voertuig met lijfwachten werd ook door Amerikaanse wapens getroffen. Iran heeft ‘ernstige vergelding’ aangekondigd. Vanuit de hele wereld worden de drie partijen, de VS, Iran en Irak, opgeroepen te de-escaleren om uitbreiding van het conflict te voorkomen.

Wat onthult Nostradamus ons voor 2020, staat op https://www.yearly-horoscope.org/nostradamus-predictions/. In het kort samengevat: economische crises, beurscrash, afwijkende sociaal-politieke ontsporingen leiden tot de dramatische degradatie van het handelen en de gevoelens van mensen. Vanuit een geoklimatisch oogpunt zal de noodzaak om de aarde te zuiveren en in evenwicht te brengen leiden tot orkanen, overstromingen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het jaar 2020 markeert een heilig moment, gunstig en tegelijkertijd gevaarlijk in de geschiedenis van de mensheid, bedoeld om zowel rampen als openbaringen te veroorzaken. En de voorgaande jaren luidden dit vreselijke, maar toch geweldige potentieel in. Het kritieke jaar 2020 betekent niet noodzakelijk een einde, maar eerder een fundamentele transformatie van de wereld waarin we leven, een wedergeboorte van de mensheid op een nieuw spiritueel niveau. Het uitbreken van de Derde Wereldoorlog (WW3). De meeste cryptische berichten van Nostradamus lijken dood en vernietiging te voorspellen. Volgens zijn profetieën zal na de opkomst van de derde antichrist een 27 jaar verwoestende oorlog uitbreken tussen twee grote wereldmachten. Dit is hoe de profetie klinkt: “In de stad van God zal er een grote donder zijn. Twee broers worden verscheurd door chaos, terwijl het fort blijft bestaan. De grote leider zal bezwijken. De derde grote oorlog zal beginnen wanneer de grote stad in brand staat.” Donald Trump zal aan een mysterieuze ziekte lijden. Nostradamus voorspelde een zeer gewelddadig jaar, een gewapend conflict in het Midden-Oosten. Wat Donald Trump betreft, voorspelde de profeet dat hij aan een mysterieuze ziekte zou lijden en dat een familielid van de Amerikaanse president het slachtoffer zal worden van een verkeersongeluk. Grote financiële crisis: een dreigende marktcrash. De korte, maar krachtige val van de bekendste Amerikaanse aandelenindex begin dit jaar veroorzaakt wereldwijde effecten, waardoor veel mensen aan een nieuwe crisis zijn gaan denken. Er wordt aangenomen dat Nostradamus naar paus Franciscus verwees in kwatrijnen 2.97 en 5.31. Maar de Franse profeet voorspelde de dood van een paus in 2020. De opvolger van paus Franciscus zal een “jonge man” zijn die “een hoge positie zal krijgen” in 2020. De kwatrijnen interpretaties beweren dat de nieuwe paus een schandaal in de Katholieke Kerk zal creëren, die zal duren tot 2029. Paus Franciscus zal de laatste echte paus zijn, terwijl zijn opvolger een paal zal zijn waarvan het pausdom zal leiden tot de verdwijning van Rome, en die in feite de laatste soevereine paus zal zijn. “In de laatste vervolging van de Heilige Roomse Kerk, zal Peter de Romein regeren, die zijn kudde zal voeden te midden van vele beproevingen, waarna de zeven gehavende stad zal worden vernietigd en de vreselijke Rechter het volk zal oordelen. Het einde.” De klimaatveranderingen zullen de planeet beïnvloeden en de wereldleiders zullen maatregelen tegen vervuiling gaan nemen. Er zullen orkanen en aardbevingen plaatsvinden in sommige delen van Noord-Amerika. Er zullen overstromingen zijn in veel landen uit Europa (Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië), een continent dat veel terroristische aanvallen zal doorstaan. In het Midden-Oosten zal het extremisme op basis van religie toenemen. Een grote aardbeving zal het gebied tussen Californië, VS en Vancouver, Canada treffen. De Europeanen en Amerikanen zullen geconfronteerd worden met de immigrantenkwestie en de terroristische aanslagen zullen steeds krachtiger worden. Tja, het is nogal wat, hoeveel drama er op ons afkomt. Hoeveel daar in werkelijkheid van gaat plaatsvinden weten we over 360 dagen. Een aantal zaken zijn voorspelbaar, ook zonder visioenen: economische teruguitgang, problemen in de financieel/monetaire wereld, de tegenvallende gevolgen van de Brexit, toenemende sociale onrust, afnemend vertrouwen in onze politieke leiders, de natuur die zal reageren op de stijgende temperatuur van de zee en de lucht. In hoeverre de tektonische platen van de Mid-Atlantische Rug (midden in de Atlantische Oceaan) en de San Andreasbreuk (aan de Westkant van de VS) in beweging gaan komen en zware aardbevingen kunnen veroorzaken, gepaard gaand met tsunami’s. Maar van alle waarschuwingen voor een bewogen 2020 trekken beleggers zich niets aan. Die vertrouwen erop dat het monetaire beleid van de centrale banken hen niet in de steek zal laten en de markten ruim van gratis geld zullen blijven voorzien. En toch is dat beleid eindig en die omslag, hoe klein die ook moge zijn, zal onrust veroorzaken op de financiële markten. Bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel.

