UPDATE 03/04 10 2020/551 Donald Trump met corona opgenomen in militair hospitaal, 72 uur nadat corona was vastgesteld

In het vorige blog heb ik gemeld dat een beschouwing over de actuele problemen waarmee wij worden geconfronteerd in dit blog zou worden gepubliceerd in verband met de publicatie ervan in een landelijke middagkrant. De planning is verschoven naar 10 oktober. Daarom beperk ik mij tot enkele losstaande citaten: “Op dit punt is interessant een uitspraak, begin mei, van het Bundesverfassungsgericht, het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, de hoeder van de Duitse grondwet, die de Europese Centrale Bank op de vingers tikte. En hard ook. Het Duitse Constitutioneel Hof oordeelde dat de ECB haar mandaat overschrijdt door massaal staatsleningen op te kopen, zónder duidelijk te maken waarom dit „proportioneel” is. Die zaak loopt nog en de gevolgen ervan bepalen de gevolgen voor het monetaire beleid van de ECB.”

Ik heb nooit begrepen waarom er voor één bitcoin vandaag $10.000 wordt betaald, een munt. die geen enkele waarde vertegenwoordigt, anders dan de handelswaarde die de markt ervoor over heeft. Mensen met enig gezag in de financiële wereld stellen dat de waarde van deze cryptomunt binnen een jaar wel kan stijgen naar $100.000. Op zich zou daarvoor een reden kunnen zijn dat de waarde van de dollar vrijwel nihil is, ondanks dat de VS nog een voorraad goud van >8.000.000 kg hebben met een marktwaarde van $500 biljoen, maar dat is toch maar 0,00002% van de staatsschuld.”

In de Oudheid, 2500 vóór Christus, bestond het begrip geld, in de vorm van zilveren staven, al in Mesopotamië, het huidige Irak. Volgens oude kleitabletten met spijkerschrift was puur zilver het eerste gestandaardiseerde betaal/ruilmiddel. De kostbare staven werden in stukken gehakt en gewogen bij een handelstransactie. Het zilver werd gebruikt om praktische redenen. De handel in het hoogontwikkelde Mesopotamië nam toe en natuurproducten werden verhandeld: kleine zilveren staven waren veel handzamer dan ossen of gerst. In 1500 vóór Christus was de Kaurischelp al het ideale betaalmiddel in China Het gebruik was vermoedelijk wijd verbreid toen het Chinese schrift werd ontwikkeld, het schelpenteken was het symbool voor ‘geld’ en kwam voor in tekens die te maken hadden met ‘kopen’, ‘verkopen’ en ‘ruilhandel’.”

De vraag die op tafel ligt is of een monetair/financieel stelsel kan standhouden als ‘geld’ geen enkele waarde meer heeft.”

In de Telegraaf heeft Dr H.O.Ch.R. (Onno) Ruding, oud minister van Financiën in de kabinetten Lubbers I en II en daarna vice-voorzitter Citycorp Bank NY, een interview gegeven bij zijn memoires in het boek Balans, waarin hij aandacht besteed aan de actuele financiële situatie en die in de tachtiger jaren, toen hij de boedel van de kabinetten van Agt weer op orde moest brengen. Hij spreekt over de mislukte Wet op de Investeringsrekening (WIR), die administratief en bureaucratisch een chaos was en de nu gepresenteerde Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Je kunt heel goed vanuit het Nationaal Herstelfonds een investering doen in werken met robots, maar realiseer je dan wel dat daarmee werknemers thuis komen te zitten. Hij waarschuwt dat ‘vroeg of laat de rekening van de hogere staatsschuld wel betaald moet worden’. We kunnen onze buffers nu wel in sneltreintempo uitgeven aan overheidssteun aan bedrijven die door de economische krimp en corona-beleid in problemen komen, maar een volgende generatie zal die schulden wel weer moeten aflossen. En wat krijgen die daarvoor terug? Investeren in de toekomst is prima mits de projecten zijn getoetst aan de inrichting van de nieuwe samenleving. Investeren zonder een helder beeld te hebben op de gewenste efficiëntie en doelstellingen is weggegooid geld. Martin Visser, econoom bij DFT, zegt ‘economische schade enorm als het kabinetsbeleid faalt’. En de JOVD (jongeren van de VVD) waarschuwt dat ‘het strooien met miljarden de jongeren maakt tot een schuldengeneratie’.

Financieel/Economische berichten

Het tegenvallende herstel van de luchtvaart leidt waarschijnlijk tot meer banenverlies bij KLM. Topman Elbers zegt in een interne memo dat een tweede vrijwillige vertrekregeling voor de hand ligt. Als de bezettingsgraad met nog eens 10% daalt, moeten er zo’n 1500 arbeidsplaatsen extra worden geschrapt. Tot nu toe ging KLM uit van 20% tot 25% minder volle vluchten volgend jaar in vergelijking met 2019, maar dat lijkt niet langer realistisch. Ook Eurocontrol stelde de prognoses naar beneden bij. In ruil voor €3,4 mrd aan leningen van de overheid moet KLM 15% besparen. Het personeel brengt een loonoffer. (bron: NOS)

Het kabinet trekt €146 mln uit om gemeenten te helpen met het aanpakken van schulden. Gevreesd wordt dat door de coronacrisis meer mensen in de schulden belanden. Het geld wordt gebruikt om het traject voor schuldhulpverlening te verkorten. Volgens het ministerie van Sociale Zaken duurt het nu nog vaak te lang voor gemeenten een akkoord bereiken met alle schuldeisers. Ook komt er een waarborgfonds. Staatssecretaris Van ‘t Wout zegt dat het belangrijk is dat mensen zich snel melden bij problemen. “Dan moet de hulp wel laagdrempelig zijn en snel met de hulpverlening gestart kunnen worden.” (bron: NOS) Een goed plan en nu maar hopen dat de gemeentes daar positief op reageren.

Nederland verwacht dit jaar ruim 70% minder buitenlandse bezoekers dan vorig jaar. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen blijft het aantal toeristen dit jaar steken op 7 miljoen. Begin dit jaar ging het NBTC nog uit van 21 miljoen buitenlandse bezoeken. De verwachtingen waren hooggespannen door grote evenementen als de Grand Prix van Zandvoort, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. Door de coronapandemie gingen al deze evenementen niet door. Behalve dat er minder toeristen uit het buitenland kwamen, gingen Nederlanders ook minder op vakantie in eigen land. (bron: NOS)

Theater Carré sinds 1887 zit in de problemen. Een reorganisatie kan niet zonder gedwongen ontslagen. Het Amsterdamse theater moet als gevolg van de coronacrisis zo’n 15 van de 60 medewerkers in vaste dienst ontslaan. Over het voortbestaan van de culturele instelling bestaat onzekerheid. (bron: RTLZ)

Festivalorganisator ID&T schrapt 40% van het aantal arbeidsplaatsen als gevolg van de coronacrisis. “Sinds maart ligt de corebusiness van ID&T, het organiseren van grootschalige dance-evenementen, volledig stil.” Hoeveel werkgelegenheid er bij het bedrijf verloren gaat, is niet precies duidelijk. ID&T is het bedrijf achter festivals als Awakenings, Mysteryland, Thunderdome en Amsterdam Open Air. Door de coronacrisis kon het bedrijf afgelopen zomer echter vrijwel geen evenementen organiseren. (bron: RTLZ)