Frauderen in de zorg is simpel voor zorgaanbieder

De thuiszorg moest opgeschoond worden en wat het kabinet Rutte er toen mee gekomen is is desastreus: oplichting is een koud kunstje geworden dat honderd miljoen per jaar kost. Ik geloofde mijn ogen en oren niet meer na het zien van de eerste uitzending van Nieuwsuur van dit jaar. Het Openbaar Ministerie trok aan de bel omdat er veel meer zorgfraudeurs zijn dan het Openbaar Ministerie (OM) aankan en omdat het nieuwe fraudeurs veel te makkelijk wordt gemaakt om te frauderen, zegt Officier van Justitie Laurien van Haeringen, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Het OM en zorgverzekeraars schatten dat frauduleuze zorgaanbieders jaarlijks honderden miljoenen euro’s opstrijken. Zorgbureaus declareren bijvoorbeeld thuiszorg die nooit geleverd wordt, er wordt gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten, of er worden neppatiënten en zorgverleners ingezet. Iedereen kan zo een zorgbureau beginnen en tienduizenden euro’s opstrijken voor niet-geleverde zorg, zegt Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW. “Als je makkelijk geld wilt verdienen, en je hebt geen moraal, dan begin je een zorgonderneming”, aldus De Groot. “Wij zien zeker niet dat het beter gaat, eerder zien we dat het slechter gaat de afgelopen jaren.” Het OM laat weten over te weinig capaciteit te beschikken om de problemen aan te pakken. “We zouden onszelf de hele dag bezig kunnen houden met pgb-fraude”, zegt officier van justitie Van Haeringen. “Maar dat doen we niet, want we hebben nog een heleboel andere zaken. Wij kunnen het niet oplossen zolang die kraan open blijft staan”, aldus de officier van justitie. De fraude vindt vaak plaats in gesloten gemeenschappen, variërend van een streng christelijke plattelandsgemeenschap tot groepen met een migrantenachtergrond, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het kabinet startte in 2018 met de aanpak van fraude met zorgdeclaraties, door ‘waakhonden’ en een waarschuwingsregister in te zetten. Volgens het OM heeft het plan ‘Rechtmatige Zorg – Aanpak van fouten en fraude 2018-2021’ nog geen vruchten afgeworpen. (bron: NOS) Ik zeg het nog maar eens ‘honderden miljoenen per jaar onterecht declareren en dat betaald krijgen ook, zonder dat er onderzoek wordt ingesteld naar de onderliggende verantwoording ervan’. Hoe is dat in Gods naam mogelijk? Waarom checkt het ministerie niet waarmee de ‘waakhonden’ bezig zijn en welke resultaten dat heeft opgeleverd bij zorgkantoren. Geen diploma’s of een Verklaring van Gedrag (VOG), alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Meer is er op dit moment niet voor nodig om een professioneel zorgbedrijf te beginnen, vervolgens cliënten met een psychiatrische achtergrond of lichte verstandelijke beperking te werven en pgb-gelden te innen. Het formulier is simpel en legt weinig plichten op. Zo hoeft het zorgkantoor geen jaarrekening van een account te overleggen, met een goedkeurende verklaring over de juistheid van de ingediende declaraties aan de hand van de onderliggende administratie. Dat zou toch het minste moeten zijn. Verder zou bij elke declaratie een getekende verklaring moeten worden gegeven waaruit moet blijken dat er niet is gefraudeerd.