Nederlandse autoriteiten onderzoeken of scheepsbouwer Royal IHC, van de familie van der Vorm, betrokken is bij het betalen van steekpenningen in Brazilië. Dat valt op te maken uit Braziliaanse rechtbankstukken, schrijft het Financieele Dagblad. Aanleiding zou een opdracht voor de bouw van zes schepen in 2013 zijn. IHC kreeg de order van ruim €1 mrd na bemiddeling door een Braziliaanse agent. Die zou steekpenningen hebben betaald aan directeuren van het bedrijf dat de opdracht voor de schepen gaf. Ook de staat wordt in verlegenheid gebracht: de Nederlandse overheid redde het bedrijf een half jaar geleden van de ondergang (bron: NOS) met een steunpakket van €325 mln. Het reddingspakket namens de staat bestaat uit verschillende elementen: vanuit de rol van verzekeraar keert de staat €167 mln uit aan banken vanwege de vertraagde levering van schepen; er komt een extra garantie voor een bedrag van €30 mln voor als er nog meer misgaat; het ministerie van EZ staat garant voor de helft van €140 mln die banken hebben uitgeleend; het ministerie leent het bedrijf ook nog €40 mln om te kunnen blijven draaien. De steun is gegeven zonder de toezegging dat het bedrijf geen mensen zou ontslaan. (bron: RTLZ)

Het kabinet heeft een wijziging aangebracht in de Tozo 3-regeling, zoals die vorige week door de Tweede Kamer is goedgekeurd, ten gunste van ZZP’ers. De vermogenstoets voor zzp’ers die een beroep willen doen op inkomensondersteuning vervalt. Onder de huidige omstandigheden ligt een vermogenstoets niet langer in de rede. Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en is een soort bijstandsuitkering. Zelfstandige ondernemers van wie het inkomen onder het sociaal minimum dreigt te komen, krijgen met Tozo geld. Wie per 1 oktober gebruik wilde maken van de Tozo 3-regeling kreeg te maken met een vermogenstoets. Het huishouden mocht niet meer dan €46.000 aan beschikbare geldmiddelen bezitten, in contanten, op bank- en spaarrekeningen, bitcoins en aandelen. Het kabinet beseft dat ze aan de late kant zijn met deze wijziging, gemeenten zijn namelijk ondertussen al druk bezig met de uitvoeringsvoorbereidingen voor de regeling. De vermogenstoets is overigens niet definitief van tafel. Minister Hugo de Jonge schrijft dat “het kabinet snel in overleg treedt met gemeenten over invoering van een vermogenstoets op een later moment”. (bron: NOS)

Bij de reorganisatie van Shell gaan wereldwijd 7000 a 9000 banen verloren. Dat maakte het bedrijf bekend op 30 september bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Shell gaat $2,5 mrd bezuinigen. Het dividend wordt verlaagd van $0,47 naar $0,16, dat is een daling van 66%. In 2005 had Shell nog 55 raffinaderijen, in 2050 zullen dat er <10 zijn, maar in de komende 10 jaar zullen de investeringen in olie en gas nog altijd 2x zo groot zijn dan in niet-fossiele energiebronnen. Shell heeft 83.000 werknemers in dienst, van wie 10.000 in Nederland, onder meer op het hoofdkantoor in Den Haag en in Pernis. Waar de banen verdwijnen is nog niet duidelijk. Dit jaar gaan 1500 mensen vervroegd met pensioen. Shell leed in het 2e kwartaal een verlies van $18 mrd doordat de vraag naar brandstof sterk is gedaald. (bron: NOS en Trouw)

De attractieparken van Disney in de VS gaan 28.000 medewerkers, vooral part-timers en managers, ontslaan. Voor corona waren er 100.000 mensen aan het werk. In augustus meldde Disney al een verlies van $4,8 mrd. (bron: Trouw)

De Koninklijke BAM (N.V. Bataafsche Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken v/h Firma J. van der Wal en Zoon) verkeert in zwaar weer. Er is een reorganisatie aangekondigd, waarbij ontslagen gaan vallen voor de 19.500 werknemers. Het bedrijf heeft al meerdere winstwaarschuwingen afgegeven. De redenen zijn: blunders, pech, corona en de stikstofcrisis. BAM heeft al honderden miljoenen af moeten schrijven op de zeesluis in IJmuiden, een metrotunnel in Keulen waar het stadsarchief instortte, een aantal projecten buiten Europa zoals de renovatie van onderzoeksstations op Antarctica, een watervoorziening in Sierra Leone, een arena in Abu Dhabi en het Museum of the Future in Dubai. Ambitieuze projecten, maar wel zwaar verliesgevend. 13 jaar geleden noteerde het aandeel nog €17,50, 3 jaar geleden €5 en nu €1,08.

Hennes & Mauritz gaat wereldwijd 250 winkels sluiten. Vanwege het coronavirus kopen klanten vaker online in plaats van dat ze naar de winkel gaan. Dat is mede omdat sommige winkels dicht waren vanwege lockdowns om het coronavirus in bedwang te krijgen. De coronacrisis zorgt ook in de kledingbranche voor harde klappen. Volgend jaar sluit het Zweedse concern dan ook zo’n 250 winkels, dat is maar 5% van het totaal. Voor een kwart van de winkels loopt volgend jaar het huurcontract af of de huurovereenkomst wordt heronderhandeld. Dat biedt het concern de mogelijkheid om van sommige voorgoed de deuren te sluiten. Het is nog niet bekendgemaakt welke winkels dicht zullen gaan. H&M heeft een zwak 3e kwartaal achter de rug. De omzet daalde met 16% tot €4,8 mrd, terwijl de winst van €286 mln naar €95 mln kelderde. In september gaan de zaken wat minder slecht. De omzet lag 5% onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Nog altijd zijn 166 winkels gesloten vanwege corona. Veel winkels die wel open zijn hebben beperkte openingstijden. Het derde kwartaal was wel minder slecht dan het tweede kwartaal. Toen daalde de omzet met maar liefst de helft, terwijl het resultaat omsloeg van een winst van bijna €381 mln in een verlies van bijna €4775 mln. H&M wil meer inzetten op groei via de webshop. De online verkopen stegen in het derde kwartaal met 27%. Deze zijn nu goed voor 26% van de totale omzet. (bron: RTLZ)

Corona berichten

Het kabinet heeft naar eigen zeggen geen andere keus dan het instellen van strengere coronamaatregelen, zei premier Rutte. Hard ingrijpen is nodig.

De Tweede Kamer wil dat er een dringend advies komt om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. De Kamer wil een landelijke richtlijn, die mogelijk op termijn een wettelijke verplichting kan worden. Het kabinet wil tot nu toe niet verder gaan dan een advies aan winkeliers en laat het aan hen over of ze klanten zonder mondkapjes weigeren. De PvdA en de SP willen dat het kabinet veel sturender en directiever optreedt. Het kabinet vreest dat het verplicht dragen van mondkapjes tot toenemend omzetverlies leidt in de detailhandel. Ondernemers verwachten dat shoppen met mondkapjes hun handel beperkt.

Premier Rutte en vice-premier de Jonge op 28/29/30 september 2020: 

Er wordt een advies gegeven dat mondkapjes dragen wordt aanbevolen, maar niet verplicht worden.

Mensen houden zich niet goed aan de regels.
Er zijn veel besmettingen met corona. Daarom zijn er aangepaste regels.
De regels gelden vanaf dinsdag 29 september om 18.00 uur.
De regels gelden 3 weken.

Nieuwe regels voor binnen:

 • Werk zoveel mogelijk thuis.

 • Ontvang thuis maximaal 3 gasten.
  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

 • U mag met een groep van 4 mensen samen afspreken in b.v. bioscoop of restaurant Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Bij een huwelijkssluiting binnen mogen 30 mensen aanwezig zijn. Als de ceremonie buiten is, zijn 40

mensen toegestaan. Bij huwelijksfeesten of recepties bij eet- en drinkgelegenheden blijft de regel dat gezelschappen niet groter mogen zijn dan 4 personen of één huishouden. Bij kerkelijke vieringen mogen 100 mensen zijn. Dat mogen er zelfs nog meer zijn als gereserveerd is en er een gezondheidscheck is.