Irak waarschuwt voor de gevolgen van de raketaanval in Bagdad

Hierbij kwam de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven. Rusland en China reageren bezorgd. Op https://www.standaard.be/cnt/dmf20200103_04790320?_section=69416641&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&adh_i=aa4a2bcb8a6e9a66c3ebcaf0197c0723&imai=&M_BT=3689030122331 staat een verslag van de ontwikkelingen van de raketaanslag. Na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in een Amerikaanse aanval in Irak, zijn bijna overal in Iran mensen op straat gekomen om tegen de Verenigde Staten te manifesteren. Vooral bij het vrijdagsgebed vielen harde woorden voor Washington, zoals ‘dood aan de VS’ en ‘wraak, wraak’. ‘De begrippen veiligheid en ontspanning kunnen de Amerikanen vanaf nu maar beter vergeten’, aldus de geestelijke Ahmad Chatami bij het vrijdagsgebed in Teheran. Mediaberichten gewaagden van honderdduizenden manifestanten in Iran. Volgens de geestelijke mag de Amerikaanse president Donald Trump er zeker van zijn dat Iran ‘het bloed van Soleimani wreken’ zal en dat ‘zijn dagen in donkere nachten’ zullen veranderen. De Iraanse Nationale Veiligheidsraad moet beslissingen nemen over maatregelen tegen de Verenigde Staten. Aan de spoedzitting op vrijdag zal president Hassan Rohani, enkele van zijn ministers en de generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde deelnemen, aldus de Iraanse staatstelevisie. De generaals waarschuwden de Verenigde Staten. ‘Het Witte Huis kan al de doodskisten bestellen voor haar troepen in de regio’, aldus vicecommandant Mohammad Reza Naqdi. Ook de woordvoerder van de Garde sprak dergelijke taal. ‘Vandaag kunnen de Amerikanen en de Zionisten zich nog verheugen over de dood van de generaal. Maar wij zullen die vreugde snel in treurnis veranderen’, aldus de woordvoerder. ‘We hebben de agressieve dreiging van de Iraanse Quds-strijdkrachten onder leiding van Qasem Soleimani altijd erkend. Nu hij dood is, dringen we er bij alle partijen op aan om te de-escaleren. Het conflict voorzetten is in niemands belang’, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in een mededeling. Ook de Duitse regering roept op tot terughoudendheid. ‘Nu is de-escalatie nodig’, zei woordvoerster Ulrike Demmer. Ze beschreef de Amerikaanse aanval als een reactie op een reeks provocaties van Iran en gaf geen rechtstreekse kritiek op de demarche van de VS. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft na de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Soleimani opgeroepen tot een de-escalatie van het conflict. ‘Er is een risico op een algemene opflakkering van geweld in de hele regio, en op de opkomst van obscure terroristische krachten die gedijen in tijden van religieuze en nationalistische spanningen’, waarschuwt Michel in een korte persmededeling. Michel: ‘Irak blijft een erg fragiel land. Te veel wapens en te veel militia’s vertragen het proces naar de terugkeer van het normale dagelijkse leven voor de Iraakse burgers. De cyclus van geweld, provocaties en vergeldingen die we de afgelopen weken in Irak hebben gezien moet stoppen. Verdere escalatie moet tot elke prijs worden vermeden.’ De Navo volgt de situatie in het Midden-Oosten van nabij op, na de Amerikaanse aanval in Irak. De verdragsorganisatie heeft een trainingsmissie in Irak. ‘We staan in nauw en regelmatig contact met de Amerikaanse autoriteiten’, zegt Dylan White, waarnemend woordvoerder. ‘Op vraag van de Iraakse overheid draagt de Navo-missie in het land bij tot de versterking van de Iraakse troepen. De missie verhindert de terugkeer van IS. De veiligheid van ons personeel in Irak is van het grootste belang. We blijven alle nodige voorzorgsmaatregelen treffen.’ Op een Navo-top in 2018 drukten de leiders van de verdragsorganisatie hun bezorgdheid uit over de ‘destabiliserende activiteiten van Iran in de bredere regio van het Midden-Oosten… waaronder de Iraanse steun aan een reeks actoren die niet aan een staat zijn gebonden’. De Iraanse opperste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft meteen een nieuwe leider aangesteld voor de Quds-brigades. ‘Na de martelaarsdood van de glorieuze generaal Qassem Soleimani benoem ik brigadegeneraal Esmaïl Qaani als commandant van de Quds-strijdkrachten van de revolutionaire garde’, zegt Khamenei op zijn officiële website. In Israël, bondgenoot van de VS en vijand van Iran, is een verhoogde staat van paraatheid. Het land bereidt zich voor op mogelijke wraakacties. Premier Benjamin Netanyahu onderbreekt zijn buitenlandse missie in Griekenland en keert naar Israël terug. Defensieminister Naftali Bennett heeft de top van het leger en de veiligheidsdiensten bij hem geroepen. Hamas, de radicale Palestijnse beweging die aan de macht is in de Gazastrook, heeft de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal daarentegen al veroordeeld en spreekt van ‘een Amerikaanse misdaad die de spanningen in de regio zal doen toenemen’. De (Belgische) FOD Buitenlandse Zaken laat weten de situatie te monitoren, en roept Belgen op zeer voorzichtig te zijn in het land en hun verblijf te registreren. In Irak verblijven momenteel een kleine 100 Belgen, onder wie 35 in Bagdad. ‘Het gaat wel enkel om mensen die officieel zijn aangemeld bij de ambassade of op de website Travellers Online’, zegt woordvoerder Karl Lagatie. Nederlanders worden opgeroepen om Bagdad te verlaten, als dat op een veilige manier kan. De VS riepen hun burgers ook al op om Irak onmiddellijk te verlaten. Rusland, een bondgenoot van Iran, waarschuwt voor de gevolgen van de moord. Volgens dat land zal de ‘gewaagde’ Amerikaanse aanval zich vertalen in ‘een verhoging van de spanningen in de regio’. ‘Wij verzoeken dringend aan alle betrokken partijen, vooral de Verenigde Staten, om hun kalmte te bewaren en terughoudendheid te tonen, om een nieuwe escalatie van de spanningen te vermijden’, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang. ‘Het uitvoeren van fysieke liquidatie-operaties tegen leidende Iraakse figuren of van een bevriend land op Iraakse grond is een flagrante schending van de Iraakse soevereiniteit en een gevaarlijke escalatie die een verwoestende oorlog in Irak, de regio en de wereld veroorzaakt’, zegt de ontslagnemende Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi. De hoogste leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, reageerde dat de dood van de machtige generaal gewroken zal worden. Hij riep ook op tot drie dagen van nationale rouw in het land. ‘Hij is een martelaar geworden door zijn onvermoeibare werk gedurende al die jaren. (…) Als God dat wil zal zijn werk hier niet stoppen en er wacht de criminelen, die zijn bloed en dat van andere martelaars, aan hun handen hebben een meedogenloze wraak’, aldus Khamenei op Twitter. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de Amerikaanse aanval een ‘dwaze escalatie’ en ‘extreem gevaarlijk’. ‘De VS dragen alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun malafide avonturisme’, klinkt het.