 • In een ruimte binnen mogen maximaal 30 mensen samen zijn. Kinderen tellen mee.

 • Om 22.00 uur sluiten de cafés en restaurants. U mag tot 21.00 naar binnen.
  U geeft uw naam en telefoonnummer op.
  Wordt iemand ziek die in het restaurant of café is geweest? Dan belt de GGD u op.

 • Sportkantines zijn dicht.

 • U moet reserveren voor bezoek aan een museum of bibliotheek.

 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is.

 • In de supermarkten komen er speciale winkeltijden (2x per dag) voor ouderen en zieken.

 • Mensen met een contactberoep als kappers, pedicures, fysio-therapeuten, masseurs moeten klanten registeren. Ook huis/tandartsen en medische specialisten?
  Er zijn
  uitzonderingen op regels voor ruimtes binnen.

Nieuwe regels voor buiten:

 • Alle sportwedstrijden worden gespeeld zonder publiek.

 • Ook bij de training mogen mensen niet komen kijken.

 • In de buitenlucht komen maximaal 40 mensen op 1 plek samen.
  Kinderen tellen mee.
  Mensen lopen niet rond op die plek.

 • Musea en dierenparken laten beperkt mensen toe.
  U moet reserveren en dan hoort u van hoe laat tot hoe laat u mag komen.

Er zijn uitzonderingen op regels voor ruimtes buiten.

Niet vergeten:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.

 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.

 • Nies en hoest in uw ellenboog.

 • Was vaak uw handen met zeep.

 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!

 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.

 • Werk zoveel mogelijk thuis. (bron: Rijksvvorlichtingsdienst.nl)

Inwoners van de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost (omgeving Eindhoven en Helmond) wordt dringend geadviseerd om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Halsema op 28 september 2020 bekendgemaakt. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel iemand weigeren als diegene geen mondkapje wil dragen. Over drie weken wordt opnieuw gekeken naar de maatregelen. Tegen die tijd moet het aantal besmettingen in die regio’s met 40% zijn gedaald. Halsema kondigde ook aan dat in 4 veiligheidsregio’s het advies gaat gelden om in bijvoorbeeld winkels een mondkapje te dragen. Er komt geen mondkapjesplicht in omdat dat juridisch niet houdbaar is. Zelf had Halsema liever een draagplicht gehad, maar als deze regio’s dat zelf invoeren, zou dat geen stand houden bij de rechter, denkt ze. De Amsterdamse burgemeester vindt daarom dat Den Haag de regie moet nemen en een landelijke aanwijzing voor een mondkapjesplicht moet afgeven.

Tussen vrijdagochtend 2 oktober en zaterdagochtend 3 oktober 2020 zijn 3972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 3829 meldingen van positieve tests gekregen. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld. (bron: Telegraaf)

Het Rijksmuseum stelde de mondkapjes vanaf 30 september verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar. “Veiligheid staat voorop”, zegt een woordvoerder. De instelling gaat ervan uit dat mensen de mondkapjes zelf meebrengen. Voor wie er onverhoopt geen bij zich heeft, zal de eerste dagen naar een oplossing worden gezocht. Supermarkten weigeren klanten zonder mondkapje niet, “om discussie aan de deur te voorkomen”, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Ze ondersteunen het kabinetsadvies om in grote steden een mondkapje te dragen in winkels, maar laten de keuze om dat te doen over aan hun klanten. “Als winkels mondkapjes gaan verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur. De branche wil het personeel daarvoor behoeden”, aldus het CBL. Medewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven wordt wel geadviseerd een mondkapje te dragen. Op drukke momenten gaan weer vaker medewerkers bij de deur staan om klanten te attenderen op de regels. “Hou afstand, kom alleen, doe efficiënt boodschappen met een lijstje en wees aardig voor elkaar, ook als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de keus van andere klanten om (g)een mondkapje te dragen”, zegt de branchevereniging tegen klanten. HEMA gaat klanten die geen mondkapje dragen, niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen. HEMA zal klanten in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. Voor het personeel in die vestigingen wordt het maskertje verplicht.

In de drie regio’s die momenteel het zwaarst worden getroffen door het corona-virus gaan personeel en bezoekers van verpleeghuizen medische mondkapjes dragen. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat om Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Hoogleraar Ouderengeneeskunde Hertogh, lid van het Outbraak Management Team, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat dat niet ver genoeg gaat en dat mondkapjes voor alle verpleeghuizen moeten gelden. 2 weken geleden zei het OMT al dat in alle verpleeghuizen de regels moeten worden aangescherpt om ze open te kunnen houden voor bezoek. Een meerderheid van de leden van het Outbreak Management Team had het beter gevonden als de regionale aanpak van de corona-crisis helemaal was vervangen door landelijke maatregelen. Dat zegt Andreas Voss, OMT-lid en hoogleraar infectiepreventie. Het kabinet koos er 29 september voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te maken tussen regio’s. “Voor de duidelijkheid van de burger had ik het op prijs gesteld als iedereen achter één beleid staat”, zei Voss in Nieuwsuur.

De belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse president Trump, Anthony Fauci, adviseert Nederlanders wel mondkapjes te dragen. Dat zei hij in Nieuwsuur, al zei hij erbij dat handhaven lastig is. “Genoeg informatie wijst erop dat ze zeer gunstig zijn voor het voorkomen van overdracht en het krijgen van een infectie. “Fauci roept Jaap van Dissel van het RIVM op om “te kijken naar de snel toenemende hoeveelheid data over de effectiviteit van gezichtsmaskers”.

Het wereldwijde dodental als gevolg van het coronavirus is inmiddels de 1 miljoen gepasseerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit, die wereldwijd de aantallen bijhoudt. Ruim een vijfde van alle slachtoffers viel in de VS (205.000 doden). Het land wordt gevolgd door Brazilië (142.000) , India (95.000) en Mexico (76.000). In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit 6415 mensen overleden aan het virus. In Amerika zijn ook de meeste mensen besmet: meer dan 7,1 miljoen mensen liepen het virus op. Na de VS volgen India, Brazilië en Rusland. In vergelijking: tijdens de Spaanse griep pandemie (1918/1919) stierven 50 miljoen mensen. Dit is geen concreet getal want anderen geven tussen de 20 en 100 miljoen op, maar toen wist de medische wetenschap nog weinig tot niets over virussen.

Het kabinet sluit niet uit dat er “in een latere fase” een avond- en nachtklok wordt ingesteld. Het houdt deze maatregel achter de hand voor als het aantal corona-besmettingen niet genoeg wordt teruggedrongen, schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

In ziekenhuizen liggen nu 810 corona-patiënten, van wie 163 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 69 meer dan zaterdag. Met ruim 9% is dat de hoogste stijging in een week. Tot zondagmorgen (4 okt 2020) 10.00 uur zijn er 4007 bevestigde gevallen gemeld. Gisteren waren dat er 3971. De afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld 3471 positieve tests per dag gemeld, tegen 2548 een week eerder. (bron: NOS)

In week 39 telde Nederland 19.326 nieuwe positieve coronatests, meldt het RIVM. Een week eerder waren dat er nog 13.471. Het percentage positieve tests bij de GGD komt daarmee op 7,4%, tegen 6,1% een week eerder. Het aantal besmettelijke personen, een schatting van het RIVM, komt op circa 145.000. Dat is het aantal mensen dat anderen kan aansteken met het virus. Het is een schatting: het kunnen er ook ruim 95.000 of meer dan 200.000 zijn. De schatting is van 25 september. Op de intensive care was op 29 september geen verschil in bezetting: er liggen nog steeds 142 patiënten op de IC. Buiten de IC steeg de bezetting wel, met 33, waardoor er nu in totaal 693 covid-19 patiënten in het ziekenhuis liggen. Het zogenoemde besmettingsgetal R, dat aangeeft hoeveel andere mensen iemand met corona aansteekt, lag op 11 september op circa 1,27. De maatregelen die 28 september werden aangekondigd, moeten de R weer onder de 1 krijgen. Een R van 1,27 betekent dat 100 corona-dragers samen 127 anderen aansteken, en het virus zich daardoor verder verspreidt. Tot 29 september 10:00 uur zijn 3025 positieve coronatests bij het RIVM gemeld. Voor het eerst sinds 1 juni zijn het er meer dan 3000.

Ondernemers die vanwege de corona-pandemie uitstel hebben gekregen voor het betalen van belasting, krijgen een jaar extra de tijd. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Ook mogen ze later beginnen met betalen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze vanaf 1 januari 2021 zouden beginnen met afbetalen, over een periode van maximaal twee jaar. De startdatum schuift nu op naar 1 juli en de ondernemers krijgen drie jaar de tijd om de achterstallige belasting te betalen. (bron van alle bovenstaande corona-berichten: NOS)

De tweede coronagolf waar Nederland nu mee te maken heeft, kan goed worden vergeleken met de eerste golf in maart, zegt het RIVM. Wintersporters brachten toen het virus mee uit Noord-Italië en Oostenrijk. Nu zijn het met name jongeren die in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest. Het RIVM baseert zich op een eerste analyse van clusters van besmettingen en onderzoek in het Erasmus MC naar het genetisch materiaal van het virus. De tweede golf heeft zich in Nederland via studentenhuizen en feesten verspreid. Een avondklok helpt tegen corona, zegt het RIVM. Het kabinet wil daar nog niet aan. (bron: NOS)

95% van alle coronapatiënten hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. 55% heeft zes of meer klachten en ruim 90% zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom. Dat concluderen het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt op basis van onderzoek onder ruim duizend corona-patiënten. Directeur Michael Rutgers van Longfonds spreekt van „een zorgwekkend beeld. Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus.” Hij vindt het van groot belang dat de klachten van patiënten nog beter in beeld worden gebracht. „Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden.” 86% van de mensen die meewerkten aan het onderzoek geeft 165 dagen na de eerste symptomen aan nog steeds vermoeid te zijn. 59% zijn nog kortademig, 36% heeft nog steeds last van druk op de borst en 35% heeft hoofdpijn. Opvallend is dat 40% aangeeft spierpijn te hebben, licht is gestegen. 94% heeft niet in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Zij hadden ’milde klachten’. Het gaat om relatief jonge patiënten: de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. 86% zegt dat hun gezondheid vóór de corona-infectie goed was. 61% had vóór corona geen onderliggende ziekte. (bron: Telegraaf)

Frontberichten

Donald Trump en zijn vrouw hebben corona, meldde de president vrijdagmorgen, uiteraard op Twitter. Ik had direct mijn twijfels. Is dit een geraffineerde truc van hem om de verkiezingen van 3 november aanstaande te verschuiven naar later. Hij blijft namelijk het land wel besturen vanuit het Witte Huis was zijn intentie maar hij is inmiddels, uit voorzorg, overgebracht naar het Walter Reed-ziekenhuis in Bethesda (Maryland), vlakbij de hoofdstad Washington. Vanuit het ziekenhuis heeft hij via Twitter laten weten dat het ‘erg goed’ met hem gaat en dat werd bevestigd door de behandelende artsen. Ook Sean Conley, de arts van Trump, heeft in een verklaring laten weten dat de Amerikaanse president het goed maakt. De verkiezingscampagne van de Republikeinen is stilgelegd. Als hij echt corona besmet is, met koorts, ademhalingsproblemen, keelpijn, spierpijn en smaakverlies zou dat geen enkele discussie opleveren, maar als hij alleen een snotneus heeft is dat voor mij toch een andere zaak. Er bestaat tegenwoordig ook zoiets als een webinar. Hij heeft nog altijd een achterstand op zijn tegenstrever Jo Biden en zijn optreden in Cleveland (zie hieronder) heeft geen stemmenwinst voor hem opgeleverd, ondanks dat Jo Biden er niet in slaagde helder te formuleren wat het land te verwachten heeft als hij de volgende president wordt. Zover is het nog niet want Trump zal ‘alles’ in het werk stellen om de verkiezingsuitslag aan te vechten als Biden de winnaar zou worden. Trump heeft al eerder laten weten dat hij pas verkiezingen wil als corona achter de rug is en dat kan nog wel twee jaar duren. Ook sluit ik niet uit dat hij des duivels is geworden toen hij te horen kreeg dat de onafhankelijke Commissie voor Presidentiële Debatten liet weten dat ze voor de twee nog resterende debatten „aanvullende instrumenten” wil invoeren om „de orde te bewaren”. Mogelijk krijgen de microfoons van de kandidaten een uit-knop, zodat de debatleider hen indien nodig het zwijgen kan opleggen. De interesse voor het debat viel tegen: 73,1 miljoen Amerikanen zagen het, aldus kijkcijferanalist Nielsen. In 2016 stemden 84 miljoen mensen af op het eerste debat tussen Trump en Hillary Clinton. Ook kreeg Trump na afloop van het debat kritiek van partijgenoten op zijn agressieve optreden tijdens het tv-debat. Hij kreeg te horen dat zij aanstoot hadden genomen van Trump’s weigering desgevraagd het wit-superioriteitsdenken te veroordelen en in plaats daarvan de Proud Boys aan te sporen. Trump riep deze vechtclub van ultrarechtse jongemannen op „een stap terug te doen en paraat te staan”. De groep, die de afgelopen maanden regelmatig de confrontatie zocht met linkse antiracisme-betogers, omarmde deze oproep (‘Stand back and stand by’) meteen als haar nieuwe wapenspreuk. Door Trumps vele interrupties van zowel Biden als moderator Chris Wallace ontaardde het debat in een chaotische schreeuwpartij. In anderhalf uur was er amper een uitwisseling van standpunten mogelijk. Trump zelf zei later „fantastische recensies” te hebben gekregen. Verscheidene senatoren, van wie enkelen begin volgende maand hun zetel moeten verdedigen in spannende verkiezingsraces, uitten kritiek op het schreeuwerige treffen. Volgens peilingen spant het erom of de Republikeinen hun huidige kleine meerderheid in de Senaat zullen weten te behouden. Trump bediende met zijn ontregelende debatstijl wellicht zijn harde kern van trouwe kiezers, maar nog zwevende kiezers kan hij er juist mee hebben afgeschrikt, oordeelden waarnemers achteraf. Zelfs een trouwe medestander van de president als Chris Christie, oud-gouverneur van New Jersey, stelde dat Trump er te hard inging. „Je kan binnen komen en besluiten dat je agressief gaat zijn, en ik denk dat het goed is om agressief te zijn, maar dit was te vurig”, zei hij op ABC News. „Met al die drift verlies je de zaak.” (bron: gedeeltelijk NRC en Trouw) Een van de artsen die hem behandelen liet weten dat hij 72 uur eerder al wist dat hij positief was getest. Maar hij wist dinsdagavond, tijdens het debat met Biden, mogelijk al dat hij besmet was met corona. Daarna heeft hij 3 dagen nog gewoon doorgewerkt en mogelijk mensen besmet. Op vragen van journalisten of de president beademd werd kwam als reactie dat hij momenteel niet beademd werd. Mogelijk heeft hij, voor zijn opname in het militair hospitaal, in het Witte Huis wel aan beademingsapparatuur gelegen. Trump is een onberekenbaar persoon, die regelmatig de meest onverwachte uitspraken doet en besluiten aankondigt. Daarom hou ik er rekening mee dat hij binnenkort de handdoek in de ring zal gooien en het presidentschap voor gezien houdt. Het zou zomaar kunnen. Er zijn bij het sluiten van dit blog nog veel vragen, waarover in de komende week meer duidelijkheid moet komen o.a. hoe ontwikkelt zijn gezondheid, wat gebeurt er met de Republikeinse verkiezingscampagne en met de debatten van Trump met Biden, moet Trump zijn Presidentiële taken overdragen aan de vice-president, gaat Trump een voorstel in werking stellen om de verkiezingsdag te verplaatsen, waar het Congres toestemming moet verlenen.