https://nos.nl/liveblog/2317150-liquidatie-generaal-roekeloze-stap-ayatollah-irak-maant-tot-kalmte.html meldt dat ‘Het Pentagon 3000 extra manschappen naar het Midden-Oosten stuurt. De extra militairen worden ingezet als voorzorgsmaatregel door de toegenomen dreiging tegen Amerikaanse doelwitten in de regio. Groot-Brittannië is niet geïnformeerd over de Amerikaanse luchtaanval op Soleimani, zegt parlementslid Tom Tugendhat. Hij is de Britse commissievoorzitter van Buitenlandse Zaken. Tugendhat is er, volgens The Guardian, niet blij mee dat een van hun grootste bondgenoten hen niet op de hoogte brengt. “Ik heb lang geloofd dat het doel van het hebben van bondgenoten is dat we onze vijanden kunnen verrassen en niet elkaar.” Hij wijst erop dat het een patroon is geweest van de Amerikanen om de laatste tijd niets te delen met de Britten. “En dat baart ons zorgen.” “We roepen alle partijen op om kalm te blijven”, zegt de Franse president Emmanuel Macron. Hij heeft met de Russische president Vladimir Poetin gebeld. “We willen een nieuwe gevaarlijke escalatie voorkomen.” De twee wereldleiders hebben afgesproken om de komende dagen nauw contact te blijven houden. Macron pleit voor de soevereiniteit van Irak en stabiliteit in de regio. Hij roept Iran op om zich te onthouden van “iedere mogelijke provocatie”. Poetin waarschuwde dat de dood van Soleimani “de situatie in de regio ernstig verergert”. Oud-luchtmachtofficier Peter Wijninga noemde de dood van de generaal en mogelijke gevolgen daarvan op NPO Radio 1 “een zorgwekkende situatie”. Hij vraagt zich af of de Amerikanen met de aanslag bereiken wat ze beogen, namelijk: minder aanvallen van pro-Iraanse milities op Amerikaanse doelen in Irak. “Want Irak is zeer nauw verwant aan het Iraanse regime. Ook omdat het grootste deel van de bevolking sjiitsich is. Dus sjiitische groeperingen in Irak zullen hier niet blij mee zijn en de Iraakse regering denk ik ook niet. Dat kan leiden tot bekoeling van de relatie tussen de landen en het is de vraag of dat verstandig is.” Hij betwijfelt ook of de raketaanval op Soleimani goed is doordacht. “Het lijkt alsof ze toevallig achter zijn locatie zijn gekomen en hebben toegeslagen. President Trump zegt altijd dat hij stabiliteit in het Midden-Oosten wil, maar eigenlijk is hij met het omgekeerde bezig. Iran zal niet zomaar een oorlog beginnen, dus ik denk dat ze gaan reageren met gewapende acties in Irak of de Perzische Golf.” President Trump heeft na de aanval op de Iraanse generaal Soleimani gezegd dat de militair de dood van miljoenen mensen, onder wie veel Amerikanen, op zijn geweten heeft. Soleimani was van plan nog veel meer Amerikanen te doden, aldus Trump. De Amerikaanse minister Pompeo heeft onder meer China, het VK en Duitsland uitleg gegeven over de aanval.

De AEX daalde op 3 januari slechts met 0,3% op 611,06, terwijl de DAX met 1,25% daalde. Het verschil wordt toegeschreven aan de weging van Shell in de AEX met 12% en de stijging van de olieprijs na de raketaanslag met een drone. Op Wall Street sloot de DJIA 0,81%en de Nasdaq 100 -0,88% . De bitcoin trok wat aan en goud steeg naar $1552,30. Volgens het Pentagon moet de actie ‘direct gevaar’ voor Amerikaanse militairen en diplomaten keren. Die formulering moet juridische rugdekking geven aan de beslissing van Trump, omdat het anders zou gaan om een standrechtelijke executie, verboden in het internationaal recht, en een oorlogsdaad zonder instemming van het Congres (Huis + Senaat), een schending van de Amerikaanse grondwet, schrijft Trouw. Van een ‘direct gevaar’ is geen sprake want de gedode generaal liep al zeker tien jaar vrij rond en bewoog zich ‘ongedwongen’ onder de militairen. Alle inlichtingendiensten waren daarvan op de hoogte, niemand heeft er ooit een aanslag op hem gepleegd. Iedereen wist wat hij deed en liet de ‘aimabele’ militair met rust, ondanks de onrust die hij her en der veroorzaakte. Verder is het onduidelijk dat de generaal om het leven is gekomen buiten Iran, namelijk in Irak. Iran en Irak zijn in feite sjiitische landen, die de laatste tijd weer contacten onderhouden. Iraakse sjiitische milities en bevolkingsgroepen eisen nu dat de VS haar troepen uit Irak terugtrekt. Wordt vervolgd.

EU beschuldigd van bezuinigingen bij fonds voor de allerarmsten om kostprijs van brexit op te vangen

https://m.hln.be/nieuws/buitenland/eu-beschuldigd-van-bezuinigingen-bij-fonds-voor-de-allerarmsten-om-kostprijs-van-brexit-op-te-vangen~a739b3da/ De Europese Commissie wordt ervan beschuldigd de EU-financiering voor de armste inwoners van het continent met bijna 50% te willen verlagen. Op die manier zou de Unie zich willen wapenen tegen de hoge kostprijs van de Brexit. De verschillende EU-instellingen en -organen zijn momenteel druk in de weer met de langetermijnbegroting, wat ook wel bekend staat als het meerjarig financieel kader (MFK). En de Brexit hangt als een heet hangijzer boven het hoofd van dat financieel kader. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal immers een groot gat achterlaten, zo werd berekend. Om dat op te vullen, zou de commissie onder andere beknibbelen op het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). Via dat fonds krijgen alle lidstaten de middelen om bij te dragen tot voedselhulp en/of materiële hulp. En terwijl het fonds bij de vorige langetermijnbegroting nog €3,8 mrd kreeg, zal dat de komende zes jaar (2020-2027) maximum €2 mrd zijn. Bovendien zijn de lidstaten niet verplicht om bij te dragen waardoor de kans groot is dat het totaalbedrag zelfs minder dan €2 mrd zal zijn. Volgens Jacques Vandenschrik, voorzitter van de European Food Banks Federation (FEBA), vormen de voorgestelde uitgavenplannen van de EU niet alleen een risico voor de meest kwetsbaren, maar ook voor de stabiliteit de samenleving. Ik geloof dat we beter ons best moeten doen voor de allerarmsten”, aldus Vandenschrick in een reactie. “We kunnen niet accepteren dat we slechts 60% van het voedsel dat we nu leveren, kunnen leveren vanaf 2020. Het zal gevolgen hebben voor de gezondheid en de sociale samenhang.” (bron: The Guardian)