In Cleveland zijn president Trump en zijn Democratische uitdager Biden elkaar flink in de haren gevlogen in het eerste verkiezingsdebat. De twee botsten over zaken als de aanpak van de corona-crisis, anti-racisme protesten en de economie. Met name Trump onderbrak voortdurend zijn rivaal en maakte hem verwijten. Hij bestempelde Biden bijvoorbeeld als dom en viel hem aan via zijn zoon. Biden noemde Trump meerdere malen een clown en de slechtste president ooit. Het was een heel onsmakelijk debat waarbij de kijkers de grootste verliezers waren. Chris Wallace moest als leider van het chaotische debat geregeld ingrijpen. Er volgen nog twee verkiezingsdebatten. (bron: NOS)

Drs Dr Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau doet in het Parool een aantal uitspreken over de gevolgen van de corona-crisis: de grootste effecten van de crisis zien we pas over één tot twee jaar; de eerste maanden zonder baan zijn nog te dragen, daarna gaat het knagen; Nederlanders zijn best gewend aan crises, bijvoorbeeld economische, waarbij een daling vanzelf wordt gevolgd door verbetering, maar deze stip op de horizon ontbreekt deze keer.

In het Vaticaan is het al enige tijd onrustig over fraude die zou zijn gepleegd door kardinaal Angelo Becciu, die betrokken is bij diverse financiële schandalen in het Vaticaan. De 72-jarige prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, werd onderzocht vanwege het verduisteren van ongeveer €450.000 euro, volgens Repubblica, uit het Vaticaan waarvan €100.000 naar de hulporganisatie van zijn broer Tonino, genaamd Spes. Becciu ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Van de persoonlijke bankrekening van de paus zou €20 mln zijn verdwenen. Op de avond van 24 september werd Becciu bij de paus gevraagd te komen. “Paus Franciscus zei me niet langer te kunnen vertrouwen. Hij had een rapport van de magistraten ontvangen waarin ik werd beschuldigd van verduistering. Ik geef toe dat de paus erg van streek was”, vertelde Becciu aan journalisten. Hierna legde hij zijn mandaat neer. Ook zal hij zijn rechten als kardinaal niet langer uitvoeren, zoals het adviseren van de paus en het deelnemen aan een conclaaf. Becciu diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee de derde man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat. Hij was een van de centrale figuren bij het financiële Vaticaanse schandaal in 2019, rond een omstreden vastgoeddeal in Londen. De Vaticaanse politie viel toen binnen op de kantoren van het Staatssecretariaat en haar overkoepelende financiële bureau. Vier van de vijf verdachten waren toen de meest naaste medewerkers van Becciu. In de wandelgangen in het Vaticaan is te horen dat speculatieve beleggingen hebben plaatsgevonden ook met geld dat gelovigen hadden geschonken voor goede doelen.

Tata Steel IJmuiden heeft sinds 2007 geen vennootschapsbelasting betaald in Nederland, hoewel het bedrijf al jaren grote winst maakt. Dat onthult het Noordhollands Dagblad, schrijft Ingrid Weel in Trouw. In het vorige blog heb ik daar al aandacht aan besteed. De aannames die hier worden gesteld en de reacties van politici zijn discutabel. De Nederlandse fiscus had in de afgelopen acht jaar €390 mln aan belastingen van Tata moeten ontvangen, aangezien Tata Steel IJmuiden in diezelfde jaren €1,7 mrd winst heeft gemaakt. Dat heeft het Noordhollands Dagblad (NHD) in samenwerking met een onafhankelijke registeraccountant berekend. Er is echter niets betaald, daar is Tata Steel duidelijk over. Hoe kan dat? In 2007 werd de staalfabriek uit IJmuiden overgenomen door Tata Steel India. Voor de aankoop van bijna €10 mrd ging het bedrijf een flinke lening aan. Sindsdien maakt Tata IJmuiden bijna elk jaar winst en krijgt het personeel een winstuitkering. De winst werd echter gebruikt om de rente van de leningen te betalen, meldt het NHD. Daardoor blijft officieel geen cent winst over, dus kan er niets worden belast. Tata doet daar – na vragen van het NHD – ook niet geheimzinnig over. “Tata Steel Nederland is onderdeel van een fiscale eenheid, hetgeen een gangbaar en geaccepteerd regime is. Binnen een fiscale eenheid kunnen winsten en verliezen van de ertoe behorende vennootschappen worden verrekend.” Tata meldt ook dat er geen speciale afspraken – zogeheten rulings – met de Belastingdienst zijn gemaakt. Dat is volgens het bedrijf ook niet nodig, want het ‘fiscaal beleid van Tata Steel in Nederland is volledig conform wet- en regelgeving’. Er kwamen veel reacties los bij Tweede Kamerleden. GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd met de minister van economische zaken Eric Wiebes en staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën. “Bizar”, noemt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver het nieuws. “Tata Steel ontwijkt op grote schaal belasting, terwijl ze staatssteun krijgen én lobbyen tegen CO2-belasting, want ‘ze staan op omvallen’.” Volgens het NHD stromen er ook jaarlijks miljarden euro’s van de Nederlandse tak van het bedrijf naar het Indiase moederbedrijf. Zo betaalt Tata Europe te veel geld voor steenkool en ijzererts dat het van het centrale inkoopbedrijf van Tata Steel in Singapore koopt. Sinds de overname in 2007 is er zeker €20 mrd te veel betaald voor grondstoffen, aldus de krant. De directie van Tata Steel Europe zegt echter dat tegen marktconform tarief is ingekocht. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma laat op Twitter weten dat het onderzoek veel vragen oproept. Het financieel onderzoek van het NHD meldt ook dat Tata Steel IJmuiden €685 mln uitleent aan andere Tata-bedrijven. De directie zegt in haar reactie alleen een lening van €50 mln te hebben verstrekt aan Tata Steel Engeland en €150 mln aan de Nederlandse holding. Verder niets. De voormalige Hoogovens zitten ondertussen zelf in geldnood en proberen daarom een lening van €150 mln te krijgen bij de Nederlandse overheid. Deze aanvraag moet nog worden goedgekeurd door de Staat. Dat kan nog weleens lastig worden na deze publicaties. ‘Onthutsend’, noemt Tom van der Lee van GroenLinks het nieuws op Twitter. “India lijkt als een supersprinkhaan Tata Europe en dus Tata IJmuiden tot op het bot te hebben kaalgevreten via zeer discutabele fiscale constructies. Tegelijkertijd vangt het bedrijf coronasteun.” De PvdA maakt zich zorgen over de toekomst van het bedrijf, net als D66. Deze zorgen zijn niet onterecht. De accountants van Tata Steel India luidden eerder deze maand nog de alarmbel: Tata Steel Europe maakt zo veel verlies dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar is, aldus de rekenmeesters. Daar begrijpen de werknemers en de vakbond niets van, want steeds zeggen zij dat de kwalitatief hoogwaardige fabrieken in IJmuiden juist zo goed draaien. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt het zo op Twitter: “De bloeiende staalfabriek in IJmuiden wordt leeggezogen door moedermaatschappij Tata”. Ik betwijfel of het fiscale regime van Tata Steel IJmuiden in strijd is met de geldende fiscale regels voor multinationals. Ik denk dat gehandeld wordt conform de regelgeving van fiscale eenheden. Te stellen dat het bedrijf te weinig belastingen heeft betaald wordt niet onderbouwd. Dat Tata in ons land leningen verstrekt aan andere Europese vestigingen tegen marktrente is niet verwijtbaar. Die staan gewoon op de balans en de renteopbrengst wordt verantwoord in de resultatenrekening, mag ik hopen. Dat er bij Tata Europa vestigingen zijn die verliesgevend zijn, is bekend, maar dat geldt zeker niet voor de Hoogovens. Voorlopig ligt er een werkgarantie voor de komende 5 jaar. Welke multinational volgt dat voorbeeld. Tata heeft wel een probleem als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar dat is een internationaal probleem voor deze sector. Tata Steel reageert ook in die zin. De stelling dat sinds 2007 Tata Steel Europa de fiscus voor €20 mrd zou hebben benadeeld klopt helemaal niet want de totale afname van erts en steenkool zou nauwelijks meer dan €20 mrd hebben bedragen. Tata geeft wel toe dat door de wetgeving voor fiscale eenheden te gebruiken Tata Steel geen vennootschapsbelasting heeft betaald, maar de regels hanteert Shell ook.