Fed niet langer lender maar dealer of last resort

https://www.geotrendlines.nl/fed-niet-langer-lender-maar-dealer-of-last-resort/ De les van de laatste financiële crisis is dat de Federal Reserve niet langer lender of last resort, maar dealer of last resort is. Monetaire stimulering was niet nodig om inflatie aan te jagen, maar om de geldmarkt en de kapitaalmarkt overeind te houden. Ook interventies in de repomarkt sinds halverwege september kunnen we vanuit dit perspectief bezien. Ruim tien jaar na het uitbreken van de kredietcrisis staan centrale banken nog steeds in crisismodus. De rente blijft uitzonderlijk laag en zowel de ECB als de FED ondersteunen de markt met opkoopprogramma’s. Hebben centrale banken de situatie wel onder controle? Of lopen ze nog steeds achter de feiten aan, vraagt Frank Knopers zich af?

De Voedselbank ziet het aantal klanten groeien, omdat het aantal flexbanen toeneemt en sparen passé is

Het liefst sluit ze de tent. Cieka Galenkamp zwaait met haar armen als ze zegt: “Ik wil de boel liever opheffen!” Maar Voedselbank Amersfoort is harder nodig dan ooit, weet het hoofd intake en casuïstiek ook. Alleen dit jaar al meldden 94 nieuwe huishoudens zich bij haar en haar collega’s aan. “In totaal zitten we op 494 huishoudens.” Het zijn uitkeringsgerechtigden, nieuwe Nederlanders, maar ook steeds vaker mensen met kleine baantjes, die bij de Voedselbank aankloppen. Ze werken vijf keer drie uur in de week bijvoorbeeld. Of in het gunstigste geval 28 uur. “Dit zijn mensen met een nette baan hè, zonder schulden. En toch loopt het uit de klauwen”, vertelt ze. Galenkamp doelt op thuiszorgmedewerkers, winkelpersoneel, buschauffeurs met flexibele roosters, postbodes. Soms ook zzp’ers. “Ik heb deze maand geen omzet, maar wel vaste lasten”, vertellen ze Galenkamp dan. Die flexibele krachten zijn stuk voor stuk mensen die niet kunnen sparen, niet op vakantie gaan en voor wie een kapotte wasmachine of fikse tandartsrekening al een financieel drama kan zijn. Mensen die hun huur, hun energierekening en ook hun zorgkosten de afgelopen jaren hebben zien stijgen. “Op hun bankafschriften staan hele basale dingen. Ze doen hun boodschappen bij Aldi en Hoogvliet, prullaria kopen ze bij Action en bijna nooit kopen ze kleding. Op vakantie gaan ze al helemaal niet.” Galenkamp ziet nog een nieuw type voedselbankganger: de Nederlander die niet met geld om kan gaan. Hij eet buiten de deur, begint elke ochtend met een koffie van Starbucks en moet per se elk jaar op vakantie. “Vroeger waren Nederlanders een spaarzaam volkje. Nu leven we bij de dag. Je moet je tegenwoordig zelfs verantwoorden als je niet op vakantie gaat.” Sparen zoals Galenkamps grootmoeder dat deed in verschillende voorraadpotten – een voor de kolen, weer een voor de aardappelen, en nog een derde voor extraatjes – dat doet een deel van de Nederlanders niet meer. Veel liever kopen ze een grotere auto. In de wachtruimte van het pand aan de Argonweg 10 in Amersfoort zit Roelof Laurens, 70 jaar oud. Of hij zo iemand is die het de laatste jaren veel te breed heeft laten hangen? Nee. Maar zijn vorig jaar overleden vrouw was ziek, en had ook een koopziekte, zegt Laurens. “Liep ze langs een winkel en zag ze iets wat ze leuk vond, dan moest ze het hebben.” Hij plukt er nu de wrange vruchten van, vertelt hij terwijl zijn zoon een voedselpakket bij elkaar zoekt. Hij leeft van een paar tientjes in de week. De rest van zijn geld gaat vooral op aan het aflossen van schulden, de huur en de stadsverwarming. “Soms tank ik vijf euro aan benzine. Ik ben slecht ter been en kan niet zonder auto.” Maar veel verhalen over koopzucht vind je niet in de wachtruimte. Veel vaker hebben de mensen het, terwijl ze de nog lege plastic zakken tegen hun lijf klemmen, over hun stijgende kosten en schamele inkomsten. Neem de 39-jarige Ahmed Dahly. Hij vluchtte vier jaar geleden met zijn vrouw en vier kinderen vanuit Syrië naar Nederland. Hij wijst naar zijn tanden. Binnenkort krijgt hij een kunstgebit. “Was de voedselbank er niet geweest, dan had ik niet geweten hoe ik het had gered met mijn gezin.” Dahly was in Syrië kleermaker en leeft nu van een uitkering, maar wil binnenkort aan de slag als automonteur. “Ik ben al in opleiding en ik hoop dat het gaat lukken.” Net voor ze aan de beurt is, wil ook Henriëtte de Jong (57) wat vragen beantwoorden. Ook zij houdt weinig over. Door haar nekhernia en artrose is ze maandelijks honderden euro’s kwijt aan zorgkosten. Werken? Dat gaat al jaren niet meer. In de bus zitten? Dan krijgt ze last van haar nek en moet ze de rest van de dag plat. Ze heeft door de hoge kosten haar huis moeten verkopen, krabbelt nu eindelijk weer een beetje op. Met dank aan de Voedselbank. De zoemer gaat. De Jong is aan de beurt. (bron: Trouw; tekst: Jeannine Julen) Wat we hier in beeld zien zijn de sociale drama’s die voortvloeien uit het bejubelde economische neoliberale model van de vrije markt, dat in gang wordt gehouden door economische groei en toenemende consumptiedwang. Ik las deze week een ingezonden brief van Maarten van den Berg uit Breda: Weg met het vrijemarktdenken. Met verbazing las ik hoe de Amerikaanse econome Deirdre McCloskey het vrijemarktdenken nog steeds verdedigt met Jip en Janneke als grote inspiratiebron (de Verdieping, 6 december). Ik las alleen naïef opportunisme en een misplaatst geloof in het fatsoen van de vrije markt, terwijl de wereld ten onder gaat aan hyperconsumptie en een klimaat-crisis. Als we iets wereldwijd nodig hebben is het wel regulering van een uit de hand gelopen vrije markt. Hij slaat de spijker op de kop, maar het realiseren vraagt om wijsheid en waar halen we we dat vandaan?

Landen die hun monetaire reserves aanhouden in buitenlandse valuta en goud

Rang

Land

Reserves van buitenlandse valuta en goud (US$)

1

China

3,193,999,982,592

2

Japan

1,216,999,981,056

3

Zwitserland

679,299,973,120

4

Saudi-Arabië

508,999,991,296

5

Taiwan

468,099,989,504

6

Rusland

418,499,985,408

7

India

407,200,006,144

8

Hongkong

398,299,987,968

9

Brazilië

377,100,009,472

10

Zuid-Korea

374,799,990,784

11

Singapore

266,299,998,208

12

Thailand

193,500,004,352

13

Mexico

189,200,007,168

14

Duitsland

185,299,992,576

15

Tsjechië

161,000,000,000

16

Frankrijk

146,800,001,024

17

Italië

135,999,995,904

18

Verenigd Koninkrijk

134,999,998,464

19

Iran

132,599,996,416

20

Indonesië

122,499,997,696

21

Verenigde Staten van Amerika

117,300,002,816

De uitspraak in het Urgenda-dossier is een ramp voor Nederland

Klimaatactivisten wrijven zich na vorige week in de handen met de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. De Nederlandse Staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 te hebben gereduceerd met 25%. Financieel journalist Arno Wellens noemt de uitspraak “een ramp”. “Dit is verschrikkelijk nieuws. Dit is slecht voor het milieu en het is een ramp voor de economie,” zegt Wellens in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Nederland legt zichzelf op deze manier veel strengere normen op dan andere landen, waar vervolgens wel handel mee wordt gedreven, zo zegt Wellens. “Om de CO2-uitstoot te laten dalen, zullen wij verschrikkelijke dingen moeten doen met onze economie. Er zullen zeer ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. Het stomme is dat Nederland handelsverdragen sluit met landen die die milieumaatregelen niet nemen.” Als Nederland de eigen industrie strengere nomen oplegt dan elders, verplaatst de industrie zich naar een plek waar die regels niet gelden, zegt Wellens. “De kinderarbeid gaat naar Azië. De plofkippen gaan naar Oekraïne. Door het handelsverdrag met Canada komen de gemartelde varkentjes straks daar vandaan. We hebben geen grip meer op die realiteit. Juridisch kan de rechter dit doen, maar hoe het in de praktijk uitwerkt is rampzalig voor Nederland.” Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma voorziet ook problemen met het naleven van deze verregaande rechterlijke uitspraak. “Je kunt het allemaal wel bepalen, maar hoe sanctioneer je het?”, vraagt Ausma zich af. “Wat als het niet lukt? Komt er dan een dwangsom, en wie betaalt dan aan wie? Dat is de idioterie achter zo’n beslissing. Je moet het kunnen afdwingen, en dat gaat niet. Je kunt het zien als een inspanningsverplichting, maar als het niet haalbaar is, dan houdt het op.” Het is dan ook niet aan een rechter om op deze manier beleid aan de overheid op te dringen, zo vindt Ausma. “Een rechter kan het juridisch goed duiden, maar heeft minder verstand van hoe het in de werkelijkheid moet worden uitgevoerd. Ik vind niet dat de rechter daar dan een oordeel over moet vellen.” Duidelijke taal: een arrest dat ingegeven lijkt te zijn door klimaatactivisten, die de ballen verstand hebben van de financieel/economische gevolgen van zo een uitspraak. Klimaatbeleid vergt een mondiale aanpak om succesvol te kunnen zijn en een Europese aanpak gaat een ongelijk speelveld voor de bedrijven creëren, waarvan de ondernemingen en de burgers de dupe zijn.

De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor

Op https://www.ninefornews.nl/europese-commissie-groot-project/staat een artikel over de Kapitaalmarktunie (een project dat het voor spaarders en beleggers makkelijker moet maken om in bedrijven buiten hun eigen land te investeren). Het is het grootste project van de Europese Commissie waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een reden voor. De lobby van Europese grootbanken kwam in 2015 voor het eerst met het idee van een Kapitaalmarktunie. 