Overwegingen

Moet ik mij diep schamen dat ik Nederlander ben? Is dit land solidair met arme landen elders in de wereld of zijn wij hebzuchtig, trots op onze cultuur van handeldrijven (met een calvinistisch tintje) en buiten wij, op een intelligente wijze, nog steeds arme landen uit? Een moderne manier van slavernij? Is dit de wereld waarin wij leven en die de mannon vereerd! Die gedachte kwam bij mij op toen ik een artikel in Trouw las over een onderzoek van het Centraal Planbureau waaruit blijkt dat internationaal opererende bedrijven winsten, die ze in arme ontwikkelingslanden maken, middels belastingverdragen die deze landen met Nederland hebben gesloten, kunnen wegsluizen en hier, in ons aantrekkelijke belastingklimaat voor multinationals, kunnen afrekenen. Noemen wij dat solidariteit? Rutte is er nog steeds trots op. Ik citeer het artikel geschreven door Dirk Waterval: Ontwikkelingslanden als Oeganda en Bangladesh zien veel van het geld dat grote bedrijven bij hen verdienen onbelast naar het buitenland stromen. Nederland speelt een grote rol bij dat ‘wegsluizen’, blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Planbureau (CPB). Daardoor kunnen de landen waar het geld is verdiend in sommige gevallen amper nog iets heffen over uitgaande geldstromen als winstuitkeringen en rentebetalingen. Nederland staat al langer bekend als een doorsluisland, vanwege zijn aantrekkelijke belastingklimaat voor multinationals. Maar hoeveel belastinginkomsten ontwikkelingslanden daardoor mislopen was nog niet bekend. Het CPB analyseerde dat nu voor Oeganda, Bangladesh, Zambia, Ethiopië, Egypte en Indonesië. De zes landen hebben allemaal een belastingverdrag met Nederland. Dat is een afspraak tussen twee landen waarin bijvoorbeeld is opgenomen dat multinationals met vestigingen in beide landen niet dubbel belast worden over dezelfde winst. Vaak gaan die verdragen verder dan het voorkomen van dubbele belastingen. Dan levert het voor een bedrijf zelfs belastingvoordeel op als het dochterondernemingen in beide landen heeft. Nederland grossiert in deze verdragen en heeft ze gesloten met veel verschillende landen. Vandaar dat het CPB Nederland eerder al een spil noemde in internationale belastingontwijking. Als een multinational de winst van zijn dochteronderneming uit een ander land naar zich terug wil halen, is het haast dom om die geldstroom niet eerst langs een brievenbusfirma in Nederland te laten lopen. Dan pakt het bedrijf nog even zo’n belastingvoordeel mee voor het geld naar het echte moederland van de multinational stroomt. Daar houdt Nederland zelf niet eens veel aan over, aangezien het geld vaak weer doorstroomt naar de uiteindelijke bestemming. Evengoed kan de derving voor de ontwikkelingslanden waar het geld ooit verdiend is, soms heel fors zijn. Hoeveel precies? Dat verschilt per land, en ook per type geldstroom. Voor uitgaande dividendstromen gelden immers andere heffingen dan voor uitgaande rentes of betalingen voor intellectueel eigendom. Bedrijven in Bangladesh kunnen hun rentebetalingen in elk geval totaal onbelast overmaken naar een Nederlandse tak binnen het concern vanwege het belastingverdrag met Nederland. Oeganda kan dan weer niets heffen op dividendstromen die naar Nederland lopen. Concrete misgelopen bedragen koppelt het CPB er niet aan deze studie, alleen geschatte percentages. Toevallig kwam Oxfam Novib deze week nog met een praktijkvoorbeeld uit dat laatste land. De ngo becijfert dat Oeganda in totaal ruim 244 miljoen euro aan belasting misloopt op een 25-jarig project van oliebedrijven Total en China National Offshore Oil Company, puur vanwege het belastingverdrag met Nederland. Henrique Alencar, mede-auteur van het onderzoek, zegt dat dit bedrag slechts een fractie is van wat Oeganda in totaal misloopt door belastingontwijking. Het gaat immers om één specifiek olieproject. Hij noemt het huidige belastingverdrag met Nederland dramatisch voor de financiën van het land. Volgens Oxfam onderhandelt Nederland momenteel over nieuwe belastingafspraken met Oeganda. En Oxdam ziet dat als uitgelezen kans om het land meer belastinginkomen te laten genieten. Internationale samenwerking is sowieso belangrijk in het tegengaan van belastingontwijking, zeggen experts al langer. Als het ene land zijn doorsluisfunctie stopzet, verhuizen bedrijven hun brievenbusfirma’s wel naar een ander land met een vergelijkbare fiscale structuur. Het CPB ziet dat effect ook in doorrekeningen van de nieuwe heffingen die Nederland vanaf volgend jaar invoert. Vanaf januari moeten bedrijven belasting betalen op uitgaande royalty- en rentestromen (dat zijn respectievelijk betalingen voor gebruik van intellectueel eigendom en leningen binnen één multinational). De heffing geldt alleen als de eindbestemming een belastingparadijs is, zoals bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden of Panama. Daardoor zal Nederland minder hoog op de ranglijst van doorsluislanden komen te staan, berekende het CPB. Maar voor de wereldwijde belastingontwijking maakt deze zet niet veel uit.