Deze maand kwam deze unie weer een stapje dichterbij dankzij een aantal aanbevelingen van een zogenoemde High Level Group, ingesteld door de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk en Nederland. Uit de aanbevelingen blijkt dat de regels waar de financiële sector zich aan moet houden tien jaar na de crisis nog altijd worden bepaald door de financiële sector zelf. De Financial Times (FT) onthulde onlangs dat de Kapitaalmarktunie is bedacht door Eurofi, een lobbyclub die schaduwconferenties organiseert voor ministers van Financiën. Het is dan ook niet verrassend dat de leden van de High Level Group stuk voor stuk werkzaam zijn of waren in de financiële sector. Hoogleraar Ewald Engelen zegt de ongekende politieke macht van de financiële sector tien jaar na de crisis heel beangstigend te vinden. Onder meer ex-CDA-Kamerlid Corien Wortmann-Kool zit in de High Level Group. Zij is tevens bestuursvoorzitter van APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. En wat staat er in de aanbevelingen van de High Level Group? De Europese markt moet worden opgetuigd voor kapitaalgedekte pensioenproducten. Kassa dus voor APG. Op zich zou ik er niet tegen zijn als het om 1e klas kapitaalgedekte producten zou gaan.

Is de EU nog slechts een vazalstaat van de VS: dwingt Trump zijn beleid op aan Duitsland onder dwang van strafmaatregelen?

Duitsland zit in het nauw om aanleg van een gaspijpleiding door het Zwiters/Nederlandse bedrijf Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland. Duitsland is boos over Amerikaanse sancties, maar de vraag is of dat relevant is. Moet de Europese Unie dit dossier ter hand nemen? Juurd Eijsvoogel schrijft hierover op https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/23/duitsland-in-het-nauw-om-gaspijp-a3984817 De betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten, die afgelopen jaren toch al danig bekoeld waren, zijn in het Kerst-weekeinde verder onder druk komen te staan. Twistpunt is deze keer niet de hoogte van de Duitse defensiebegroting of het nucleaire akkoord met Iran. Het zijn de 20 december afgekondigde Amerikaanse sancties tegen voltooiing van de pijpleiding Nord Stream 2, die aardgas van Rusland via de Oostzee naar Duitsland moet gaan transporteren. Bedrijven die bij de bouw betrokken zijn moeten nu vrezen dat vermogen in de VS wordt bevroren en dat personeel niet meer naar de VS mag reizen. Het Nederlands-Zwitsers bedrijf Allseas, dat de aanleg met speciaal daarvoor gebouwde schepen uitvoert, heeft zijn werkzaamheden meteen stilgelegd. De Duitse regering beschouwt de Amerikaanse sancties als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. Een ingehouden diplomatieke formulering voor „waar bemoeien jullie je mee”. De Amerikaanse strafmaatregelen zijn voor Duitsland pijnlijk. Niet alleen omdat de aanleg van de 1.200 kilometer lange pijpleiding op 200 kilometer na al voltooid is. Maar ook omdat een deel van de bezwaren van de Amerikanen tegen het project gedeeld wordt door sommige Europese landen en zelfs Duitse politici. Daarbij gaat het niet zozeer om het argument dat Duitsland en Europa zich met de pijpleiding te veel afhankelijk zouden maken van Rusland. Ook met de bestaande leidingen via Oekraïne bestaat die afhankelijkheid. En zelfs tijdens de Koude Oorlog importeerde Europa op grote schaal gas uit de Sovjet-Unie. Minder makkelijk kan Berlijn het argument naast zich neerleggen dat de nieuwe pijpleiding Rusland helpt Oekraïne financieel af te knijpen. Nu nog haalt dat land belangrijke inkomsten uit zijn rol als doorvoerland van Russisch gas. Als de pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland klaar is, de tweede al, heeft Rusland Oekraïne niet meer nodig. Dat Rusland politiek bedrijft met zijn gasexport is al jaren duidelijk. Maar bondskanselier Merkel hield jarenlang vol dat Nord Stream 2 een puur economisch project was. Pas vorig jaar erkende ze dat het ook een politiek project is en zegde ze Oekraïne steun toe om zijn rol als transitland te behouden. Afgelopen week bereikten Rusland en Oekraïne, met Duitse bemiddeling, een akkoord waarin werd afgesproken dat Rusland in elk geval tot 2024 gas door Oekraïne blijft transporteren, zij het in afnemende hoeveelheden. Al jaren maken de VS bezwaar tegen de pijpleiding, daarbij aangemoedigd door een aantal Europese landen waaronder Polen. Het initiatief voor de sancties ging uit van het Congres, dat ertoe besloot in een zeldzaam vertoon van eensgezindheid tussen Republikeinen en Democraten. Behalve geopolitieke motieven, speelt voor de VS ook mee dat het land zelf graag vloeibaar gas (lng) naar Europa exporteert. Russisch gas is dus een concurrent.