Vrijdag was er weer topoverleg van de 27 regeringsleiders in Brussel. Op https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1064/articles/1220920/15/1 is te lezen op welke wijze besluiten worden genomen. Het Europese belang staat daarbij op de tweede plaats, de hoogste prioriteit hebben nationale belangen en landen schromen daarbij niet te dreigen met een veto als hun belangen niet worden gehonoreerd. Laat ik op voorhand stellen dat het verschrikkelijk is hoe het overgrote deel van de lidstaten omgaan met de migratiecrisis en de wijze waarop Zuid-Europese landen worden opgezadeld met vluchtelingen. Dat de EU een daadkrachtige boodschap wil uitsturen naar de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, dat zij hem niet erkennen als de gekozen president, sta ik volledig achter. EU-sancties tegen Wit-Rusland zijn al van kracht geworden. Het gaat om een lijst van 40 functionarissen die de EU niet meer in mogen en wier eventuele banktegoeden in de EU worden bevroren. De prominentste namen zijn die van de minister van binnenlandse zaken en het hoofd van de kiescommissie, betrokken bij de frauduleuze presidentsverkiezingen. Daar was Griekenland het ook volledig mee eens, maar die heeft momenteel een geschil over een zeegebied tussen Turkije en Griekenland, waarover een verschil van mening bestaat over het eigendom. Gaat de EU zich daarmee bemoeien door de Turken met sancties te dreigen als ze van dat zeegebied geen afstand doet. Hoe afhankelijk zijn we van de Turken, die miljoenen vluchtelingen uit het Midden Oosten voor ons hebben opgevangen? Wat gaat Europa doen als ze beginnen 100.000 vluchtelingen te dumpen in Europa? Daar is volstrekt onvoldoende over nagedacht. Enkele citaten uit het artikel: Als Europese regeringsleiders bijeenkomen in Brussel zijn ze meestal druk met crisismanagement. Maar deze keer trokken ze zowaar een paar uur uit voor een diepgaande benen-op-tafel-discussie over de zin van het (Europese) leven. Onder de vlag ‘strategische autonomie’ kwamen vraagstukken langs over de afhankelijkheid van de EU van de rest van de wereld. In die zin was de discussie wel crisis-gerelateerd. De Covid-19-pandemie werd Europa immers met de neus op een paar schrikbarende feiten gedrukt, bijvoorbeeld dat er in de EU exact nul gram paracetamol wordt geproduceerd. Bijna 85% van de wereldproductie van deze pijnstiller komt uit China en India. Ook wat betreft mondmaskers en andere corona-beschermingsmiddelen moe(s)t de EU haar hand ophouden. Maar de strategische autonomie-vragen zijn veel breder en leven al veel langer. Wat veiligheid betreft moeten we wennen aan het wegvallen van de Amerikaanse paraplu. Op de industriële wereldmarkt voert China de boventoon. De mondiale digi-reuzen zijn Amerikaans of Aziatisch. Opslag en beheer van data liggen doorgaans buiten ons bereik: die ‘cloud’ waaraan we onze digitale ziel en zaligheid toevertrouwen, zweeft overal, behalve boven Europa. Voor ‘EU-president’ Charles Michel is het een stokpaardje geworden: de EU, weliswaar het grootste en machtigste handelsblok ter wereld, moet aanhaken. “Europa moet een speler zijn, geen speelveld”, is sinds kort zijn mantra. Daarover ging het dus op de EU-top, maar één ding had die discussie gemeen met een ‘doorsnee’ crisistop: zoveel landen, zoveel meningen. De Franse president Macron pleit al jaren voor een versterking van de Europese industrie en meer zelfvoorzienendheid op het gebied van bijvoorbeeld defensie. Tot frustratie van Parijs en Berlijn haalde de Europese Commissie vorig jaar een streep door de beoogde fusie van de treinendivisies van Alstom (Frans) en Siemens (Duits). ‘Hoe kunnen we ooit concurreren met de Chinezen als we onze eigen potentiële tegenhangers om zeep helpen?’, luidt de klacht over het Brusselse concurrentiebeleid. Nederland en andere vrijemarkt-georiënteerde landen (Scandinavische en oostelijke) bekijken die term ‘strategische autonomie’ met argwaan. ‘Is dat niet de klassieke Franse protectionisme-wolf in schaapskleren?’, vragen zij zich af. Premier Rutte was dan ook een enthousiast deelnemer aan het debat. “Wat voorop staat, is de open economie”, zei hij na afloop. Het is wat hem betreft niet de bedoeling handelsbarrières op te richten met de rest van de wereld. “De vraag is: hoe kun je als EU zelfstandiger opereren, zonder dat je alles zelf gaat doen. Dat gaat je namelijk ook niet lukken.” Als vanouds pleit Rutte voor vervolmaking van de interne EU-markt, vooral op dienstengebied. In de slotverklaring van de top krijgt de Europese Commissie de opdracht om de zwakste plekken van de EU-afhankelijkheid in kaart te brengen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, en maatregelen voor te stellen om daarin autonomer te worden. Wat moet ik hier nog bij aantekenen? Europa heeft kostbare tijd verloren doordat het zich niet krachtig heeft kunnen profileren, als gevolg van de steeds maar weer terugkerende discussies en onderhandelingen tussen de 27 lidstaten, die nationale standpunten blijven verdedigen. Ik zeg het al geruime tijd ‘hier moet snel een einde aan komen en de Europese Raad moet worden omgezet naar een adviesraad van het type Senaat. Maar niet dat alleen: ook moeten de sociaal/maatschappelijke fundamenten worden versterkt en moet er binnen de EU een politieke Unie tot stand komen.
Als talentvolle studenten geen huisvesting kunnen vinden in universiteitssteden, als docenten geen huis vinden in de grote steden is dat slecht nieuws voor het onderwijs en als kunstenaars en startende ondernemers op zoek gaan naar huisvesting elders dan kan dat alles worden toegeschreven aan de werking van de vrije markt, aan de terugtredende overheid, aan bezuinigingen ook in coronatijd, aan een te grote nadruk op efficiëntie en overschatting van de zelfredzaamheid van burgers. (bron: Parool)

Ik ben niet de enige die waarschuwt voor overheidssteun aan bedrijven die door de economische krimp, onder andere veroorzaakt door de corona-crisis, zwaar worden getroffen, zoals dat officieel wordt genoemd. Steun aan gezonde bedrijven, die de potentie hebben deze crisis te overleven, op zich kan een positieve uitwerking hebben, maar het overeind houden van bedrijven die op omvallen staan is voor de samenleving een slechte zaak. En dat constateren we wel. Twee economen werkzaam bij kredietverzekeraar Atradius, John Lorié, tevens onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, en Iulian Lobica, ook promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hebben onderzocht in hoeverre het steunpakket bedrijven zonder bestaansrecht, zogenaamde zombiebedrijven, overeind houdt. Uit de metingen die de beide heren hebben gedaan komen Nederland en Duitsland er goed uit met 3%. Maar in België zou ca 80% onterecht in leven worden gehouden, in Frankrijk ruim 60% en in Spanje 50%, schrijven ze in het vakblad voor economen, ESB. We moeten daarbij wel in acht nemen dat de werkloosheidscijfers en het aantal uitgesproken faillissementen in ons land een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Die klap moet nog wel komen. Overigens als de situatie in de genoemde andere Europese landen zo verontrustend is zal dat zeker gevolgen hebben voor ons land en de EU/ECB. (bron: NRC, FD, nu.nl)

Het Pensioenakkoord van Wouter Koolmees ligt mij zwaar op de maag. Welke bewindsman bedenkt in een crisisperiode om een pensioenstelsel volledig op de schop te gaan nemen, alle zekerheden die 9 miljoen deelnemers aan pensioenopbouw middels pensioenfondsen, af te nemen en daarvoor in de plaats een systeem te presenteren zonder zekerheden over de hoogte van de pensioenuitkeringen, als resultante van de ca 40 jaar dat werknemer en werkgever daarvoor maandelijks premie hebben betaald. Op zich kan dat onderhoud wel plaatsvinden maar pas als we ons bevinden in een nieuwe economische lange golf van toenemende welvaart. Die zie ik de komende 15 jaar nog niet in beeld! Minister Koolmees liet de Kamer deze week weten dat De verlaging van de pensioenen volgend jaar beperkt blijft tot 0,2%. Dat is te danken aan een versoepeling van de regels. Het jaar erop dreigt voor miljoenen werknemers en gepensioneerden alsnog een verlaging van de pensioenen met ruim 10%, schrijft de VK. Het is het tweede jaar dat Koolmees pensioenkortingen voorkomt. De pensioenfondsen moeten nu minimaal €0,90 per toegezegde pensioeneuro in kas hebben. Eigenlijk zou dat 1,04 euro moeten zijn. Een jaar geleden gaf hij de fondsen ook respijt. Daardoor zijn massale pensioenkortingen dit jaar voorkomen. Die worden nu doorgeschoven naar 2022. Als de pensioenfondsen er dan niet beter voor staan, dreigt de massale pensioenkorting dan alsnog. Dat legt een bom onder het moeizaam gesloten pensioenakkoord van vakbeweging, werkgevers en kabinet over vernieuwing van het pensioensysteem. Want als de fondsen te weinig vermogen hebben om de toegezegde pensioenen te ‘dekken’, dan moet of de premie fors omhoog of de pensioenregeling versoberd. Werkgevers, die meestal tweederde van de pensioenpremie betalen, voelen niets voor premiestijging, zeker niet nu de coronacrisis uitmondt in een economische crisis. Terwijl de vakbeweging niets ziet in kariger pensioenen. Koolmees biedt vakbeweging en werkgevers nu een opening om pensioenverlagingen te voorkomen nl versobering van de pensioenregeling of een sterke premiestijging in 2022. Koolmees moet zijn Pensioenhervormingen wel overeind houden om een complete politieke afgang te voorkomen. Daarbij komt dat er over 5 maanden verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer en hij de positie van D66 en lijsttrekker Sigrid Kaag niet mag ondermijnen. De suggestie die hij wekt dat pensioenverlagingen kunnen worden voorkomen, is misleidend. Wat hij wil is gaan graaien in de opgebouwde pensioenreserves en de buffers gaan uitdelen. Lees verder over hoe hij met onbegrijpelijke uitspraken en vage niet onderbouwde voorstellingen van zaken de burgers tracht te misleiden. Hij stelt voor om snel nieuwe spelregels vast te stellen die gaan gelden voor pensioenfondsen die overstappen naar het nieuwe pensioensysteem. Hij wil dat nieuwe pensioen volgend jaar in de wet regelen. Pensioenfondsen krijgen dan tot 2026 de tijd om over te stappen naar dat nieuwe systeem. Het is volgens Koolmees ‘wenselijk de transitieperiode in het licht van het nieuwe stelsel te bezien’, zo schrijft hij de Tweede Kamer. ‘In dat stelsel’, schrijft Koolmees, ‘gelden andere regels voor bijvoorbeeld het verdelen van financiële mee- en tegenvallers, gelden andere buffereisen, heeft de premie een andere rol en worden rendementen bepalender.’ De huidige regels voor pensioenfondsen kunnen daar haaks op staan, meent de minister. ‘Daarom’, schrijft Koolmees, ‘ben ik bereid om te kijken naar een aanpassing van het huidige financiële toetsingskader voor de fondsen.’ Dat bedoel ik dus en maakt de pensioenuitkeringen afhankelijk van de rendementen van de markt, op een moment dat de monetaire autoriteiten een gratis rentebeleid voeren. Hij spreekt over een andere verdeling van de mee- en tegenvallers, verlaagt de buffereisen en ontneemt de pensioenopbouw haar zekerheden. Ambtenaren betalen nu 8% pensioenpremie over bruto salaris maar wat ze er ooit aan pensioen voor krijgen staat niet vast. Het is een neoliberaal beleid wat Koolmees voert en dat kent geen zekerheden, alleen dat de rijken steeds rijker worden. Het nieuwe pensioen systeem bepaalt jaarlijks het bedrag dat gepensioneerden krijgen, maar de buffers van de pensioenfondsen worden afgebouwd. Hoe dat eruit gaat zien, maakt Koolmees nog niet duidelijk. Dat wordt maatwerk waarbij gekeken wordt naar bijvoorbeeld de leeftijdssamenstelling van de ‘deelnemers’ in een fonds – werkenden en gepensioneerden – en de beleggingen. ‘Pensioenverlagingen zijn nodig zover zij bijdragen aan een evenwichtige, uitlegbare en verantwoorde overstap, met inachtneming van een zekere veiligheidsmarge om de transitie niet te bemoeilijken. Als pensioenverlagingen met het oog op het nieuwe stelsel niet nodig zijn, hoeven ze nu niet te worden doorgevoerd. De aanpak die ik voornemens ben uit te werken’, schrijft Koolmees. De aankondiging van Koolmees kan volgens FNV-vice-voorzitter Tuur Elzinga ook forse premiestijgingen in 2021 voorkomen. Hij heeft niet door dat hij een sigaar uit eigen doos krijgt gepresenteerd. ‘Als het jaar erna soepeler regels gelden, kun je daar rekening mee houden. Dat voorkomt premieschommelingen.’ Hij wil dan ook dat Koolmees de nieuwe regels snel bekendmaakt. Het ABP, het pensioenfonds voor vooral ambtenaren, voorziet dat de premie stijgt van 24,9% naar 26,6%, waarvan de werknemer 1/3 deel betaalt. Zulke stijgingen worden ook bij andere fondsen verwacht. ‘Op de korte termijn kunnen premieverhogingen ook een negatief effect hebben op het economisch herstel’, constateert Koolmees. Maar hij schrijft erbij dat veel fondsen nu eigenlijk een veel te lage premie vragen voor het pensioen dat daartegenover staat. Bij 119 fondsen wordt slechts €0,69 betaald voor elke euro toegezegd pensioen.

©2020 hannesdewitte@02051935.nl

Slotstand indices d.d. 02 okt 2020; week 40: AEX 550,54; Bel20 3.248,23; CAC40 4.824,04; DAX30 12.689,04; FTSE 100 5.902,12; SMI 10.252,40; RTS (Rusland) 1.148,07; SXXP (Stoxx Europe 600) 362,69; DJIA 27.682,81; NY-Nasdaq 100 11.255,69; Nikkei 23.029,90; Hang Seng 23.459,05; All Ords 5.983,20; SSEC 3.218,05; €/$1.172; BTC/USD $10.468,01; 1 troy ounce goud $1.898,80, dat is €52.122,64 per kilo; 3 maands Euribor -0,505%; 1 weeks -0,537%; 1 mnds -0,528%; 10 jarig Nederlandse Staat -0,427%; 10 jaar VS 0,6808%; 10 jaar Belgische Staat -0,305%; 10 jaar Duitse Staat -0,537%; 10 jaar Franse Staat -0,26%; 10 jaar VK 0,242%; 10 jaar CHF (Zwitserse franken) -0,518%; 10 jaar Japan 0,0162%; Spanje 0,231%; 10 jaar Italië 0,8%. Een liter E10 hier aan de pomp €1,538.

De indices van de belangrijkste aandelenbeurzen noteerden licht stijgend, het corona-virus is nog steeds niet onder controle en de dollar trok licht aan, ondanks de mededeling dat President Trump met corona werd opgenomen Verder stemmen de data over de ontwikkeling in het 2e kwartaal tot nadenken, de stijgende werkloosheid en slecht nieuws vanuit bepaalde sectoren in het bedrijfsleven, oplopende begrotingstekorten, stijgende staatsschulden en de financieel/economische gevolgen van het voortdurende krimp-scenario,

Dit bericht is geplaatst in Financieel/economisch. Bookmark de permalink.