Nord Stream 2 is een project van Russisch staatsbedrijf Gazprom, met vijf Europese bedrijven waaronder Shell als medefinanciers. Of de sancties behalve op de bouwers van de pijp ook zijn gericht tegen de investeerders is onduidelijk. Shell zegt te onderzoeken wat de sancties voor haar betekenen en wijst erop dat het een van de grootste afnemers is van Amerikaans lng. Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) is kritisch over de sancties. „Het kan niet zo zijn dat een ander land ons vertelt waar wij onze energie vandaan halen”, zei hij voor de Kerst tegen De Telegraaf. Het is maar zeer de vraag of dat in Washington enige indruk maakt? Hier staat de Europese eensgezindheid op het spel. De EU kan geen vuist maken omdat er over dit onderwerp geen consensus bestaat in de 27 EU-lidstaten. Dat is zwakte en laat maar weer eens zien hoe wij ons kunnen laten manipuleren door onze grote broer: de VS en president Trump. Het toont de behoefte aan een centraal geleid economisch/financieel en buitenlands beleid. Het tijdstip waarop de VS de sancties afkondigde valt samen met de overeenkomst die Rusland en Oekraïne sloten over gastransport van Russisch gas door Oekraïne naar Europa. Deze overeenkomst is vijf jaar geldig. In 2020 zal Moskou nog 65 miljard kubieke meter gas door Oekraïense leidingen transporteren waarmee 30% van de Europese behoefte aan gas wordt voorzien, , maar in de jaren daarna wordt de hoeveelheid teruggeschroefd naar 40 miljard kubieke meter. Daarmee lijkt Moskou aan het langste eind te trekken. Gazprom weet zich verzekerd van gasleveranties aan Europa terwijl Nord Stream 2 wordt afgebouwd en kan daarna de kraan iets dichtdraaien om deze op den duur naar eigen goeddunken verder af te sluiten. Een ander belangrijk punt van de deal is de afwikkeling van diverse juridische geschillen tussen de twee landen. Volgens het akkoord betaalt Rusland eenmalig $3 mrd aan Oekraïne naar aanleiding van een conflict over de hoeveelheid gas die Moskou in de afgelopen jaren aan Kiev leverde. Ondanks de fikse som die Gazprom aan de Oekraïense evenknie Naftogaz moet betalen, staat daar tegenover dat Kiev de overige miljardenclaims laat vallen. Daarmee trekt Moskou ook in de juridische strijd aan het langste eind. (bron: Trouw)

D66 bekent kleur en geeft immigranten een warm welkom

Integratie betekent niet alleen dat asielzoekers de Nederlandse taal leren en een baan zoeken, aldus D66-leider Rob Jetten. Hij vindt ook dat Nederlanders meer moeite mogen steken in het welkom heten van vreemdelingen. Hij vindt dat autochtonen zich meer moeten openstellen, en zich meer moeten inzetten om vluchtelingen een ‘warm welkom’ te bieden. PVV-Kamerlid Martin Bosma kan er met z’n verstand niet bij, dat D66’ers een beetje (deels) Arabischtalige partijcongressen gaan organiseren. Dat is zelfs “nog erger” dan het Engels dat momenteel het Nederlands verdrijft in de horeca en op de universiteit. Dat was de steen des aanstoots voor Rob Jetten, om eens even een boom op te zetten over integratie. Dat vraagt niet alleen iets van asielzoekers en andere immigranten, aldus Jetten, maar wij gevestigde Nederlanders moeten ons ook meer inspannen.

Integratie is voor mij:
– Voor de nieuwkomer: meedoen, de taal leren, een studie of een baan zoeken.
– Voor ons: je openstellen voor de ander, geïnteresseerd zijn, een warm welkom bieden.”

Degenen die hoopten dat Jetten zijn minister Kaag ook nog even terugfloot vanwege het feit dat zij immigranten probeert op te stoken tegen de media, komen bedrogen uit. Jetten eindigt z’n tweet juist met een huldiging van de minister van Buitenlandse Handel: “Hulde Sigrid Kaag!” U snapt dus: foei. Ga eens wat meer vluchtelingen welkom heten, en je ‘open stellen’! En snel een beetje, anders komt er ook nog eens een horde D66’ers je voor racist uitmaken. Dus: tempo! Verder moet U weten dat D66 van oordeel is dat de boodschappen duurder moeten worden om de Klimaatlasten te kunnen betalen.

Dit blog was te groot om het te kunnen publiceren, daarom zijn een aantal atikelen over de Green Deal, klimaat, milieu en natuur en Geert Mak overgezet naar blog 513, van komend weekend.

©2020 hannesdewitte@02051935.nl

Slotstand indices d.d. 03 jan 2020; week 1: AEX 611,06; Bel20 3994,61; CAC40 6.044,16; DAX30 13.219,14; FTSE 100 7.622,4; SMI 10.687,31; RTS (Rusland) 1564,18; DJIA 28.634,88; NY-Nasdaq 100 8.793,9; Nikkei 23.656,62; Hang Seng 28.451,5; All Ords 6.855,2; SSEC 3.083,79; €/$1,117; BTC/USD $7.353,76; 1 troy ounce goud $1552,30, dat is €44.727,19 per kilo; 3 maands Euribor -0,384%; 1 weeks -0,503%; 1 mnds -0,443%; 10 jarig Nederlandse Staat -0,153% 10 jaar VS 1,8161%; 10 jaar Belgische Staat -0,002%; 10 jaar Duitse Staat -0,279%; Franse Staat 0,026%; VK 0,66%; 10 jaar CHF (Zwitserse franken) -0,44%; 10 jaar Japan -0,0208%; Spanje 0,39%; 10 jaar Italië 1,356%. Een liter E5 hier aan de pomp €1,665.

De indices van de belangrijkste aandelenbeurzen noteerden stijgend, ook na de raketaanval in Bagdad op de belangrijkste Iraanse generaal. De AEX steeg verder. De goudprijs noteerde verder stijgend, de meeste rentetarieven noteerden hoger. De bitcoin was licht hoger. Ik voeg ook deze week weer een lijst toe van 10 landen met een rentenotering voor 30-jarig staatspapier. In de meeste landen daalden de tarieven, soms fors: Zwitserland -0,14%; Duitsland 0,212%; Nederland 0,237%; Japan 0,4136%; Frankrijk 0,834%; GB 1,225%; Spanje 1,26%; Canada 1,6567%; VS 2,2805%; Italië 2,424%. 5-jarig staatspapier met een negatieve rente: Zwitserland -0,54%; Duitsland -0,552%; Denemarken -0,494%; Nederland -0,50,4%; Frankrijk -0,376%; België -0,391%; Japan -0,1255%; Spanje -0,133%.

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.